Maraş depremini hisseden Konya için uzmanlar ne diyor?

Maraş depremini hisseden Konya için uzmanlar ne diyor?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremleri hisseden Konya için uzmanların görüş ve ön görüleri neler. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan ve KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık açıkladı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremleri hisseden Konya için uzmanların görüş ve ön görüleri neler. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan ve KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık açıkladı.

Türkiye’nin doğusunda ve güneyinde meydana gelen depremler Konya’da da hissedildi. Yıllardır Türkiye’nin deprem konusunda en güvenilir bölgesi olarak bilenen Konya’da hissedilen depremler ‘Artık, Konya deprem konusunda güvenilir bir il değil mi?’ sorularını beraberinde getirdi. Uzmanlar Konya’da hissedilen depremleri ve bundan sonra oluşabilecek durumları Konya’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi sabahı 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 10 ilde hissedilen deprem ile adeta şoku yaşadı. Meydana gelen depremin büyüklüğü 7.7 olarak açıklandı. Bu depremin ardından 6.7-6.5 gibi büyüklükleri de içinde barındıran 100’den fazla artçı deprem meydana geldi.

Konya, 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 4.30 civarlarında meydana gelen depremlerden etkilendi ve şehir merkezinde yaşayan insanlar bu depremi hisseti. 6 Şubat pazartesi günü saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş Ekinözü olan ve büyüklüğü 7.5 olarak ölçülen bir deprem meydana geldi. Konya, bu depremi de hissetti.

Arslan: Depreme uygun yapılar yapma zorunluluğumuz var

Tüm bu olayların ardından Konya’nın Sesi Gazetesi Haber Merkezi olarak şehirde bulunan iki önemli isim ile bu konuları konuştuk. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, Konya’da deprem üretebilecek fayların bulunduğunu söyleyerek; “Depremin boyutu 7.7 olunca, artçı da en az onun kadar büyük olabiliyor. O bölgede bulunan vatandaşların şu aşamada hiçbir şekilde binalarına girmemeleri çok büyük önem taşıyor. Kahramanmaraş-Pazarcık’ta meydana gelen depremin diğer illerde hissedilmesinin sebebi zemin büyütmesinin olmasıdır. Zemin büyütmesi dediğimiz olay; özellikle gevşek, küçük taneli yapılardan oluşan zemin birimlerinden oluşan alüvyon zeminlerdir. Bu alüvyon zeminlerde oluşan yapılarda çok uzak mesafede oluşan depremler dahi olsa yapıya merkezde oluşan depremin büyüklüğünü hissettirebiliyor. Konya merkezde böyle büyük olası bir deprem beklemiyoruz. Ancak deprem üretme riski olan faylar var. Tuz gölü fayı ve Akşehir fayı gibi. Bu faylarda oluşacak depremleri Konya’da ciddi anlamda hissedilebilecektir. Konya’mız için deprem yönetmeliğine uygun, depreme dayanıklı yapılar yapma mecburiyetimiz var. 1999 depreminden önceki yapılarda deprem yönetmeliği zorunluluğu yoktu. Özellikle bu yıldan önceki yapıları kontrol edip durumlar ortaya çıkartılmalıdır. Bu binalarla ilgili kentsel dönüşüm kararı alınması zaruret haline gelmiştir” dedi.

Arslan: Gün birlik ve beraberlik günüdür

Gün birlik ve beraberlik zamanıdır diyen Arslan; “Türk devleti, Türk milleti bu olayların üstesinden gelecek güce sahiptir. Vatandaşlarımızın üzerine düşen de böyle zamanda bir ve beraber olup herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesi gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının uyarılarını mutlaka dikkate almalıyız. Ona göre tedbir alıp bu uyarılara göre hareket etmeliyiz” açıklamalarını yaptı.

Arık: Kahramanmaraş depremi uzun yıllardır bekleniyordu

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık ise Konya’nın diğer illere oranla güvenilir bir bölge olduğunu ancak bu durumun deprem olmayacak anlamına gelmediğini ifade etti. Arık; “Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, uzmanların uzun yıllardır deprem beklediği bir bölgede meydana geldi. Yaklaşık 500-600 yıl önce oluşmuş bir bölge. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem herkesin beklendiği bir depremdi ve nitekim maalesef dün gerçekleşti. Etkilenen illere baktığımız zaman 10’dan fazla il var. Binalar yıkıldı, hasarlar mevcut” dedi.

Arık: Konya fayzonu tek parça kırılırsa Konya’da deprem meydana gelebilir

Konya’da pazartesi gecesi ve pazartesi öğlen saatlerinde olan depremlerin hissedildiğini söyleyen Arık; “Bu depremler sadece hissetmekte kalır. Çok zayıf durumda binalar var ise belki bundan etkilenebilir. Bunun haricinde çok büyük hasarlar beklemeyiz. Bina kalitesi ile yakından ilişkili bir durum. Bu durumun Konya’da bir deprem üretmesini de beklemeyiz. Konya’nın çevresinde Konya’yı yakından etkileyebilecek dinamikler olabilir. Bunlara bağlı depremler meydana gelebilir. Konya’yı batıdan bölen Konya fayzonu üzerinde bir kırılma oluşursa 6 veya 6,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Bu deprem Konya gibi alüvyon bir zemin üzerinde bulunan bölge için ciddi bir risktir. Yapı stokumuzu dikkate aldığımızda önemli bir bölümünün gerekli teknik desteğinden yoksun olduğunu görürüz. Bu nedenle yıkım gerçekleşebilir. Konya fayı üzerinde daha önceki kayıtlara baktığımız zaman meydana gelen depremler 4,7 büyüklüğünde 2009 yılında meydana gelmiştir. Bunlardan daha büyük bir deprem son 100 yıl içerisindeki kayıtlarda yer almıyor. Konya bu bakımdan biraz daha emniyetle bir bölgede sayılabilir. Bu Konya’da deprem olmaz anlamına gelmesin. Konya fayzonu tek parça halinde kırılırsa 6-6,5 büyüklüğünde deprem üretebilir. Konya’daki fayın dinamiği ile Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem fayının dinamiği birbirinden farklı. Buradaki fay hattının Konya fayzonunu harekete geçirmesi beklenmez. Binalarımızı depreme hazırlamak zorundayız. Fay hatları üzerine binalar inşa edecek olursak ne kadar kalite yapılar üretirsek üretelim o bina yakılacaktır. Fay hattından uzakta kalarak binaların deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa ederek tedbir almamız gerekiyor” şeklinde konuştu. (KONYA'NIN SESİ - ÖZEL)