Ebeveynler Dikkat! Ara Tatili Verimli Geçirmenin Altın Kuralları…

Ebeveynler Dikkat! Ara Tatili Verimli Geçirmenin Altın Kuralları…
 Muhabir
Psikolog Özden Şeker, ara tatilde ebeveyn olmanın püf noktalarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı. Okulların ara tatil dönemine girmesiyle başlayan süreçte çocuklar eğlenirken siz de ruhsal olarak dinlenin diyen Şeker, ebeveynleri uyardı.

Ara tatil geldi ve pek çok velinin tatili nasıl verimli geçirebilirim diye kaygılandığı bir süreç başladı. Hem çocuğum tatilini yapıp dinlensin hem de kendisi için verimli zaman geçirip öğrensin, bunların yanında da ev içi huzurumuz baki kalsın isteyenler için Psikolog Özden Şeker, çocuğunuzu eğlendirirken sizi de dinlendirecek ve ruhsal anlamda rahatlatacak bazı pratik önerileri sizler için anlattı.

ÇOCUKLARLA OLUMLU BİR İLETİŞİM KURULMALI

Çocuklarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu dile getiren Şeker, “Öncelikle, çocuklarınızla iletişim kurarken açık ve samimi olmalısınız. Onların tatilde neler yapmak istediklerini sorarak ilgi alanlarına saygı göstermelisiniz. Unutmayın, olumlu bir iletişim ortamı kurmak, çocuklarınızın duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmek onlara kendini önemli hissettirir” ifadelerini kullandı.

PLANLAR BİRLİKTE BELİRLENMELİ

Ara tatilde çocuklarla belirlenen ortak bir plana bağlı kalmanın tatili verimli bir şeklide geçirmeye yardımcı olacağını söyleyen Şeker, “Tatil sürecini planlama konusunda esnek olmak da önemli, ancak belirli bir düzeni de korumak faydalı olabilir. Birlikte günlük bir program oluşturarak eğlenceli etkinliklere ve dinlenmeye zaman ayırmak hem çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenizi hem de tatilin tadını çıkarmanızı sağlar” diye konuştu.

ORTAK İLGİ ALANLARINA ODAKLANILMALI

Aile bağlarının güçlendirmek için tavsiyelerde bulunan Şeker, “Ortak ilgi alanlarını bulup buna uygun etkinlikler planlamak, aile bağlarını güçlendirebilir. Birkaç fikir vermek gerekirse; ailece bir günlük tutabilirsiniz. Her gün yaşadığınız güzel anıları, duygusal deneyimleri veya komik olayları bir araya getirerek günlüğünüzü oluşturabilirsiniz. Bu hem çocukların yazma becerilerini geliştirmelerine hem de birbirinizle daha yakın bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir. Başka bir fikir olarak ise her gün belirli bir saatte birlikte kitap okuyarak, karakterlerle ilgili sohbet edebilirsiniz. Bu, çocukların dil becerilerini geliştirmelerine ve hayal dünyalarını genişletmelerine yardımcı olabilir” dedi.

BİRLİKTE VAKİT GEÇİRMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Tatil boyunca çeşitli aktivitelerle zamanın değerlendirilebileceğini belirten Şeker, “El sanatları, boyama, modelleme veya geri dönüşüm projeleri gibi yaratıcı atölye çalışmalarına birlikte katılabilirsiniz. Bu, çocukların hayal güçlerini kullanmalarını sağlar ve aynı zamanda birlikte vakit geçirmenize olanak tanır. Birlikte doğa yürüyüşlerine çıkabilir, güzel hava koşullarında kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Doğada geçirilen zaman hem çocukların hem de siz ebeveynlerin stresini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik edebilir. Ve tabii ki, birlikte basit tarifler deneyerek mutfakta eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Çocuklarınızın damak zevkine uygun tarifleri seçerek hem lezzetli bir şeyler yapabilir hem de birlikte vakit geçirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

DENGELİ OLUNMALI

Ebeveynlerin tatil sürecini yönetirken teknoloji kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Şeker, “Son olarak ise tüm bunları yaparken günümüz dünyasının bir getirisi olan teknoloji kullanımını da dengelemeyi unutmamak gerekir. Teknoloji kullanımında yaşa göre sınırlama getirmek oldukça önemlidir. Çocukları sadece eğlenceli değil öğretici içeriklere de yönlendirmek, tatil sürecini daha sağlıklı hale getirebilir. Çocuklar ailede ne görürse onu uygulayacağından özellikle teknoloji konusunda, ebeveynlerin örnek davranış sergilemeleri çocukların davranış biçimlerini şekillendirecektir” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ