‘Kanlı Ocak’ katliamı Konya’da unutulmadı!

‘Kanlı Ocak’ katliamı Konya’da unutulmadı!
 Muhabir
Sovyet Ordusunun 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan Türklerine yönelik kadın ve çocuk ayırt etmeden yaptığı katliamın acısı ilk günkü gibi yaşanıyor. Tarihe ‘Kanlı Ocak’ olarak geçen katliam Konya’da da unutulmadı

Azerbaycan’da 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet ordusu başta Bakü olmak üzere bir çok ilde kadın ve çocuk ayırt etmeden katliam yaptı. Tarihe ‘Kanlı Ocak’ adıyla geçen katliamın acısı, aradan geçen 34 yıla rağmen Azerbaycanlıların kalbinde tazeliğini koruyor. Konya Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği de bu kapsamda, 20 Ocak Katliamı’nın 34. Yıldönümü münasebetiyle Konya’da fotoğraf sergisi düzenledi.

Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği Başkanı Aytan İsayeva, bu soykırımın Azerbaycan’ın bağımsızlığına doğru giden yolda bir dönüm noktası olduğunu belirtti. İsayeva, “1990 yılında 19 Ocağı 20 Ocağa bağlayan gece 26.000’lik Sovyet Ordusu Bakü’ye dahil olmuştur. Katliamın altında yatan asıl neden Azerbaycan’da başlayan bağımsızlık harekâtını yatırmak ve halkın sesini bastırmak olmuştur. Bu katliam sonucunda 147 sivil hayatını kaybetmiş, 744 kişi yaralanmış ve 400’ün üzerinde kişi Sovyet ordusu tarafından gözaltına alınmıştır. O günden sonra Azerbaycan’da 20 Ocak ulusal yas günü ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı ve üst düzey hükümet yöneticileri, ordu mensupları ve Azerbaycan halkı o günde şehitliği ziyaret etmekte, 20 Ocak şehitlerini dualarla anmaktadırlar” diye konuştu.

O GÜN AZERBAYCAN’DA GÜN DOĞMADI!

Konya Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği’nin de bu olayın 34. yıldönümünde Karatay Gençlik Merkezi’nde 20-21 Ocak tarihlerinde fotoğraf sergisi düzenlediğini söyleyen İsayeva sözlerini şöyle tamamladı: “Gençlik merkezinde başta veliler, eğitmenler ve öğrenciler olmak üzere yerel halk sergiye yoğun ilgi gösterdi. Azerbaycanlı öğrenciler katliam hakkında ziyaretçilere bilgiler verdi. Denilir ki o gün Azerbaycan gün doğmadı. Gece başlatılan bu katliamın günahsız kurbanları Azerbaycan bağımsızlığına giden yolun önünü açtı. Azerbaycan halkı bu olayları eskiden hüzün içerisinde anarken 2020 yılından sonra artık gururla anmaktadır. İkinci Karabağ Savaşı’yla Azerbaycan ordusunun zafer elde etmesi ile Vatan uğrunda mücadele ederek şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimizin intikamı alınmış, toprak bütünlüğünü sağlamış ve gücünü göstermiştir.

Bahtiyar Vahapzade’nin şu mısrasıyla sözlerimi tanımlamak isterim: İnsan insan olur öz hüneriyle, Millet millet olur hayrı, şeriyle, Toprağın bağrına cesetleriyle, Azatlık tohumu saçtı şehitler. 20 Ocak katliamının 34.yıldönümü vesilesiyle tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz!” •Büşra Gültaş