Köylüler Almaya Geliyorlar! Meğer…

Köylüler Almaya Geliyorlar! Meğer…
 Muhabir
Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan kendi yaptıkları özel sirkeyle kurduğu kapari turşusunu ve turşu suyunun faydalarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Halk arasında gebre otu olarak da bilinen kapari, tomurcuğa benzeyen görüntüsünün yanı sıra sağlık sorunlarına faydalarıyla biliniyor. Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan kaparinin turşu olarak tüketildiğinde vücut açısından sağladığı yararları Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Kapari turşusunun alıcıları Konya’nın köylerinden gelerek bizi buluyor diyen Selman Kozan, “Kapari turşusu çok faydalıdır. Şeker hastalığına, kanser hastalarına, MS hastalığına, safra kesesindeki taşa çok iyi geliyor. Yaşlılar kapari turşusunu çok tüketiyor. Şeker hastaları köylerden kapari turşusunu almaya geliyorlar. Kapari antioksidan özelliği gösterir ve bu sayede vücuttaki serbest radikallerin idrar yolu ile atılmasına katkıda bulunur. Lif bakımından zengin olan kapari sindirim sistemi sağlığının korunmasına destek olur. Özellikle turşu olarak tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi ve vücudu dinç tutan bir enerji de sağlar. Karaciğer için çok faydalıdır. Karaciğer yağlanmasını engeller. Saç sağlığının korunmasında rol oynar” ifadelerini kullandı.

Gençleri tamamen doğal içeceklere yönlendirdiklerini söyleyen Kozan, “Gençlere kahve, kola bunları içmeyi bıraktırıyoruz. Turşu suyu hepsinden faydalı. Turşu suyu gün içerisindeki hareketsizlikten kaynaklanan kasılmalara iyi gelir. Kas arasında biriken toksinleri vücuttan atar. Hava değişimleri vücut ısısını oldukça değiştirir bu da sıvı kaybına neden olur. Turşu suyu böbrek üstü bezlerini çalıştırarak vücuttaki sıvı oranını dengeler. Güçlü bir antioksidan olduğundan bağışıklık isteyenlere yardımcı olur. Vücutta yağ birikimine izin vermez. Özellikle bölgesel zayıflamalar da etkilidir. Yemeklerden sonra yaşanan mide rahatsızlıklarının riskini azaltır. Kanda bulunan şeker oranını dengeler. Sinir sistemini güçlendirerek unutkanlık ve Alzheimer gibi hastalıkların yaşanma ihtimalini sıfırlar” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ