Fren bakımları hayati önem taşıyor!

Fren bakımları hayati önem taşıyor!
 Muhabir
Arabalarının en önemli kısmı olan frenler bakımı yapılmadığında kötü sonuçlara yol açabiliyor. Her sene bakımının mutlaka yapılması gereken fren bakımları yapılmadığı daha büyük masraflara ve kazalara davetiye çıkarıyor. Peki fren bakımlarında neler...

Arabalarının en önemli kısmı olan frenler bakımı yapılmadığında kötü sonuçlara yol açabiliyor. Her sene bakımının mutlaka yapılması gereken fren bakımları yapılmadığı daha büyük masraflara ve kazalara davetiye çıkarıyor. Peki fren bakımlarında neler önemli, fren bakımları nasıl yapılır? 27 yıldır oto fren ustası olan Dağlı Oto Fren sahibi Sinan Büyükdoğrucan sizler için açıkladı.

Frenle ilgili tüm bakımların işletmesinde yapıldığını söyleyen Sinan Büyükdoğrucan, “Burada araçların fren ve debriyaj bölümüne bakıyoruz. Fren balata değişimi, fren bakımı, fren yağının değişimi, fren hortumlarının değişimi, ABS ile araçların ABS’sindeki arızalarının gideriyoruz. Fren merkezi iki tane var birincisi ana fren merkezi ikincisi tekerler de bulunan teker merkezi. Yıllık bakımlarda biz bunları kontrol ediyoruz. Burada müşterinin tercihine göre fren bakımlarını yapıyoruz. Her sene bakımların yapılması en sağlıklı olan seçenek” dedi.

FREN ARIZASI KAZAYA SEBEP OLUR

Fren arızasının bakımı yapılmadığında kazalara sebebiyet verdiğini belirten Büyükdoğrucan, “Fren arızası, fren balatası aşıntısı diye bazı araçlarda ekrana yazar bazı araçlarda ekrana yazmaz. Balata bittiğinde ses gelir ve balata bittiğinde fren balata değişimi yapılması gerekiyor. Fren balatası değişmediğinde araç sahibinin masrafı daha çok yükselir. Fren balatalarının aşınması durumunda değiştirilmemesi kazaya da sebebiyet verir. Her sene fren bakımlarını yaptırmak gerekir. Fren yağının bakımı da çok önemli bir nokta zamanı geldiğinde mutlaka değişmesi gerekiyor. Fren hortumlarında bayatlama varsa onun da değişmesi gerekir. Fren hortumu bayatsa ve değişmez ise fren patlar ve fren tutmaz o da kazaya sebebiyet verir. Her tekerde 2 tane fren balatası var yani toplamda 8 adet fren balatası var. Fren balatası zamanında değişmezse diski bozar yani frenin aynasını da bozar o zaman onu da değiştirmek gerekir ve masraf ikiye katlanır.” şeklinde konuştu.

ABS FRENLİ ARAÇLARDA FREN YAĞI DEĞİŞTİRİLMELİ

Fren yağının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Sinan Büyükdoğrucan, “ABS, frenin ani frenlemeleri de aracın kaymamasını engeller yani düz durmasını sağlar. Buraya ABS arızası için geldiklerinde tablet üzerinden hangi tekerde arıza olduğuna bakıyoruz ya da ABS'nin beyninde mi arıza var ona bakıyoruz daha sonra arızayı gideriyoruz. En son tüm arızalar giderildikten sonra aracın beyninde bu arıza giderilmiştir diye siliyoruz. ABS araçların fren yağının değişmesi çok önemli yani fren yağının değişimi ve fren kontrolü araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir konu. 2 seneden 2 seneye değiştirilmesi mutlaka gerekiyor ama vatandaşlar bunu bilmiyor. En modelli arabanın bile fren yağı değişiminde masrafı en fazla 800 TL masrafı olur. Her sene frenlerin bakımının yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

FREN BALATASI NASIL DEĞİŞTİRİLİR

Fren balatasının değiştirilmesinin zahmetli bir iş olduğunu belirten Büyükdoğrucan, “Bir aracın ön fren balatası bittiğinde aracı krikoya kaldırıyoruz, iki ön teker söküyoruz, teker söktükten sonra fren kaliperini dağıtıyoruz. Kaliper dağıtıldığında eski balatayı çıkarıyoruz yerine yeni balatayı takıyoruz eğer disklerde bir arıza yoksa balatayı değiştirdikten sonra fren merkezinin bakımını yapıyoruz yani pistonun yağlanması, fren kaliperinin millerinin yağlanıp, temizliğini yapıp tekrar tekerleri takıyoruz” dedi. -Buse Aşcı