İdris Usta 42 yıldır emektar ütüsünden vazgeçmiyor!
66 yaşındaki İdris Koyuncu, 42 yıldır terzilik yaptığı dükkanında emektar ütüsünden vazgeçmiyor. 42 yıldır diktiği her kumaşın ilk ütüsünü aynı ütüyle yaptığını anlatan Koyuncu, “Terzilik mesleği devamlı geriliyor. Yetişen eleman yok. Bu gidişle tarihe karışacak. Yeni nesil kumaş giymiyor kot giyiyor. Kotu da neresi diker? Fabrikalar diker. Kot pantolonu dikecek makineler bizde yok. Kot çift dikiş atan makinelerle dikilebilir. Bu makinelerde aşırı pahalı, alma şansımız yok. Mesleğin tarihe karışmasının sebebi gençliğin modaya uyması, hazır giyimin yaygınlaşması, giyim tarzının değişmesi. Ben 42 yıldır bu dükkanda çalışıyorum. Bu ütü de 42 yıllık. Diktiğim her kıyafetin ilk ütüsünü bu ütüyle yapıyorum” ifadelerini kullandı.
Terzilerde eskiden sıfırdan kıyafet hazırlandığını ancak şimdilerde yeni alınan bir kıyafetin daraltma, kısaltma gibi işlemlerinin yapıldığının altını çizen Koyuncu, “Önceden eskiyen kıyafetleri elden geçirir ve giyilebilir hale getirirdik. Günümüzde çoğunlukla yeni alınan kıyafetler üzerinde değişiklikler yapıyoruz. Paça daraltıyoruz, kemer daraltıyoruz, beden daraltıyoruz. Gençler eskiden annesiyle babasıyla gelirdi, ebeveynler siparişi verirdi dikerdik. Evlatlar da onu giyerdi ama şimdi herkes kendi istediği gibi giyiniyor çeşit çok” diye konuştu.
İnsanlık var olduğu sürece terzilik mesleğinin olması gerektiğini dile getiren Koyuncu, “Terzilik olmazsa olmaz mesleklerden birisi. Giyim tarzı ve gençlerin bakış açısı değiştiği için meslek el değiştirdi. Yetişen çırak da yok. Gençler kolay para kazanmanın peşinde ama bu meslek kolay değil. Terzilik sabır işi iğneyle kuyu kazıyorsun. Sabır ve para olmayınca bu mesleğe tecessüs eden ilgi gösteren yok” dedi.
-Büşra GÜLTAŞ