Konya'nın sağlık neferleri!
Konya’nın gönüllü neferleri
Türkiye, 6 Şubat tarihinde tarihinin en büyük doğal afetlerini yaşadı. Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan depremleri 10 ili doğrudan etkiledi. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Adana ve Elazığ depremden doğrudan etkilendi.
Depremin ardından 11 ile Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Konya İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de depremin ilk anından itibaren deprem bölgesine hızlıca gönderildi.
Konya’da afet bölgesine aralarında doktor, hemşire, ebelerin bulunduğu bin 500’ün üzerinde sağlık personeli gönderildi. Bölgede görev sağlık personellerinin tamamı gönüllü olarak bölgeye gitti. Konya’da afet bölgesine giden sağlık personelleri enkaz altından çıkartılan ve binalardan kendi imkanlarıyla çıkarak kurtarılan depremzedeleri tedavi etmek için görev aldı.
Bin 500’ün üzerinde sağlık çalışanın yanında bölgeye 50’nin üzerinde ambulans UMKE aracı gönderildi. Konya, deprem bölgesine ilaç sevkiyatında da en fazla yardım gönderen illerin başında geldi. Konya’dan afet bölgesine 5 tır tıbbı ilaç sevk edildi.
Konya’da sağlık merkezleri oluşturuldu
Deprem bölgesinden Konya’ya gelen depremzedeler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı KYK Yurtlarına alındı. Konya Sağlık İl Müdürlüğü yurtlarda sağlık merkezleri oluşturdu. Depremzedeler, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yurtların içerisinde açılan sağlık merkezleri sayesinde yerleştirildikleri yerlerde muayene oldular.
Konya merkezde 15 ilçelerde ise 9 olmak üzere toplam 24 yurt içerisinde sağlık merkezi açtıklarını ifade eden Prof. Dr. Koç; doktor hemşire ve ebeden oluşan nöbet ekibinin bu merkezlerde görev yaptıklarını belirtti.
KYK yurtları içerisinde hizmet sunan sağlık merkezlerinde, yurtlara yerleştirilen yaklaşık 15 bin depremzedenin genel sağlık hizmeti alabildiğini, kronik rahatsızlığı olan hastaların ilaç bilgilerinin alınarak reçete edilebildiğini ve ilaç temininin sağlandığını aktaran Prof. Dr. Koç, doktorun gerek görmesi halinde afetzedeleri kamu araçlarıyla üst sağlık merkezlerine sevk edebildiğini de vurguladı.
Prof. Dr. Koç, enjeksiyon, pansuman gibi küçük tıbbi müdahalelerin de bu merkezlerde yapılabildiğini söyledi. Sağlık merkezlerinde gebe, lohusa, bebek ve çocukların aşı takipleri ile ilgili olarak gerekli envanter çalışmalarının tamamlandığını da belirten Prof. Dr. Koç, aşılama çalışmalarının da bu merkezlerde yapılacağını ifade etti. KONYA'NIN SESİ - ÖZEL HABER