Kışın Aranan Çorbası 'Arabaşı' Nasıl İçilir?
Kış aylarında Konya’nın ayazından korunmak isteyen Konyalılar hastalıklara şifasıyla bilenen arabaşı çorbasını sıklıkla tüketiyor. Limon, acı pul biber ve hamur eşliğinde içilen arabaşı çorbası kışın vazgeçilmez lezzetlerinin arasında yer alıyor.
MasterChef'in son bölümünde yarışmacılar arabaşı çorbasını hazırlayarak şeflerden tam not almaya çalıştı. Peki arabaşı çorbası nasıl hazırlanır? İşte detaylar...
Lezzetiyle dillere destan olan arabaşı çorbasının tarifini Korkmaz Izgara Dünyası Sahibi Hicran Korkmaz anlattı. Kışın sıcak bir çorbayla yemeğe başlangıç yapıldığını ifade eden Korkmaz, "Arabaşı çorbası kışın sofralardan eksik olmuyor. Arabaşı kışın aranan lezzetler arasında başı çekiyor. Hamurla içilmesi daha güzel oluyor. Kalabalık aileler arabaşı çorbasını özellikle karlı havalarda bir araya gelerek tüketiyor. Çorbanın tarifini kalabalık misafirlere özel ölçüde vereceğim kişi sayısına göre malzemeleri azaltabilirsiniz" dedi.
ÇORBANIN PÜF NOKTASI
Arabaşı çorbasını istediğiniz kıvamda yapabilirsiniz yalnız çorbanın püf noktası kesinlikle tereyağı kullanılması ve unun iyi kavrularak yapılmasındadır diyen Korkmaz, "İki tane tüm tavuğu haşlıyorum. Yarım paket tereyağını ve göz kararı sıvı yağı tencereye ekliyorum. 4-5 kaşık un atıyorum pembeleşinceye kadar unu kavuruyorum. Sonra 2 veya 3 yemek kaşığı salça atıyorum. Güzelce karıştırıyorum. Soğuk suyunu ilave ediyorum. Çırpıcıyla unlar topaklaşmasın diye kaynayıncaya kadar karıştırıyorum. Kaynamaya bıraktığım sulu karışım oluncaya kadar tavuğu didikliyorum. Kaynayan suyun içine didiklediğim tavuğu ilave ediyorum. En son tuzunu ve pul biberini atıyorum hazır hale geliyor” diye konuştu.
GARANTİLİ ARABAŞI HAMURU
Arabaşı hamurunun 3 malzemeden kolayca hazırlanabileceğini ifade eden Korkmaz, "Un, su ve tuzu iyice karıştıralım topaklık kalmasın. Ocağa alıp kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirelim, kaynamaya başladıktan sonra 25 dakika daha karıştırarak kaynatalım. Tepsiyi soğuk suyla iyice ıslatıp süzelim. İçerisine hamuru döküp kaşıkla yayalım. Oda ısısında soğuduktan sonra dolaba koymak gerekiyor kışın balkona yazın serin bir yere koyabilirler. 2-3 saat sonra hamur sertleşince baklava dilim kesip çorbasıyla servis edebilirler" dedi.
-Büşra KÖSE