Erişte nasıl yapılır? Yumurtalı ev yapımı eriştenin püf noktaları neler?

Erişte nasıl yapılır? Yumurtalı ev yapımı eriştenin püf noktaları neler?
 Muhabir
Geleneksel lezzetlerimizin başında gelen kesme makarna adıyla da bilinen erişte kolay yapımı ile temel besinlerin başında yer alıyor. Ev yapımı erişte nasıl yapılır, erişte nasıl pişirilir? İşte detayları...

Kış aylarının vazgeçilmez bir lezzeti olan erişte düz bir şekilde tüketildiği gibi ıspanak veya pancar gibi besinlerle renklendirilip o şekilde de tüketilebiliyor. Erişteyi kurutup uzun süre saklayabilir ya da taze taze pişirebilirsiniz. Peki erişte nasıl yapılır? Hanımın Mutfağı işletme sahibi Fatma Canlı sizler için anlattı.

ERİŞTE MALZEMELERİ

30 adet yumurta

5 yemek kaşığı tuz

5 kg un ve yumurtanın ölçüsünde su

Unun kesinlikle elenmesi gerektiğini söyleyen Fatma Canlı, “Unu eleyip yoğurma kabına alıp ve ortasını havuz gibi açıyorum içine oda sıcaklığındaki yumurtaları kırıp sütü ekliyorum. Kenarlardaki una tuzu serpip, hamuru yoğurmaya başlıyorum. Bir yandan kenarlardaki unları ortaya toplayıp bir yandan azar azar ılık su ekleyerek hamuru yoğuruyorum. Ele yapışmayan, sert kıvamlı bir hamur elde edilmesi gerekiyor. Hamuru üzerine nemli bir bez örterek birkaç saat dinlendiriyorum. Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğim düz bir yüzey üzerinde oklavayla açıyorum. Yufkaları 1 saat kurutuyorum. Kuruyan yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırıyorum ardından bu şeritlerden kirpit çöpü genişliğinde parçalar kesiyorum. Kestiğiniz yufkaları elinizle karıştırarak üzerinde birikmiş fazlalık unu alıp erişteleri yeniden temiz örtülerin üzerine alıp 2-3 gün boyunca kurutuyorum sonrasında yemeye hazır” dedi.