Depremzedeler için Kırgız Obası kuruldu!

Depremzedeler için Kırgız Obası kuruldu!
Kırgızistan’dan deprem bölgesine gönderilen geleneksel kıl çadırları kurulmaya başladı.

Kırgızistan’dan deprem bölgesine gönderilen geleneksel kıl çadırları kurulmaya başladı.

Türkiye'yi derinden sarsan ve etkisini hala sürdüren 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bunun yanında dışarıda kalan depremzedeler için de barınma ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor.

Bu kapsamda birçok ülkeden ve özellikle Türk devletlerinden, Türkiye'ye maddi, insani ve nakdi yardımlar devam ediyor.

Kırgızistan'ın Türkiye'ye kurtarma ekibi ile birlikte gönderdiği 78 Kırgız çadırı da afet bölgesine ulaştı.

Kıl çadırların kurulması ile depremzedelerin hemen yerleştirilmesi bekleniyor. Kıl çadırın kurulduğu anlara dair görüntüler de gelmeye başladı.

Kıl çadır nedir?

Keçeden yapılır. Soğuk, sıcak, yağış durumlarında dayanıklıdır ve koruyucudur. İçi kışta sıcak, yazda serindir. Kurulup taşınması kolay olup göçmen halk için her an istenildiğinde kurulabilen bir evdir. Oluşturan ağaç sırıkları, keçe ve ip ana malzemesidir. Çeyrek asır dayanıklı olan çadır büyüklüğüne göre dört kanat, altı kanat, sekiz kanat, on iki kanat olur. Ya da “uuk” denilen kubbesinin sırıklarına göre “50, 70, 80 , 100 başlı” diye de adlandırılır. Kaburgası çoğunlukla kayın ağacından yapıldığı görülür. Geleneğe göre kadınlar dikmektedirler. İçeriye hem ışık girer hem de üstten temiz hava girer.

•Gülşen Çopur

Kaynak:KONYA'NIN SESİ