Kendine Has Şekli ile Vazgeçilmez Lezzet!

Kendine Has Şekli ile Vazgeçilmez Lezzet!
 Muhabir
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan içli köfte yapımı zahmetli olsa da yiyenlerin doyamadığı bir lezzet haline gelmiştir. Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yapılan içli köftenin püf noktaları nelerdir? İşte detayları…

Her lokmasıyla damakta unutulmaz bir tat bırakan içli köfte bulgur hamuru ve hazırlanan cevizli kıymalı iç ile vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor. İçi yumuşacık dışı kıtır kıtır içli köfte tarifini Hanımın Mutfağı işletme sahibi Fatma Canlı sizler için anlattı.

Yapımın zor olmasına rağmen kolay öğrenildiğini söyleyen Fatma Canlı, “Kendine has olan şekli ile yeni başlayanları zorlayan ama sonrasındaki lezzeti ile yapmaktan vazgeçiremeyen içli köfteyi yaparken bir süre sonra elimiz alışıyor ve daha kolay yapıyoruz. Malzemeleri de her evde bulanabilecek malzemelerden oluyor. Dışını ve içinin malzemelerini ayrı ayrı hazırlıyorum. Dışı için 1.5 su bardağı ince köftelik bulgur, 1 çay bardağı irmik, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 su bardağından biraz az un, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı soğuk su içi için ise 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 300 gr kıyma, 3 orta boy soğan, yarım tatlı kaşığı salça, yarım demek maydanoz, 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz, tuz, pul biber koyuyorum” dedi.

İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR

Soğanlar ince ince doğradıktan sonra tavaya sıvı yağ döküp soğanlar ekliyorum ve pembeleşinceye kadar kavuruyorum. Kavrulan soğanlara kıyma ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyorum. Daha sonra salçasını ve baharatlarını ekliyorum. İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatıyorum. Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dk boyunca azar azar suyu eklenip iyice yoğuruyorum. Hamur ele alınıp yuvarlandığında dağılmayana kadar yoğuruyorum. Daha sonra 55 gramlık bezeler haline getirip baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açıyorum ve iç malzemesini koyup üstünü kapatıyorum. Bir süre dinlendirdikten sonra kızgın yağın içine atıp kızartıyorum” şeklinde konuştu. -Buse Aşcı