Konya'da yeni araştırma enstitüsü kuruldu! Detayları Bakan Murat Kurum açıkladı

Konya'da yeni araştırma enstitüsü kuruldu! Detayları Bakan Murat Kurum açıkladı
Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya’da kurulan TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtım ve İş Birliği Protokolü İmza Töreninde açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayesinde, Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Konya’da kurulan TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtım ve İş Birliği Protokolü İmza Töreni gerçekleştirildi.

İklim değişikliği ve araştırmalarıyla ilgili bilimsel çalışmalar Konya’da kurulan araştırma enstitüsü ile sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varak, TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü imza törenine katıldı. Selçuklu Kongre Merkezindeki törene Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

‘YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞMALARA ODAKLANDIK’

Ana başlıklarının ‘Yeşil Dönüşüm Yeşil Kalkınma’ olduğunu belirten Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bugün yaşıyor olduğumuz ve özellikle de geri yakın gelecek tüm toplum ve ekonomiler dahil olmak üzere en önemli dünyanın gündemi iklim değişikliği ve bunun oluşturmuş olduğu etkidir. Çözüm noktası ise bilim ve teknoloji ile gerçekleşecek olması biraz önce Başkanımızın 2022 yılında ‘İklim Şurası’ ile birlikte başlamış olan bir süreçti. Bu süreçte neyi bulmak değil nasıl bilim ve teknoloji ile birlikte biz bu güçlüklerin üstesinden gelebiliriz. Bunun üzerine gitmek gerekiyor. TÜBİTAK olarak özellikle 2021 yılından itibaren ana başlığımız yeşil dönüşüm yeşil kalkınma ve bununla birlikte bu amaca yönelik bilgi üretimi ve insan kaynağının geliştirilmesi Bu doğrultuda bir yıla yakın zamanda gerçekleştirme çabası içinde olduğumuz ve iklim değişikliği başkanlığımızla sinerjik bir halde ev sahibimiz olacak olan Büyükşehir Belediye Başkanımızla yakın bir etkileşim halinde yoğun bir şekilde çalışma ile kendimize odakladık” şeklinde konuştu.

YENİLİKÇİ ÜRÜN VE ÇÖZÜMLER ÜRETİLECEK!

“İklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda bilgi birikimi sağlayarak yenilikçi ürün ve çözümler üreteceğiz” şeklinde konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Daha önce TÜBİTAK desteğiyle ülkemizdeki ilk örnek olan Konya Bilim Merkezi’miz; bilim ve teknoloji alanında şehrimizde adeta bir dönüşüm başlattı. Bilim Merkezimizde düzenlenen etkinlikler 7’den 70’e herkese bilimin kapılarını açtı. Bugün ise TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Araştırma Enstitüsü’nün, iklim değişikliği konusunda hem ülkemize hem de şehrimize sunacağı önemli katkılara şimdiden hep birlikte şahitlik ediyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuza katkı sağlayacak Enstitümüzün kurulma süreci geçtiğimiz yıl Şubat ayında şehrimizde düzenlenen Türkiye’nin ilk İklim Şurası ile başlamıştı. Enstitüdeki çalışımalar; “yenilenebilir ve temiz enerji”, “iklim değişikliği odaklı gelecek senaryoları” ve “iklim değişikliğinin ekonomik ve sosyolojik yansımaları” gibi üç temel hedef üzerinden ilerleyecek. Çalışmalar; kamu, akademi ve özel sektör iş birliğiyle gerçekleşecek. Bunlarla birlikte iklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılara burs imkanı sağlanmış olacak. Böylelikle yarınlarımızın teminatı gençlerimiz için de son derece önemli bir fırsat ortaya çıkacak. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de; TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Araştırma Enstitüsü’ne çok önemli bir katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜM ALANLARA SİRAYET ETTİ’

Tübitak Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtım Töreninde konuşan AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız, "Ne üretimi ne tarımı ne yaşama iklimsiz iklim değişikliği ile ilgili konuları düşünebiliriz Çünkü iklim değişikliği bütün bu alanlara sirayet etmiş durumda Aslında hepsini yatay kesen bir olgu ile karşı karşıyayız bunu doğru yöneten ülkeler bu konuda fırsatı doğru kullanan gerçek anlamda insanlığı ön plana alan düşünceler medeniyetimizle Aslında bugüne kadar tarihi süreçte Kalkınma ihtiraslarıyla dünyamızın yaşanmaz duruma gelmesinde çok büyük katkıları olan tırnak içerisindeki gelişmiş ülkelerin Önümüzdeki dönemdeki karşılıklı testlerini ve sınavlarını göreceğiz. İkincisi de dünyada ilk kez yine 2021 yılında bir ölüm sebebiyle ölümü iklim değişikliğine bağlanıyor Yani bir ölüm iklim değişikliği ile ilişkilendiriliyor ve vaka olarak literatüre geçiyor" diye konuştu.

‘YEŞİL DÖNÜŞÜM İLE SORUMLULUK ARTACAK’

Yeşil dönüşümle birlikte bütün insanlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Konya AK Parti Milletvekili Leyla Şahin Usta, "Temiz enerjinin ve çevrenin konuşulduğu bir dönemde geç olsa da yağışların başladığı bir Konya'dan biz de bütün dünyaya bereketin rahmetin dağılması için bir niyazda bulunmuş olalım. Evet kuraklık en önemli meselelerimizden birisi. İklim değişikliği ile ilgili sanayileşmiş ülkelerin, gelişmiş ülkelerin, devrimlerle dünyayı değiştirdiklerinin hepimiz farkındayız. Aslında artık iş farkındalık boyutundan geçip sonuçlarının yaşandığı, birebir insanların hayatlarını ve yaşamlarını etkilediği, göçlerin arttığı, sorunların arttığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Özellikle salgın döneminden sonra değişen tüm dünya ekonomisi ile birlikte iklim değişikliğinin ve temiz enerjinin sürdürülebilir bir hayatın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hep birlikte yaşadık ve gördük bunun üzerinden özellikle iki bakanlığımızın ve TÜBİTAK başkanımızın da Tübitak'ın yapmış olduğu projelerle birlikte Türkiye'de de iklim değişikliğinin ve iklimin korunması, çevrenin korunmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulayan çalışmaların yapılıyor olması hepimiz için büyük bir gurur ve onur meselesi. Özellikle sayın Emine Erdoğan hanımefendinin başlatmış olduğu sıfır atık projesi ile beraber bakanlığımızın ismine iklim değişikliği bakanlığının eklenmesi ve bir başkanlığın kurulması ile birlikte bu işlerini çok sıkı takipçisi olunacağı ve bununla ilgili de yeni atımların atılacağı yeşil dönüşümle beraber hepimizin hayatında birebir sorumluluklarımızın arttığı bir dönemdeyiz. Burada işi sadece bakanlıklarımız, çalışanlarımız, TÜBİTAK yapmayacak hepimiz birer insan olarak birey olarak çevrenin korunması temiz enerjiye katkı verilmesi iklim değişikliği ile mücadele edilmesi için sorumluyuz. Eğer biz bu işin faydası olarak her birimizi kendimizi sorumlu görmezsek bu işi sürdürmek mümkün değil. O yüzden bu imza törenin özellikle ve enstitüsünün kurulmasının özellikle de Konya'da yapılıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyusu duyuyoruz" şeklinde konuştu.

‘İNSAN KALİTESİ ESAS OLMALI’

İnsanların yaşam kalitesinin artırılmasının esas olduğunun altını çizen Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Esas olan geleceğe yönelik insanların yaşam kalitesini artırmak ve insanı odağını almak insanların hem yaşam hakkının tahakkuk etmesi hem sağlık hakkının hem hukuk güvenliğinin tesis edilmesi insanların en önündeki ve en önemli soru olsa gerek. Bu vesile ile devletimizin hükümetimizin ilgili bakanlıkların bu konudaki misyonları tarihi ile kültürü ile geleneksel değerleri ile mevcut imkan ve kabiliyetini birleştirerek bütün kurumlarıyla geleceğe yönelik insanlarımızın yaşam kalitesine katkı sunmak hepimize düşen görevler var” dedi.

‘3 BİN KONYALIYA İSTİHDAM SAĞLANACAK’

Karapınar GES Projesi tamamlandığında 3 bin kişiye istihdam sağlanacağının altını çizen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konya’mızda Türkiye’nin ilk sıfır atık sanayi sitesini, yenilenebilir enerji uygulamaları, yeşil altyapı uygulamalarıyla birlikte kuruyoruz. Bu örnek çalışmayı şu an ülkemizin 29 iline yaygınlaştırıyoruz. Yine temiz enerji dedik. Enerji kaynaklarının tükenmekte olduğu bu dönemde temiz enerji üretimi hem stratejik hem de hayati bir öneme sahip. Türkiye olarak, enerji dönüşümünde, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde büyük bir başarı hikâyesi yazıyoruz. Toplam kurulu gücünde yenilenebilir enerjinin payı %54,3 olan ülkemiz, bu alanda dünyada 12’nci, Avrupa’da 5’incidir. Temiz enerji üretim kapasitemizi her geçen gün artırıyoruz. Bu amaçla, Konya Karapınarımız’da Yeşil kalkınma devrimine karbon emisyonunu azaltarak katkı sağlaması için faaliyete giren Güneş Enerji Santralimiz, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali olacak. Toplamda 3 bin kişiye istihdam oluşturan Karapınar GES tamamlandığında, enerji üretimimizde güneş enerjisinin payı yüzde 20’ye çıkacak. Tabi Türkiye’nin hızla gelişen bir ülke olması beraberinde yoğun enerji ihtiyacını da getirmektedir. Bu sebeple temiz teknolojiye ilişkin adımlar atılmadığı takdirde teknolojide dışa bağımlılık maalesef kaçınılmazdır” diye konuştu.

SANAYİ ENERJİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLANACAK!

İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nün enerji üretimine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Kurum,“2050 yılına kadar azaltılması gereken küresel emisyonların %70’ini mevcut teknolojilerle sağlayabiliriz. Bu noktada Bakanlık olarak yaptığımız tüm çalışmalarda teknoloji konusunu da detaylı bir şekilde ele almaktayız. Tam 1 yıl önce Konya’da düzenlediğimiz Türkiye’nin ilk İklim Şurası’nda yer alan 7 komisyondan biri olan Bilim ve Teknoloji Komisyonunu TÜBİTAK’ın desteğiyle çalıştırdık. Şu anda tanıtımını yaptığımız bu önemli merkezin kurulmasına yönelik ihtiyaç; Başkanlığını TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’ın üstlendiği komisyon tartışmalarında dile getirilmişti. Merkezin kurulmasına yönelik ilk adımların atılmasına vesile olan İklim Şuramız sonrası, bugün burada siz değerli katılımcılarımızla birlikte bu değerli kurumun tanıtımında bulunmanın memnuniyetini bir kez daha dile getirmek isterim. Şunu da hocalarımızın huzurunda ifade etmem lazım. Ülkemiz şu anda; yenilenebilir enerji teknolojileri, enerji depolama, karbon tutma ve depolama, şehir planlama teknolojileri, yeşil altyapı çözümleri başlıklarında çok büyük çalışmalar yürütüyor. Tüm bu ve benzeri çalışmalarda hocalarımızın ve kurumlarımızın en büyük destekçisi olmaya devam edeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Ben inanıyorum ki enstitümüz, ülkemizin yeşil sanayi, temiz teknoloji ve temiz enerji üretimine büyük katkılar sağlayacaktır. Buradan genç araştırmacılarımıza da bir müjde vermek istiyorum. İklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılarımız için, enstitümüzle birlikte burs programını açacağız, gençlerimizi destekleyeceğiz. “Daha yeşil bir Konya, daha temiz bir Türkiye, daha güzel bir Dünya için” hep birlikte çalışacağız” dedi.

KONYA'DA KURULAN TESİS DÜNYANIN MERKEZİ OLACAK"

Konya'da kurulacak tesisin sadece Türkiye'nin değil dünyanın da merkezi haline geleceğini söyleyen Bakan Mustafa Varank' "Özellikle buradaki iklim şurasından sonra ve Konya'nın özel konumu sebebiyle aslında burada kuracağımız bir enstitü sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli merkezlerinden bir tanesi haline getirebileceğimize inanıyoruz. Onun için özellikle Konya'yı seçtik. Tabii Konyalıların baskısı da burada etkili olmadı dersek yalan söylemiş oluruz. Özellikle böyle bir enstitüyü bu şehre kazandırmak için Konyalı hemşerilerimiz büyük bir gayret gösterdiler. Haftada bir kere telefon ettiler, ayda bir kere toplantı yaptılar ama neticede bu güzel işi şehrimize kazandırmış oldum. Benimle ilgili de Konyalılığım'dan bahsettiler. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum ama burada mütevazilik yapmayacağım. Ben Kılıçdaroğlu gibi çakma Konyalı değilim. Bir kere dizini kırıp Konya pilavı yemiş mi, Derebucak vadilerinde dolaşmış mı, Huğlu da silahçılarla bir araya gelmiş mi, Konya'ya teknoloji endüstri bölgesini kazandırmış mı, bunları yapacaksın ondan sonra Konyalıyım diyeceksin. Bir işte bir şehrin Türkiye için ne kadar değerli ve önemli olduğunun farkındayız. Onun için de bu şehre fırsat buldukça geliyoruz. Sadece geçen sene 4 kere geldim ama emin olun her geldiğimizde açılışlar yapıyoruz. Bir sonraki işin planlamasını yapıyoruz. Konya turizmi ile tarımıyla sanayisi ile Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden bir tanesi ve dediğim gibi biz bu şehre hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Bizim derdimiz Türkiye'yi toptan kalkındırabilmek. Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarabilmek. Onun için siyasi güçlüklerle bizim işimiz yok. Onu söyleyenlerden de bu ülkeye hiçbir zaman hayır gelmez. Bundan da emin olabilirsiniz. Biz Konya'ya İnşallah el birliğiyle çok daha güzel yerlere getireceğiz. Çünkü Konya'nın yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Tarımın 1 numaralı şehirlerinden bir tanesi Konya ise iki üniversitesi Arge merkezleri, teknoparklarıyla teknolojinin bir numaralı şehirlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyorsa İnşallah biz bu alanlara yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yeter ki biz bir olalım beraber olalım el birliği ile ay yıldızlı albayrak'a hizmet etmenin sevdasında olalım inşallah. Bizim üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey olmaz" ifadelerini kullandı.