Konya'nın Dillere Destan Düğün Pilavı İşte Tarifler...

Konya'nın Dillere Destan Düğün Pilavı İşte Tarifler...
Konya düğünü denince akla o meşhur düğün pilavı gelir. Diller destan düğün pilavının tarihi ve tarifinin detayları...

Konya’nın düğünleri yemekleri ile meşhurdur. Konya düğün yemeği denilince de akla hiç kuşkusuz düğün pilavı gelir. Konya'da yerli halkın 'Pilav Dökmek' olarak da adlandırdığı düğün pilavının menüsü yoğurt çorbası, etli pirinç pilavı, bamya çorbası, irmik helvası ve zerdeden oluşur.

Şimdilerde, yemek fabrikalarına havale edilen Konya düğün pilavları, eskiden tam bir mahalle dayanışmasının ürünüydü.

Düğün pilavı döküleceği günden bir kaç gün önce hazırlıklara başlanır. Gece etler pişirilir, sabaha yakın diğer yemekler hazırlanırdı.

Düğün sabahı, namazdan sonra yemek örnekleri bir tepsiye konularak pilav kazanının üstüne yerleştirilir ve kazan dua ile açılırdı. Düğün sahibi de aşçı ve yamaklarına bahşiş verirdi. Genellikle düğün pilavı pazar sabah 08.00 de başlar, saat 11.00 e kadar devam ederdi.

Yemekler sırasıyla; yoğurtlu düğün çorbası, etli pilav irmik helvası, bamya çorbası, zerde hoşaftır. Bugün artık aşçı takımı yemeklerinden tüm et yerine kazanda pişirilmiş dana kuşbaşı, hoşaf yerine konsantre portakal veya vişne suyu ikram edilmektedir. Ayrıca günümüzde pilavlarda eskiden farklı olarak takviye adı ile birkaç defa etli pilav daha istenilmektedir.

Düğün Pilavını Evde Yapmak İstersek Tarifleri Şu Şekildedir;

YOĞURT ÇORBASI

Konya'nın Meşhur Düğün Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 3-4 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 1 litre su
  • 1 çay bardağı pirinç
  • NaneTuz

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • İsteğe bağlı pulbiber

Yapılışı;

Bir yumurta tencereye kırılır, iyice çırpılır ardından 2 çorba kaşığı un eklenir, beraber çırpılır. üzerine yoğurt eklenerek çırpılmaya devam edilir. Yıkanmış pirinçler ve su da eklenerek karışım ocağa alınır. Yoğurdun kesilmemesi için ilk olarak Yüksek ateşte iyice karıştırılır. Kıvam alan çorbanın altı kısılır biraz da kısık ateşte karıştırmaya devam edilir. Ocaktan aldıktan sonra tuz eklenir. Pişen çorbaya bolca nane ilave edilir. Tereyağı bir tavada eritilir. Servis tabağına alınan çorbanın üzerine gezdirilir. İsteğe göre pul biber atılır. Kıvama göre sonradan su ekleyebilirsiniz.

ETLİ PİLAV

Konya'nın Meşhur Düğün Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana kuşbaşı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

Pilavı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı;

Etleri tencereye alın. Suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çekince etlerin seviyesine kadar sıcak su ekleyip kaynayınca altını kisin. Etler yumuşayıp suyunu çekince 2 yemek kaşığı tereyağ , tuz ekleyip bir müddet kavurun. Pilavı için, pirinci yıkayın 10-15 dk soğuk suda bekletin. Bekletmeden de yapabilirsiniz. Pirincinizin cinsine bağlı. Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını koyun pirinci yağda kavurun. İçine haşlanmış nohut, kuş üzümü ve tuzunu katıp bir müddet daha kavurun.1 su bardağı et suyunu ve 1 su bardağı suyunu ilave edip kısık ateşte pilavınızı pişirin. (2 su bardağının tamamını et suyu yada su olarak kullanabilirsiniz. )Pişen pilavınızı 15-20 dk kapağın altına kağıt havlu sererek dinlenmeye bırakın. Servis etmeden önce nazikçe karıştırın. Pilavı kayıklıya alin üstüne etleri döküp servis edin.

BAMYA ÇORBASI

Konya'nın Meşhur Düğün Bamya Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Bamyaları haşlamak için:

  • 100 gr kuru bamya
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzuÇorbanın yapımı için:
  • 300 gr kuzu kuşbaşı
  • 2 adet büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su

Yapılışı;

Öncelikle kuru bamyalarımızı elimizle oycalayarak üzerindeki küçük küçük tüylerin dökülmesini yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlıyoruz.Temizlediğimiz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dk. haşlıyoruz haşlarken içine bir çay kaşığı limon tuzu ekliyoruz ki bamyalarımız sünmesin.Yumuşayan bamyalarımızın suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave edip şokluyoruz.Bamyalarımızın iplerini çıkarıyoruz.Önce etimizi suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz üzerine tereyağını ekleyip incecik doğramış olduğumuz soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.Soğanlarımız kavrulduktan sonra salçalarımızı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.Suyumuzu ilave edip bamyalarımızı ekliyoruz. Suyumuz kaynağınca tuzumuzu ilave edip ocağımızın altını kısıp, 30 dk. kısık ateşte pişiriyoruz.Kıvam alan çorbamıza en son limon tuzunu da ekleyip 10 dk. daha kaynattıktan sonra ocağımızın altını kapatabiliriz.Çorbamızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra servise sunabiliriz. Bamya sıcak sıcak yenir.

İRMİK HELVASI

Konya'nın Meşhur Düğün İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 buçuk su bardağı irmik
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 50 gram ceviz içi

Yapılışı;

Tencereye irmik, tereyağı ve cevizler konur hafif ısıda cevizler ve irmikler pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine su ve süt karışımı ilave edilip çekinceye kadar tencerenin ağzı kapatılır (su ve süt karışımının soğuğa yakın ılık olması gerekir)Sütlü suyu iyice çeken irmiklerin üzerine toz şeker ilave edilerek karıştırılır tencerenin ağzı tekrar kapatılır.Şeker ilavesi ile kendini bırakan irmiklerin toplanması beklenir.İrmikler dağılmaya başlayınca ocaktan alınır demlenmeye bırakılır.Demlenen helva ara sıra sıkıştırılıp tel tel olana kadar karıştırılır.

ZERDE

Konya'nın Meşhur Düğün ZerdesiTarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç (baldo cinsi)
  • 6 su bardağı s
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/3 çay bardağı gül suyu
  • Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
  • Yarım paket vanilya
  • 1 mama kaşığı kadar limon kabuğu rendesi

Yapılışı;

Pirinci yıkayıp 15 dakika ıslatıyoruz. Suyunu süzüp pirinçleri tencereye koyup 6 bardak su kattıktan sonra iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Pirinç haşlandıktan sonra 1 bardak şekeri ilave edip 5-10 dakika daha kaynatıyoruz. Limon kabuğu rendesi ve vanilyayı katıyoruz. Yarım kaşık nişastayı biraz suyla ezerek içine ekliyoruz. 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. Zerdenin koyulaştığını göreceksiniz. En son gül suyunu katıp biraz daha kaynatıyoruz.