Hala Eski Ehliyeti Kullanıyorsanız Dikkat!

Hala Eski Ehliyeti Kullanıyorsanız Dikkat!
 Muhabir
İçişleri Bakanlığı tarafından sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen sürede geri sayım başladı. Peki, cezası ne kadar? Sürücü ehliyeti yenilemek için başvurular nereye yapılıyor! İşte detaylar…

İçişleri Bakanlığı tarafından sürücü belgelerinin yenilenmesi için verilen süre 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Vatandaşlar ise yeni ehliyet için başvuruların nasıl yapılacağını, yeni ehliyete geçmemenin cezasını araştırmaya başladı.

4 BİN 64 LİRA PARA CEZASI UYGULANACAK

Normalde 2022 yılının sonuna kadar verilen süre bakanlığın aldığı kararla 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı. 31 Aralık 2024 tarihinden itibaren ehliyeti yenilenmeyen sürücülere 4 bin 64 lira para cezası uygulanacak.

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Eski ehliyetini yenilemek isteyen bir vatandaşın önce sürücü belgesi için sağlık raporu alması VE biyometrik fotoğraf çektirmesi gerekiyor. Ardından belgeyi yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak randevu alınıyor.

RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

• Ehliyet yenileme ücretinin ödendiğine dair evrak

• Sürücü belgesi için alınan sağlık raporu

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna dair ibraz için nüfus cüzdanı veya pasaport

• Adli Sicil Belgesi - (E-devlet üzerinden alınabilmektedir.)

• Son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf

• Kan grubunun da bilinmesi gerekiyor.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NASIL YATIRILIR?

Kişi eğer eski bir ehliyete sahipse ve yenilemek istiyorsa yenileme harcı için 15 TL ödemesi yeterli oluyor. Ehliyet değiştirme ücreti olarak ifade edilen bu tutar, 13 TL değerindeki kâğıt bedeli ve 2 TL değerindeki vakıf hizmet bedelinden oluşur.

Yeni tip ehliyete sahip birisi süre dolumu, kaybetme ya da başka bir nedenle yeni tip ehliyetini yenilemek istiyorsa ödemek gereken tutar değişiyor. Buna göre ise 230 TL+990 TL ödenmesi gerekiyor. Yani toplam 1.220 TL ödemen gerekir.

ESKİ EHLİYETİ YENİLEME HARCI YATIRMAK İÇİN TIKLAYIN!

ESKİ EHLİYETİ YENİLEME DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ İÇİN TIKLAYIN!

•Buse Aşçı