Konyalı Çocuklar Teknolojiye Aşık!

Konyalı Çocuklar Teknolojiye Aşık!
 Muhabir
Konyalı gençlerin Deneyap Atölyeleri ve Teknofest çalışmalarına yoğun ilgi gösterdiğini belirten T3 Vakfı Konya İl Temsilcisi Uğur Çakır, “Şehirdeki çocuklar adeta teknolojiye aşık” ifadelerini kullandı.

Ülkemiz teknoloji anlamında her geçen gün çalışmalarını daha da artırıyor. Bu kapsamda çocuk ve gençlerin önlerinin açılması ile ilgili projelerde devam ediyor. Son olarak Deneyap Atölyeleri, Teknofest Çalışmaları ve Bilimup faaliyetleri ile Konya’da da çocukların teknolojiye yönlendirilmesi adına eğitimler sürüyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan T3 Vakfı Konya İl Temsilcisi Uğur Çakır, “Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı diğer adıyla T3, Türkiye’deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf. Vakfımızın Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar” ifadelerini kullandı.

T3 VAKFI’NIN İLK PROJESİ: DENEYAP TÜRKİYE

T3 Vakfı’nın Konya’daki çalışmalarından bahseden Çakır, “Biz T3 Vakfı olarak Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla ilerliyoruz. Koyduğumuz tüm projelerde bu çerçevede gelişiyor. Biz Türkiye’nin gelişmesi, her alanda bağımsızlığını güçlendirmesi ve milli özgün teknolojiler üretmesini istiyoruz. Bunu yaparken de vatandaşların Türkiye adına ‘Biz yapabiliyoruz’ demesini istiyoruz. Diğer yandan da bir çocuğun, ‘Ben de yapabiliyorum’ ifadesini haykırabilmesini amaçlıyoruz. T3 Vakfı’nın Türkiye genelinde birçok çalışması var fakat Konya özelinde değerlendirecek olursak, şehrimizde Deneyap Türkiye Projesi’ni hayata geçirdik. Bu kapsamda 3 tane Deneyap Atölyemiz var. Bunlar paydaşları olan atölyeler. Bu paydaşlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 Vakfı. Deneyap Türkiye aslında T3 Vakfı’nın ilk projesi. Şu anda 81 ilde 142 Deneyap Atölyesi faaliyetlerine devam ediyor.

Konya’da bulunan atölyeler de Ereğli, Meram ve Selçuklu’da bulunuyor. Aktif olarak 377 öğrencimiz var. Genel olarak ortaokul ve lise öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Deneyap’lar iki yılda bir öğrenci alan bir sisteme sahip. 4., 5., 8. ve 9. Sınıf öğrencilerini sınava alıyoruz. 36 ay süren bir eğitim müfredatına tabi tutuyoruz. 24 ay teorik eğiti 12 ayda takımlaşma dediğimiz dönemden oluşuyor. Teorik eğitimlerimiz 11 tane eğitim başlığı var. Tasarım üretimden, yapay zekaya, mobil uygulamalardan enerji teknolojilerine, havacılıktan uzaya, elektronik programlama ve nesnelerin internetine kadar birçok başlıkta eğitimlerimiz var. Her eğitim başlığımızın sonunda da çocuklarımıza bir eğitim şenliği yaparak neler yaptıklarını sergiliyoruz. Bu proje şenliklerimiz tüm halka açık oluyor. Genelde gençlik merkezlerimizin içerisindeki spor salonlarında yapıyoruz” dedi.

BİLİM KONYA TÜM ÇOCUKLARA AÇIK

4. Deneyap Atölyesi’nin de kurulduğunun müjdesini veren Çakır, “Yeni Deneyap Atölyemizi de kurduk. Şu anda henüz faaliyete geçmedi. 2024 yılı sınavlarımızın bitmesinden sonra öğrenci alımına başlayacağız. Fakat bu atölyemizin paydaşları T3 Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesi olacak. Bunların yanında Bilim Türkiye projelerimiz kapsamında Bilim Konya ismiyle bir bilim merkezi de kurduk. Burada da Matematik, Doğa, Havacılık ve Uzay, Teknoloji ve Tasarım Üretim Atölyesi adıyla 5 farklı atölyemiz var. Bu atölyeler 6-14 yaş arasındaki tüm öğrencilerimize açık. Deneyap gibi bir sınav sistemi Bilim Konya’da yok. Sadece Bilim Konya’nın internet sitesine girerek açılan eğitim paketlerinden rezervasyon oluşturulması yeterli. Bunların hepsi tamamen ücretsiz. Bunun yanında Konya Halkı için çok farklı projelerimizde var. Bunlar da şimdilik sürpriz olsun” diye konuştu.

KONYA’NIN POTANSİYELİ YÜKSEK

Konya teknoloji anlamında farkındalığa sahip ve potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu vurgulayan Çakır, “Konya’nın Teknofest ile yarışan bir Bilimfest’i var. Bilimfest 9 kere düzenlendi ve her sene katlayarak başarılı bir şekilde ilerliyor. Orada da tıpkı Teknofest’teki gibi hava gösterileri yapılıyor, yerli savunma sanayimizin araçları sergileniyor. Konya bunu çok iyi yapıyor. Bilim anlamında zaten bir dip dalga yaratılıyor. Konya kendi Teknofest’ini üretti diyebiliriz. Yine de ilerleyen yıllarda inşallah Teknofest Konya’da da yapılsın isteriz. Konya’da okulları gezerken de bunu görebiliyoruz. Çocuklara Teknofest’i anlattığımızda direkt olarak heyecanlanıp, ‘benim de fikrim var’ diye yanımıza koşuyorlar. Bu çok güzel bir etkileşim. Normalde öğrenciler konferans dinlerken sıkılırlar biraz. Ama bizleri pür dikkat dinliyorlar. Bunu görünce geleceğe dair umudumuz artıyor” dedi.•Büşra Gültaş