Konya’da Üç Aylar Bayram Gibi Karşılanıyor
İslam dünyasında rahmet ve mağfiret ayları olan üç ayların habercisi Regaib Kandili yarın idrak edilecek. Regaib Kandili ve üç ayların önemi hakkında gazetemize konuşan Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, “Rahmet ve mağfiret iklimi olan üç ayların eşiğindeyiz. Bizleri bu mübarek günlere ulaştıran Cenâb-ı Allah’a hamdü senâlar olsun. Alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimize salât ve selam olsun. İlahi iradenin tecellisi olması hasebiyle zaman, elbette her anıyla değerlidir. Ancak, bazı vakitler var ki onlar Müslümanlara yeniden bir canlılık ve motivasyon fırsatı sunmaktadır. İşte üç aylar ve bu ayların içerisinde bulunan mübarek geceler bizler için böyle bir anlam ve değer ifade etmektedir.
Receb, Şaban ve Ramazan’ı içinde barındıran üç aylar, Regâib gecesiyle başlar. Miraç ve Berat gecesiyle devam eder. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, ülfet ve muhabbetimizi artıran Ramazan bayramıyla taçlanır. Üç aylar, hasretle yolunu gözlediğimiz, gönül hanemize konuk ettiğimiz kutlu misafirimizdir. Allah Rasûlü (sav), üç ayları karşılarken: ‘Allah’ım! Receb ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır’ diye dua etmiştir” dedi.
ÜÇ AYLARDA MAĞFİRET SAĞANAK SAĞANAK YAĞAR
“Hayatımıza nice güzellikler katan müstesna zaman dilimlerinden ve gecelerden birisi de Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesine isabet eden Regâib Gecesidir” diyen Şimşek, “Regâib, istenilen, rağbet edilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram ve nefis şeyler demektir ve “Rağibe” kelimesinin çoğuludur. Regâib Kandili manevi hayatımızda olgunluğu yakalama fırsatı olan üç aylara giriş gecesidir. Regâib Kandili Müslümanlar için tevbe etmenin, affın ve manevi arınmanın habercisi olan mağfiret mevsimi üç aylara girdiğimizin müjdesidir. Regâib kandili Allah Teâla’nın kullarına lütfunun çok olduğu, kereminin bol olduğu ve pek çok günahı bağışlamasına sebep olması hasebiyle bir aydınlanma ve nurlanma gecesidir.
Bu gece, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevlâ’ya sunulduğu ve O’nun rahmetinden af istenildiği umut ve müjde gecesidir. Bu gece bedenini ve ruhunu uyanık bırakanlara Yüce Allah’ın bol bol ikram ve bağışta bulunduğu az ibâdetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir. Bu gece, üç aylık mübarek ahiret pazarının ilk sergisi olup bir arınma ve aklanma, nurlanıp paklanma fırsatıdır. Bu gece kurumuş çatlamış topraklar için su neyi ifade ediyorsa, Mevlâ’ya âşık gönüller için de bu gece onu ifade eder. Bu gece muhsinlere ihsanların ulaştırıldığı gecedir. Çünkü üç aylar dediğimiz Receb, Şaban ve Ramazan, manevi hayatımıza saadet katan, rahmetin, merhametin, mağfiretin sağanak sağanak yağdığı aylardır” diye konuştu.
PEYGAMBERİMİZ REGAİB GECESİ NASIL İBADET EDERDİ?
Peygamber Efendimiz’in kandil gecesinde nasıl ibadet ettiği ile ilgili de bilgiler veren Şimşek, “Sevgili Peygamberimiz (sav) Regâib gecesinin içinde bulunduğu Receb ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi. Rasûlüllah (sav)’in Receb’in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiğini ve bu mübarek gecede namaz kıldığını biliyoruz. Regâib gecesinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibadetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. İdrak ettiğimiz mübarek Regâib Kandili vesilesiyle, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atalım. Gönül dünyamızı bulandıran haset, kin, düşmanlık gibi kötü duygulardan temizleyelim” dedi. Buse Aşçı