İŞKUR 2023’ü istihdamı artırarak kapattı

İŞKUR 2023’ü istihdamı artırarak kapattı
 Muhabir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR'un geçen yıl 1 milyon 237 bin kişinin işe yerleştirilmesine aracılık ettiğini bildirdi. Gençlere istihdam anlamında katkı sunduklarını ifade eden Konya İŞKUR Müdürü Keleş 2023 çalışmalarını anlattı

İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması için çalışan; danışmanlık hizmetleri, Aktif İşgücü Programları ve istihdam hizmetleriyle iş arayanların ve öğrencilerin çalışma hayatına girişlerine katkı sunan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR), İşgücü Piyasasının en önemli aktörlerinden. İş arayanlara ve işverenlere yönelik hizmetleri ücretsiz olan İŞKUR aynı zamanda lise ve üniversite öğrencilerine kariyerleriyle ilgili programlar düzenleyerek meslek seçimlerine, mesleği tanımalarına ve o mesleği erbabından dinlemelerine imkân sunan programlarıyla işgücü piyasasına girişlerine destek oluyor.

1 MİLYON 237 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) iş gücü piyasasının en önemli aktörü olmaya devam ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti; “2023 yılında; 1 milyon 237 bin 26 vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik. 2 milyon 765 bin 984 bireysel görüşme gerçekleştirdik. 695 bin 536 işyeri ziyareti yaptık. İstihdama sağladığımız güçlü destekle iş arayan vatandaşlarımızın ve işverenlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

“KONYA’YA GELEN DEPREMZEDELERİN YANINDA OLDUK”

2023 yılının işgücü piyasası açısından pozitif geçtiğini ifade eden Konya Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Emrah Keleş, “2023 yılı ülkemizin büyük bir bölümünü etkileyen deprem felaketi ile başladı. Afetten etkilenen ve ilimize misafir olarak gelen vatandaşlarımızı kaldıkları yurtlarda ziyaret ederek çalışmak isteyenlerin kayıtlarını aldık, işverenlerimizle buluşturarak uygun olanları işe yerleştirdik. Gençlerin kariyer planlarında destek olmak amacıyla İş Kulübü eğitimlerimize yurtlarda devam ederek, çalışma motivasyonunu diri tutmaya çalıştık. Bir yanda afet olması diğer tarafta insanların yaşamını maddi ve manevi anlamda sürdürebilmesi, toplum içindeki sosyal rolünü yerine getirebilmesi için çalışmaya, üretmeye ve gelir elde etmeye ihtiyacı olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı sürdürdük” diye konuştu.

“ŞEHRİMİZDE İSTİHDAMIN GELECEĞİ UMUT VERİYOR”

Kurum olarak mevcut istihdamın korunması, artırılması ile işsizlikle mücadele etmeye işgücü piyasasına girmeye hazırlanan gençlere yönelik faaliyetlerini de artırdıklarını ifade eden Keleş, “İlimiz hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve turizmde merkez il olarak bölgedeki diğer illere rehberlik görevini yerine getiren, ülke ekonomisine ciddi katkılar veren bir üretim şehri konumundadır. Genç nüfus potansiyeli, 5 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 150 bin öğrencisi ile işgücü piyasasının arz yönünü güçlendirmektedir. Piyasanın talep yönü de bilindiği gibi güçlü sanayi altyapısı ile gelişime açıktır. Gerek ulusal gerekse de uluslararası yatırım yönünden geleceğe umutla bakan şehrimizde istihdamın geleceği de umut vermektedir. Konya Ticaret Odasının çalışmalarından edindiğimiz bilgiye göre Makine İmalat Sanayi, Otomotiv Yan Sanayi, Plastik, Tarım Makineleri, Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı, Mobilya, Gıda sektörleri öne çıkan sektörlerdir. Türkiye’deki otomotiv şirketlerinin %30’unun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye ve Türkiye’deki başlıca ana alüminyum üretim tesislerinden birine sahiptir. Bu itibarla piyasanın arz ve talep taraflarını bir araya getirmeye yönelik çalışmalarımız 2023 yılında gayet verimli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Aynı azim ve kararlılıkla 2024 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İŞSİZLİĞİN AZALTILMASINA YÖNELİK NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?

“İşsizlikle mücadele kapsamında iş yeri ziyaretleri gerçekleştirerek işverenlerden açık iş talepleri alıyoruz” diyen Keleş, “2023 yılında yaklaşık 18 bin iş yerine ziyaret düzenleyerek hem İŞKUR faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıyor hem de mevcut açık işleri alarak Kurumumuzun internet sitesinde yayımlıyoruz. Özellikle özel politika gerektiren grup içerisinde yer alan engelli, eski hükümlü, kadın ve gençlerimizin istihdamına yönelik olarak çalışmalarımız devam etmektedir. İşgücü piyasasının en önemli aktörlerinden olan İŞKUR her dönemde hem işverenlerimizin hem de iş arayanlarımızın yanında olmaya devam edecek. Yeni açık işler oluşturarak, işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için girişimciler desteklenmektedir. Vatandaşlarımızın kendi işyerlerini kurarak yeni istihdam alanları açmalarını ve daha fazla insanın çalışarak toplumsal refaha katkı sunmasını önemli buluyoruz. Amacımız nitelikli istihdamı artırarak üretilen mal ve hizmetin kalitesinin artarak uluslararası camiada kendine yer bulmasıdır” ifadelerini kullandı. •Büşra Gültaş