Konya için bu yapılmazsa tarımın sonu gelecek!

Konya için bu yapılmazsa tarımın sonu gelecek!
 İnternet Editörü
Konya’ya son günlerde yağan karın tarım için yeterli olmadığını vurgulayan uzmanlar, Konya Ovası’na dış havzadan su taşınması gerektiğinin altını çizerek yaşanan iklim değişikliği için de gerekli adımların daha fazla atılmasının önemine dikkat çekiyor

Konya, bu kış mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşıyor ve son günlerde yağan kar, tarımsal ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalıyor. Tarım için kritik olan su kaynaklarının azalması, bölgedeki tarımsal üretimi tehdit ediyor. Özellikle bu dönemde, tarım alanlarının sulanması için dış havzalardan su temin edilmesi büyük bir önem taşıyor. Dış havzalardan su getirilmesi, hem tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak hem de çiftçilerin ekonomik durumunu korumak adına gerekli hale geldi. Su yönetimi ve planlaması, tarımsal verimliliğin artırılması açısından stratejik bir adım olarak görülüyor. Uzun vadede, su kaynaklarının verimli kullanımı ve iklim değişikliği ile mücadele için sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi gerekiyor.

konya-ovasi-kurumaya-mi-gidiyo-1678278128-zbzcg8.webp

“YAĞAN KAR YETERLİ OLMADI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kar yağışının yeterli olmadığını belirterek bu karlar eridiğinde tarım için çok fazla suyun meydana gelmeyeceğini kaydetti. Başkan Kağnıcıoğlu, “Konya bölgesi henüz istediğimiz kar yağışını almadı. Yağışların düzenli olması önem arz ediyor. Kış aylarında toprağımızın kara, dona ve yağmura ihtiyacı var. Ancak geçen yıl da bu yıl da beklenilen yağış gerçekleşmedi. Önümüzde daha bahar ayları var. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında buğday ile arpanın daha çok yağmura ve suya ihtiyacı olur. Çiftçilerimiz de şu an Nisan ve Mayıs yağışları için umutla bekliyor. İnşallah baharda istediğimiz bereketli yağışları alırız. Çünkü bugüne kadar yağan yağmur ve kar toprak için yeterli olmadı. Şubat’ın 18’i gibi yağış bekleniyor. İnşallah bu yağışlar etkisini gösterir” şeklinde konuştu.

detay1632059622.jpg

“KONYA BÖLGESİNE DIŞ HAVZALARDAN SU TAŞINMASI GEREKİYOR”

İklim değişikliğinin yaşandığı bugünlerde tarımın geleceğinin endişe verdiğine dikkat çeken Başkan Kağnıcıoğlu, Konya Ovası’nda yeraltı suyu olmazsa tarımda verimliliğin azalacağını vurguladı. Kağnıcıoğlu, iklim değişikliği ile çiftçilerin mücadele edebilmesi için dış havzalardan Konya Ovası’na suyun getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Üreticiler, iklim değişikliğinin meydana getirdiği zararı yeraltı suyunu kullanarak kapatmaya çalışıyor. Bu yeraltı suları da olmazsa tarımın bittiğinin resmidir. Sularımızı tasarruflu kullanmalıyız ancak en önemli mücadelemiz dış havzalardan bölgeye su taşınmakla olacak” ifadelerine yer verdi.

kapak-140211-001.jpg

“MAVİ TÜNEL’DEN GELEN SUYUN ÇOĞU İÇME SUYU OLARAK KULLANILIYOR”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de Konya Ovası’nın son günlerde aldığı yağışların yeterli olmadığını dile getirerek sadece birkaç ilçede kar olduğunu aktardı. Kavuneker, “Artık küresel ısınma gerçeğini yaşıyoruz. Aslında insanlık kurulduğundan beri her yıl aynı yağışı alıyor. Ama yağışlar kayıyor ve yeryüzüne inmeden gidiyor. Bu noktada, Konya Ovası da çok büyük olduğu için toprakları başka yere taşımayız ama suyu buraya getirebiliriz. Sular dışarıdan boruyla ve kanalla bir şekilde taşınabilir. Eskiden bu çok masraflıydı. Şimdi sadece işletme masrafı bulunuyor. Çünkü rahat bir şekilde güneşten enerji elde edebiliyoruz. Eğer biz dışarıdaki suyu Konya Ovası’na aktarırsak ekolojik dengeyi bozmadan bunu yapmalıyız. Örnek veriyorum Kızılırmak’ın fazla suyunu, Silifke’de boşa dökülen suyu, Ermenek’teki suyu, Manavgat’ın çayını Konya Ovası’na dökebiliriz. Bütün bunları geçmişte yaptık, yine yapabiliriz. Mavi Tünel’den su geliyor ama bunun çoğu içme suyu olarak kullanılıyor” diye konuştu.

bb.jpg

“BİTKİLER BİRAZ RAHATLADI AMA NEM FAKİRLİĞİ VAR”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise şunları söyledi: “Konya’ya kar güney, kuzey ve doğu ilçelerine yağdı. Şükür ediyoruz ama bu yağışlar yeterli değil. Son günlerde meydana gelen yağışlar en azından bitkileri biraz rahatlattı ama henüz yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü toprağın alt katmanlarının nem yerleri halen fakir. Dolayısıyla daha güçlü kar yağışlarına ihtiyaç var. Özellikle toprak altı su rezervlerinin beslenmesi açısından daha fazla yağış almamız lazım. Şu an için tarımsal anlamda dengeli gidiyoruz. Ancak su kaynakları açısından daha fazlasına ihtiyacımız var. Barajların da eski seviyesine ulaşması için yağışların daha fazla meydana gelmesi gerekiyor.” TUBA KAYA