Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay: 'Konya İlim Ve Kültür İle İhya Olmaya Devam Edecek!'

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay: 'Konya İlim Ve Kültür İle İhya Olmaya Devam Edecek!'
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'ya kazandırılan kültürel yatırımları tanıtmak için “Kültür ve Turizm Projeleri Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirdi.

Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Uğur İbrahim Altay, “ Türk-İslam medeniyetine liderlik eden Anadolu Selçukluları, 200 yıl boyunca Dârü’l-Mülk Konya'yı yalnızca idari bir başkent değil; ilmin, bilimin, kültür ve sanatın da başkenti haline getirdiler. Köklü medeniyetimiz bütün ihtişamıyla ve görkemli eserleriyle Konya’mıza mührünü kazıdı. Sahip olduğumuz bu birikim Konya’mızın adeta bir açık hava müzesi olmasını sağladı. Bugün bütün bu değerlere aynı anda sahip olmak, her bir Konyalı hemşehrimiz için büyük gurur kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

‘KONYA ADETA AÇIK HAVA MÜZESİ OLDU’

Konya’nın kültür açısından öneminin altını çizen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Şüphesiz ki şehirler kültürleriyle yükselir ve kültürleriyle yaşar. Her bir köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan, asırlardır barışın, huzurun ve hoşgörünün mayası olan Konya’mız; her dönemde en önemli merkezlerden biri olmuştur. Dünyanın en eski şehri Çatalhöyük’le başlayan yolcuğunu on bin yıldır aralıksız sürdüren; beşiklik ettiği her bir medeniyetin kadim değerlerini yansıtan ve Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şems-i Tebrîzî, Sadreddin-i Konevi ve Nasreddin Hoca gibi âlimlerin manevi iklimiyle sarıp sarmaladığı bir şehirde yaşıyoruz… Tüm bunların yanında şehrimize esas itibarını kazandıran; Türk-İslam tarihinin en büyük medeniyetlerinden biri olan Türkiye Selçuklu Devleti’nin Darü’l-Mülk’ü, yani başkenti olmasıdır. Türk-İslam medeniyetine liderlik eden Anadolu Selçukluları, 200 yıl boyunca Dârü’l-Mülk Konya'yı yalnızca idari bir başkent değil; ilmin, bilimin, kültür ve sanatın da başkenti haline getirdiler. Köklü medeniyetimiz bütün ihtişamıyla ve görkemli eserleriyle Konya’mıza mührünü kazıdı. Sahip olduğumuz bu birikim Konya’mızın adeta bir açık hava müzesi olmasını sağladı. Bugün bütün bu değerlere aynı anda sahip olmak, her bir Konyalı hemşehrimiz için büyük gurur kaynağıdır” şeklinde konuştu.

‘KONYA İHYA EDİLMEYE DEVAM EDECEK’

“Konya’mızın tarihiyle, kültürüyle, gelenekleriyle ve geleceğe dair planlarıyla şekillenen; insan odaklı yaklaşımı esas alan hizmet anlayışımızla sürdürdük” ifadelerini kullanan Uğur İbrahim Altay, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak; Darü’l-Mülk Konya’mızı her alanda görkemli tarihine yakışır bir hale getirmek, yaptığımız tüm çalışmalar içerisinde önceliğimiz oldu. Bu doğrultuda bugüne dek onlarca farklı çalışmayı hayata geçirdik. Yaptığımız tüm çalışmaları Konya Modeli Belediyecilik adını verdiğimiz; 10 bin yıllık bir mirası yaşatma gayesinde olan Konya Modeli Belediyecilik sayesinde, güzel şehrimiz her alanda büyük kazanımlar elde etti. Tüm bu süreçlerde hemşehrilerimizin büyük desteğini, duasını ve teveccühünü yakından hissettik. Bugüne kadar olduğu gibi, inşallah bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde Konya’mızı ihya etmeye devam edeceğiz… Şimdi müsaadenizle Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 2018 yılından bugüne; kültür, sanat ve turizm alanında yaptığımız ve ilerleyen süreçlerde yapacağımız çalışmaları sizlerle paylaşıyoruz” dedi.

‘DARÜ’L-MÜLK İLE KONYA

TARİHİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK’

Konya adına yapılan kültürel yatırımları tanıtan Altay, “Konya’mız ecdat emaneti yüzlerce farklı esere ev sahipliği yapıyor. Bizler de sahip olduğumuz bu emanetleri korumak ve yeni nesillere aktarmak için bugüne kadar birçok çalışmayı hayata geçirdik. Geçmişin ve yakın tarihin önemli eserlerini restore ederek ecdadımıza vefa borcumuzu ödeme gayretinde olduk. Beyşehir ilçemizde Eşrefoğlu Bedesteninin ve Üzümlü Kalfaoğlu Konağı’nın; Meram ilçemizde Ulvi Sultan Türbesi’nin restorasyonlarını gerçekleştirdik. Yine şehir merkezimizde Tarihi Buğday Pazarımızın restorasyonunu tamamlayarak yeniden ticarete kazandırdık... Geçtiğimiz aylarda tanıtımını yaptığımız; tarihi şehir merkezimizdeki 20 farklı kentsel dönüşüm, yenileme ve restorasyon çalışmasını kapsayan Darü’l-Mülk Projemizin çalışmalarını da aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz. Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l-Mülk ile Selçuklu başşehri Konya’mızı, kadim tarihindeki ihtişamına yeniden kavuşturacağız. Söz konusu projelerimizin neredeyse tamamı, şehrimizi tarihinde olduğu gibi kültür, sanat ve mimaride yeniden zirveye taşımak için atılmış adımlardır” ifadelerini kullandı.

‘MİLLET BAHÇESİ KÜTÜPHANEMİZ

YOĞUN İLGİ GÖRDÜ’

Millet Kıraathanelerini Konya genelinde yaygınlaştırılması için çaba gösterdiklerini ifade eden Altay, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemleriyle hayat bulan Millet Kıraathanelerini Konya genelinde yaygınlaştırmak için oldukça önemli çalışmalar yaptık. Bu kapsamda; Kültürpark’taki Dede Bahçesi Millet Kıraathanemize ek olarak Ereğli Millet Kıraathanemiz ve Karapınar Millet Kıraathanemizi hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. Millet Kıraathanelerimiz; her yaştan hemşehrimizin bir araya geldiği, kaynaştığı ve kültürel çalışmalarda bulunduğu çok güzel mekânlar oldu. Burada özellikle öğrencilerimize oldukça konforlu ve sesiz bir çalışma ortamı sağlıyoruz. Öğrencilerimiz Millet Kıraathanelerine geldiklerinde; binlerce kitaptan oluşan kütüphanelerimizden, çeşitli kültürel aktivite imkânlarından ve ücretsiz ikramlardan faydalanabiliyor. Açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Konya Millet Bahçemiz içerisinde bulunan kütüphanemiz ise; gerek mimarisiyle gerekse sosyal ve kültürel imkânlarıyla çok beğenildi ve ilgi görüyor... Mimarisi büyük anlam taşıyan Konya Millet Bahçesi Kütüphanesi inşa edilirken, Türkmenistan’daki Sultan Sencer Türbesi’nin kubbe detaylarına atıf yapıldı. Kütüphanemizin tavan kısmındaki ahşap yapılar, Sultan Sencer Türbesi’nin iç kubbe işlemelerinden ilham alınarak tasarlandı… Şehrimizin kültür dokusuna büyük değer katan bu güzel eserin, tüm hemşehrilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

‘YATIRIMLAR İÇİN DESTEK

PROTOKOLLERİ İMZALANDI’

Şehirdeki arkeolojik kalıntıların gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasının yeniden kazandırılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Altay, “Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi sayesinde; Çatalhöyük artık kusursuz bir arkeolojik alan olarak anılmaya başlayacak. İnsanlar Çatalhöyük’ten söz ederken, bu bölgenin yalnızca görkemli tarihinden bahsetmekle kalmayıp; Çatalhöyük’e ne denli önem verildiğinden ve buranın uzun süre vakit geçirmeyi mümkün kılan sosyal ve kültürel alanlara sahip olduğundan da bahsedecekler. Bu güzel eserimizin Konya’mızın kültür mirası için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum… UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Çatalhöyük’ü daha fazla tanıtmak için bir hafta süren Çatalhöyük Tanıtım Günleri de düzenledik. Bu kapsamda; konuklarımızın kazı alanını ziyaret etmelerini ve detaylı bilgi edinmelerini sağladık. Tanıtım Günleri’nde ayrıca; seramik, çömlek, halı, keçe ve okçuluk gibi atölye etkinlikleri de gerçekleştirdik. Şehrimizdeki arkeolojik kalıntıların gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasımıza yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor… Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Listra ve Kubadabad Sarayı gibi arkeolojik kazılara, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli destekler sağlıyoruz. Kubadabad Saray Külliyesi’ndeki restorasyon çalışmalarını, Milli Saraylar İdaremizle birlikte yürütüyoruz. Bir yandan da alandaki arkeolojik kazılara destek veriyoruz. Hitit ve Ticaret Kolonileri dönemlerinde önemli bir merkez olduğu ortaya çıkan Meram Karahöyük’teki kazıların 30 yıl aradan sonra, desteklerimizle yeniden başlatılması da ayrıca mutluluk vericidir… Hatunsaray’daki Listra Antik Kenti’ndeki kazılara destek amacıyla Meram Belediyemiz ve Necmettin Erbakan Üniversitemizle ortak protokol imzaladık” dedi. •Gizem Başar