Evde yapılacak 5 basit deney!

Evde yapılacak 5 basit deney!
 Muhabir
Sömestr tatilinin başlamasıyla 15 gün evde olacak çocuklar tatilde ne yapacaklarını düşünürken Konya Bilim Merkezi'nden Konyalı minikler için evde yapabilecekleri 5 basit deney paylaştı. İşte o deneyler...

Sömestr tatili, öğrenciler için bir dinlenme fırsatı olmasının yanında yeni bilgiler edinmek ve keyifli aktiviteler yapmak için de ideal bir zaman dilimi. Veliler ise çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirerek bu süreçten en iyi şekilde faydalanabilmek için çeşitli etkinlik ve programları araştırmaya başladı. Konya Bilim Merkezi sosyal medya hesabı üzerinden miniklerin sömestr tatili sürecinde evde yapabilecekleri 5 deney paylaştılar. İşte o deneylerin yapılışı...

OOBLECK DENEYİ

Mısır nişastası, su ve bir kap ile yapılan bu deneyde malzemeler kabın içerisinde karıştırılır. Karışım yavaşça dokunulduğunda sıvı davranışı gösterir. Ancak karışıma güçlü bir basınç uygulandığında katı davranışı göstermeye başlar. Basınç sona erdiğinde ise tekrar sıvı davranışı göstermeye devam eder.

YÜZEY GERİLİMİ DENEYİ

Su dolu bir kaseye toz karabiber serpilir. Karabiberler suyun yüzeyine yayıldıktan sonra bir parmak sıvı sabuna batırılır. Ardından aynı parmakla kase içindeki karabiberlere dokunulur. Sıvı sabun yüzey gerilimini bozduğu için karabiber taneleri hareket etmeye başlar.

LİMONDAN PİL
Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeyi mümkün kılan bu deneyde lazım olan malzemeler 3 adet limon, timsah klips, bozuk para, galvanizli çivi ve bıçaktır. Her limona iki yarık açılır ve bir yarığa bozuk para diğerine ise çivi yerleştirilir. Bakır bozuk para ve çinko çivi, bir pilin artı ve eksi kutuplarının yerini tutar. Timsah klips kablolarının uçları bir limonda bozuk paraya diğerinde ise çiviye olacak şekilde bağlanır. İlk limonda bakır bozuk para ve son limonda çivi bir timsah klips takılarak açıkta bırakılır. Açıkta kalan timsah klipsleri LED ışığa bağlanarak bu şekilde devrenin tamamlanması sağlanır ve LED ışık yanar.

GÖKKUŞAĞI DENEYİ

Su, şırınga, cam bardak, toz şeker, karton bardak ve 4 farklı renk boya ile yapılan bu deneyde 4 adet şekerli suya farklı renkte boya damlatılır. Şeker eridikten sonra şırınga yardımı ile cam bardağa karışımlar eklenir. Deneyin sonucunda sular, karıştırılan şeker miktarına göre birbirine karışmadan üst üste sıralanır. Öz kütlesi en yüksek olan yani içinde en fazla şeker bulunan su, en altta kalır.

TEPKİME DENEVİ
Birden fazla maddenin etkileşime girerek çıkardığı kimyasal tepkimeyi gözlemlemeyi sağlayan bu deneyde bir şişenin içine sirke ve kabartma tozu veya karbonat koyulur. Şişenin ağzına ise bir balon geçirilir. Sirke ve kabartma tozu tepkimeye girdiğinde karbondioksit gazı açığa çıkar ve püskürerek balonun şişmesine sebep olur.