Evimizdeki gizli tehlike! Suya ve toprağa karıştırılmamalı!

Evimizdeki gizli tehlike! Suya ve toprağa karıştırılmamalı!
 Muhabir
Türkiye’de son yıllarda artan ilaç israfı önüne geçilemez bir hal almaya başladı. Günde binlerce kutu ilaç çöpe atılıyor. Bu sebepten dolayı sağlık harcamaları Avrupa ülkelerine göre neredeyse 4 kat daha fazla oluyor. Peki ilaç israfını önlemek mümkün mü?

Türkiye’de sağlık harcamalarının %60’ı ilaç harcamalarından oluşuyor. Avrupa ülkelerinde ise bu oran %15 seviyelerinde oluyor. Evlerde ilaçların yüzde 60’ının kutusu dahi açılmadan, kullanım tarihi sona eriyor. Yapılan araştırmalar yıllık 12 milyar dolarlık ilaç kullanımının olduğu ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın hiç kullanılmadan çöpe atıldığını gösteriyor. Bilinçsiz ilaç kullanımının çok yaygın olduğu için alınan ilaçların tamamı kullanılmadan tedavi tamamlamış sayılıyor ya da tedavi sağlamadı diye kullanım kesiliyor. Böylece hem sağlık problemleri devam ediyor hem de ilaç israfının önüne geçilemiyor. Peki ilaç israfının önüne nasıl geçilebilir. Konya Eczacı Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru açıkladı.

22855-001.jpg

Hekim muayenesi veya eczacı görüşü haricinde ilaç alınmaması gerektiğini söyleyen Konya Eczacı Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, “Ülkemizde ilaç israfı çok önemli seviyelerdedir. Eczane dışında halka sunulmaya çalışılan tüm ilaç ve ilaç dışı ürünler eczacılık biliminde israf olarak kabul edilmektedir. Eczane dışındaki ilacın orijinal olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ayrıca saklama koşulları, taşınma şartları bilinmediğinden ilaç ve ilaç dışı ürünlerin muhteviyatındaki kimyasallar, şifadan çok uzak bir şekilde zehir özelliğine bürünmüştür. Sosyal medya kanalları incelendiğinde simsar satıcıların, çokça olduğu görülmektedir. İsrafın ve halk sağlığı tehdit boyutunun ne denli yüksek olduğu ortadadır. Hekim muayenesi ve eczacı görüşü alınmadan, akılcı ilaç kullanımından uzak online pazar yerlerinden ilaç ve ilaç dışı ürünler kullanılmaktadır. Günümüzün en büyük sorunlarından biri bilgi kirliliğidir. Bilgiye ulaşım önemlidir fakat doğru bilgiye ulaşım çok daha önem taşımaktadır. Sosyal medyada hekim tedavisini yapamaz. Online pazar yerlerinden alınan veya temin edilen ilaç ve ilaç dışı ürünler ticari amaç olma dışına çıkamaz. İlaçta israfın önüne geçmek için sağlık okuryazarlığı artırılmalıdır. Hekime olan güven artırılmalı ve eczane dışında faaliyet gösteren oluşumlara ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Hekime muayene olmadan, eczası görüşü alınmadan kullanılan ilaçların israfta rolü oldukça büyüktür. İlaç israfı ile birlikte bilinçsiz kullanım çok ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Vatandaşlarımız bilinçsiz yere ilaç kullanmamalıdır. İlaç temin ederken, en güvenli yer hekim tavsiyesi kapsamında alınacak olan yer sadece eczanelerdir” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-02-11-at-13-25-59.jpeg

SUYA VE TOPRAĞA KARIŞMAMALI

Son kullanma tarihi geçen ilaçların toprak veya suya karışmasının insan sağlığı için çok tehlikeli olduğunu ifaden eden Koru, “İlaçların muhafazası için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. İlacın saklama ve kullanımda zincir kurallar bakımından yüksek şüpheler oluşturduğundan, ilacın imhası için yerel belediyelerle ve çevre ve şehircilik il müdürlükleri ile mutlaka irtibat kurulmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçların muhafazası ve imha edilmesi çevre bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Bu ilaçlar hiçbir suretle toprağa ve suyollarına karıştırılmamalıdır. İmha işlemleri için yüksek ısıya sahip fırınlarda, özel filtreli tesislerde imha işlemleri gerçekleştirilmeli” ifadelerini kullandı.

5faa6f4e55427e12b48b90b9.webp