Kan Stoklarında Ciddi Sıkıntılar Var!
Her geçen gün sayıları artan Talasemi hastalarına dikkat çekmek, tedavilerini konuşmak ve kan bağışının önemine vurgu yapmak amacıyla Talasemi Federasyonu tarafından Aziziye Kültür Merkezinde Talasemi Güncel Tedavi ve Bilgilendirme Paneli düzenlendi. Karatay Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen panelde Konya Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji Kliniği üyesi Uzm. Dr. Ayşe Şimşek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Sinan Demircioğlu ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Şule Ünal Cangül sunumlar gerçekleştirdi. Ardından uzman doktorlar hastalardan gelen soruları cevapladı.
“FARKINDALIK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK”
Talasemi hastaları ve ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği panelin açılışında konuşan Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Dolu katkılarından dolayı Karatay Belediyesi’ne teşekkür etti. Dolu, “Talasemi Federasyonu olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde talasemi hasta ve ailelerinin ve onlara hizmet veren merkezlerin sorunlarını saptamak, çözümü yönünde çalışmalar yapmak, ülkemizde Talasemi’nin önlenmesi ve tedavisi konusunda standartları geliştirmek için yoğun bir çaba harcıyoruz. Bugünde hastalarımızın bilinçlendirilmesinde çok önemli yeri olan Talasemi Güncel Tedavi ve Bilgilendirme Panelimizi gerçekleştiriyoruz. Bu panelin düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Karatay Belediyesi Başkanımız Hasan Kılca beyefendiye tüm talasemi hastaları adına şükranlarımı sunuyorum. Başkanımızın talasemi hastalığı hakkında ilgi ve alakaları bizleri mutlu etmektedir. Talasemi Federasyonu olarak bu hastalığın önlenebilmesi için gerekli farkındalık çalışmalarında Belediyemiz ile birlikte yer almak istediğimizi belirtmek isterim” dedi.
“CİDDİ MANADA KAN SIKINTISI YAŞANIYOR”
Hastaların kan ihtiyacına da dikkat çeken Başkan Dolu, “Talasemi hastalarının için kan ve kan ürünleri kritik önemi haizdir, zira düzenli ve güvenli kan ihtiyacı karşılanamadığı takdirde hastalarımız için hayati tehlike oluşturmaktadır. Ülkemizde 4 bin 500 talasemi hastası bulunmakta olup bir talasemi hastasının her 3 haftada bir 2 ünite kan aldığı düşünülürse yılda 158 bin ünite kan ihtiyacı bulunmaktır. Talasemi Federasyonu olarak paydaşlardan biri olduğumuz Kan ve Ötesi Projesinin yayınlanan son raporuna göre Gönüllü Kan Bağışının Nüfusa oranı, gelişmiş ülkelerde yüzde 5 iken, maalesef ülkemizde yüzde 2 olduğu belirtilmektedir. Son günlerde ülke genelinde çok ciddi anlamda kan sıkıntısı yaşamaktayız. Ülkemizde kan toplama yetkisine sahip tek kurum olan Kızılay’a ilişkin eleştiriler yaklaşımların en çok biz talasemi hastalarını mağdur ettiğinin bilinmesini isterim. Hastalarımızın sağlığını tehdit eden bu durumun düzeltilmesi için sizlerin huzurunda tüm vatandaşlarımıza bir kez daha kan bağışı yapmalarını talep ediyorum” ifadelerini kullandı. Panelin sonunda Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Dolu tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Programın sonunda Karatay Belediyesi tarafından tüm katılımcılara akşam yemeği ikram edildi. •Buse Aşçı