Miraç Kandilinde okunacak dualar ve sureler nelerdir?

Miraç Kandilinde okunacak dualar ve sureler nelerdir?
Miraç Kandilinde okunacak dualar ve sureler nelerdir? Recep ayının son günlerine gelinirken Miraç Kandili gecesi yine dualar ve ibadetler ile geçirilecek. Bu gecenin önemine dair araştırmalar da yapılacak. Miraç Kandili nedir, anlamı ve önemi nelerdir?

Miraç Kandilinde okunacak dualar ve sureler nelerdir? Recep ayının son günlerine gelinirken Miraç Kandili gecesi yine dualar ve ibadetler ile geçirilecek. Bu gecenin önemine dair araştırmalar da yapılacak. Miraç Kandili nedir, anlamı ve önemi nelerdir?

Miraç olayı muazzam bir olay, aklın izah edeceği, aklına alabileceği bir olay değildir. Aklın aşan bi rolaydır. Ancak Aleyhissalatu Vesselam Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. Miraç hadisesi, Peygamber Efendimiz’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği tarihin en önemli mucizelerindendir. Peygamber Efendimiz bu gece pek çok rûhânî haller ve ikrâma kavuşmuş olmakla birlikte hiç bir kulun ulaşamayacağı manevi âlemlere varmıştır. Allah dostları tarafından Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduğu söylenir. İsrâ ve Miraç olarak ifâde edilen bu ilâhî ikram, bütün beşerî perdeler kaldırılarak idrâklerin ötesinde ve tamâmen ilâhî ölçülerle gerçekleşen bir lütuftur. Yani, mekân ve zaman mefhûmu ortadan kalkmış, milyarlarca insan ömrüne sığmayacak kadar uzun bir yolculuk ve sayısız müşahedeler, belki de bir saniyeden daha az bir zaman içerisinde vuku bulmuştur.

MİRAÇ GECESİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Miraç Kandili'ni ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Çünkü bu gece Miraç’a çıkınca Peygamber (sallâllâhu aleyhi ve sellem)’e müjde mahiyetinde üç tane önemli hediye verilmiştir. İşte o hediyeler şunlardır:

1- NAMAZ: Miraçtaki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Mûsâ aleyhisselâm’ın tavsiyeleriyle Cenâb-ı Hakk’a mürâcaat etmiş ve başlangıçta elli vakit olarak farz kılınan namaz, beş vakte indirilmiştir. Bununla birlikte Cenâb-ı Hak, bire on vererek, beş vakti kılana elli vaktin sevabını vereceğini bildirmiştir.

2- CENNET’E GİRECEK İLK ÜMMET Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e hitâben: “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” diye buyrulmuştur. (Râzî, XXVIII, 248)

3- BÜYÜK GÜNAHLAR AFFEDİLECEK Bakara suresinin son iki âyet-i kerimesi vahyedilmiştir. Müslim’de rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur: “Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Miraçta) üç şey verildi: Beş vakit na¬maz, Bakara sûresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi...” (Müslim, Îman, 279) Miraç gecesi yapılacak ibadetler hususuna gelince bu geceye özel bir ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri oldukça büyüktür. Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182) Miraç’taki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Miraç Gecesi Namazı şöyle kılınır: Bu namaz on iki rekâttır. Her rekâtta Fâtihâ’dan sonra dilediğiniz sure veya ayetler okuyarak iki rek’atda bir selâm vermeli ve sonra yüz kere: “Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber.” “Allah’ı tesbih ederim/bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür.” zikrini okumalı. Sonra yüz kere istiğfar etmeli ve yüz kere de Peygamber (a.s)’a salât ve selâm göndermelidir. Sonra da kendisi için istediği şekilde dua eder.