Konya’nın 19 Yıllık Unutulmayan Zümrüt Apartmanı Faciası! İşte Detaylar...

Konya’nın 19 Yıllık Unutulmayan Zümrüt Apartmanı Faciası! İşte Detaylar...
Konya'da 92 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonucu yaşanan facianın üzerinden tam 19 yıl geçti.

Bir Kurban Bayramı akşamı Konya'nın Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi'nde bulunan Zümrüt Apartmanı, 2 Şubat 2004'te dayanıksız yapılması nedeniyle, büyük bir gürültüyle çöktü. Bayram sevincini yaşamadan Türkiye’yi yasa boğan olayda, itfaiye ve arama-kurtarma ekipleri ile vatandaşlar, günlerce süren çalışmalarla enkaz altındakileri çıkarmaya çalıştı.

TÜİK Konya’daki binaların yaş araştırmasının raporunu yayınladı. Buna göre Konya’daki 664 bin 773 binanın yüzde 17’si 1980 yılından önce yapılırken, yüzde 30’u 1981 ve 2000 yılları arasında inşa edildi. Konya’daki binaların yüzde 52’si 2001 yılı ve sonraki yıllarda inşa edildiği ortaya çıktı.

‘ZÜMRÜT’ÜN MUCİZELERİ’

Yaşanan faciada birçok kişi yaşamını ya da yakınlarını kaybederken, çökme anından 138 saat sonra kurtarılan Muhammet Kalem ile 157 saat sonra çıkarılan Yasemin Yaprakçı, "Zümrüt'ün mucizeleri" olarak hafızalara kazındı.

Yasemin Yaprakçı, Enkazdan kurtarıldıktan sonra kangren olan sağ bacağı diz üstünden kesilen Yaprakçı, sol ayağındaki yara ve parmaklarındaki büzüşme şikayetiyle gittiği hastanede ayak parmaklarındaki kemiklerin bir kısmı kesildi ve yarasına müdahale edildi

Muhammet Kalem ise 32 yaşındayken eğitim için gittiği Antalya’da epilepsi nöbeti geçirmesi sonucu balkondan düşerek hayatını kaybetti.

YERİNE YENİ BİNA DİKİLDİ!

Faciada hayatını kaybedenler anısına anıt veya yeşil alan yapılması önerilen binanın bulunduğu alana, 2015 yılında 10 katlı, içinde stüdyo dairelerin bulunduğu yeni bir bina yapıldı. Hisseleri bulunan mağdur ailelerden kimisi acı günleri tekrar hatırlamamak için dairesini kiraya verirken kimisi de sattı. Yeni hayatların kurulduğu dairelerden hiçbirinde o faciayı yaşayan aileler kalmıyor.