Konya'daki O Mezarlığın İçine Girenler Zamana Yolculuk Yapıyor! Nasıl Mı? İşte Detaylar...

Konya'daki O Mezarlığın İçine Girenler Zamana Yolculuk Yapıyor! Nasıl Mı? İşte Detaylar...
Sille Şapeli olarak da bilinen Zaman Müzesi, 2012 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştı. Sille Şapeli, Haghia Elena Kilisesi’nin kuzey batısında, baraj yolu üzerinde bir tepecik üzerinde, Mormi Mezarlığı’nın içerisinde yer alıyor.

Sille Şapeli olarak da bilinen Zaman Müzesi, 2012 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştı. Sille Şapeli, Haghia Elena Kilisesi’nin kuzey batısında, baraj yolu üzerinde bir tepecik üzerinde, Mormi Mezarlığı’nın içerisinde yer alıyor. Mormi Mezarlığı'na uğrayan kişiler Zaman Müzesi sayesinde zamana yolculuk yapıyor. Zaman Müzesi hakkında merak edilenleri sizler için haberimizde derledik...

"Sille Şapeli, Haghia Elena Kilisesi’nin kuzey batısında, baraj yolu üzerinde bir tepecik üzerinde, Mormi Mezarlığı’nın içerisinde yer almaktadır. Şapel; moloz taş duvarlara ve ahşap hatıllara sahip, dikdörtgen planlı, tek apsisli beşik tonozla örtülü bir yapıdır. XIX. yüzyıla tarihlenebilecek yapıya güney cephedesinki kapıdan girilir. Beşik tonoz iki takviye kemeri ile desteklenmiştir. Naos ve apsis güneyde yer alan iki pencere ile aydınlatılmıştır.

Üs örtüsü ve duvarları yarıya kadar yıkıkken Selçuklu Belediyesince 2012 yılında yeniden inşa edilmişçesine restore edilen şapel, zaman müzesi olarak düzenlenerek 2014 yılı Nisanında da açılışı yapılmıştır.

Türkiye’nin bu ilk Zaman Müzesi’nde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait zaman ile ilgili birçok nadide eser sergilenmektedir. Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmî dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler sayılmakta; ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu’na ait illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma Dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği ve hâlen Konya Hacı Hasan Camii Şerifi kıble duvarında bulunan Osmanlı Dönemi güneş saati reprodüksiyonu vb. birçok kıymetli eser yer almaktadır."

Kaynak:Konya'nın Sesi