Depremzede Çocuklara Atölye Kuracaklar!

Depremzede Çocuklara Atölye Kuracaklar!
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran depremlerin ardından hayatını kurtaran ve yaşadığı şehre dönen Genç Bilim İnsanı Emir Belli deprem bölgesinde deprem anında yaşadıklarını Konya’nın Sesi’ne anlattı

Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtımı kapsamında Konya’ya gelen ıspanak atıklarından plastik kaşık ve kapak üreten Genç Bilim İnsanı Emir Belli, “Kaldığım lokasyonda ortam çok üzücü ve korkutucuydu. Bunun sebebi ise neredeyse her binanın bir enkaz yığınına dönüşmesiydi. Enkaz altında kalan insanları AFAD ve arama kurtarma ekiplerimiz canla başla kurtarmaya çalışıyorlardı. Bunun üzerine birde havanın karlı ve soğuk olması daha da bu durumu olumsuz etkiliyordu” ifadelerini kullanarak yaşadıklarını anlattı.

‘DEPREMDEN SONRA

HİPOTERMİ GEÇİRECEKTİM’

Deprem günü Malatya’da yaşadıklarını anlatan Genç Bilim İnsanı Emir Belli, “Bilimsel bir çalışma için deprem günü Malatya’daydım. Depremi yaşadığımız ilk gün bizler için çok sıkıntılı bir süreç yaşandı. Kaldığım kurumun binası hasar konusunda sıkıntılı bir binaydı. Bu sebeple depremin birinci günü altı saat kadar dışarıda soğukta korku ile bekledik. Hava o kadar soğuktu ki o an hipotermi geçireceğimi düşündüm. Kaldığım lokasyonda ortam çok üzücü ve korkutucuydu. Bunun sebebi ise neredeyse her binanın bir enkaz yığınına dönüşmesiydi. Enkaz altında kalan insanları AFAD ve arama kurtarma ekiplerimiz canla başla kurtarmaya çalışıyorlardı. Bunun üzerine birde havanın karlı ve soğuk olması daha da bu durumu olumsuz etkiliyordu. İkinci depreme ise otelin lobisinde yakalandım. Allah’tan bir yıkılma olmadan oradan da çıkabildim. Bu esnada kaçarken yaralandım. Şu an durumum iyi. İlk birkaç gün çadır ve kalacak yer bulmak sıkıntılı bir süreçti biz depremi yaşayan insanlar için. Ben bu süreçte otobüste kalabildim. İnsanlara spor salonlarını toplu kalınabilecek yerleri açtılar fakat üçüncü bir depremin yaşanması korkusu ile herkes sokakta beklemeyi tercih etti” şeklinde konuştu.

‘HERKES FARKLI ŞEHİRLERE

KAÇMAYA ÇALIŞTI’

Yaşadığı anlarda çevresindeki insanların kendisi ile birlikte zor günler geçirdiğini belirten Emir Belli, “Bu yaşadığımız deprem sürecinde insanlar farklı şehirlere kaçmaya çalışıyordu. Fakat herkeste dilediği gibi istediği şehirler ilk günler ulaşamadı. Deprem sonrası Malatya Havalimanı’nın çatısı çöktüğü için çok mümkün olmadı hava ulaşımı. Benim yakınlarımdan birçok insan vardı onlarda bu zorlu süreçlerde mücadele ettiler. İnsanlar canını kurtarabilmek için her yolu denedi. Kimisi yakınlarına gitti. Kimisi ise otobüslerde kaldı. Bende otobüste yerde yatanlardan biriyim. İki günüm böyle geçti. Üçüncü günün sabahı Elâzığ’a geçip havalimanından İstanbul’a gelebildim. Bu zor günleri anlatmak insana tekrardan yaşıyor hissi veriyor. Umarım bir daha yaşanmaz” açıklamalarında bulundu.

DEPREMZEDELERİN PSİKOSOSYAL

DESTEĞE İHTİYACI VAR!

“Depremzedelerin psikososyal desteğe ihtiyacı var” sözlerinin altını çizen Belli, “Depremden etkilenen insanların elbette maddi ihtiyaçlara bu konuda destek olmalıyız. Fakat bunların yanında psikososyal desteğe her şeyden daha çok ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Hayatındaki ailesini, eşini, çocuğunu ve sevdiklerini kaybeden birçok insan şuan orada ve bu travmaları çok taze. Bu depremzede insanların psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getirmek isterim. Tanıdığım birçok insan maalesef bu depremde sevdiklerini, ailelerini kaybetti. Onlar için çok zor bir süreç. Ben şuanda deprem bölgelerine maddi anlamda yardımlarda bulunmaya çalışıyorum. Oradaki insanların temel ihtiyacı olan barınma adına eşyalarını temin etmeye çalıyoruz. Her yere devletimiz yardımlar yapıyor fakat her insana bire bir yetişmek zor oluyor. Deprem bölgesinde çok sayıda yaralı ve bakıma muhtaç insanlar var. Bunların yanı sıra tekrardan altını çizerek söylemek istiyorum. Depremzedelerin psikososyal desteğe ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

BİLİM İSTASYONU DEPREMZEDE

ÇOCUKLAR İÇİN KONYA’YA GELİYOR!

Konya’ya gelen depremzedeler için Bilim İstasyonu kuracaklarını belirten Belli, “Ben 2020 yılında da İzmir depremine yardıma tek başıma gitmiştim. Buradan büyük markalardan destek alarak İzmir’de bir küçük atölye kurmuştum. Deprem bölgesindeki küçük çocuklar ile burada atölyeler yapmıştık. Kendi girişimim olan Bilimsenol Platformu ile ‘Bilim İstasyonu’ projemiz kapsamında Konya’ya gelerek Konya’da ki depremzede çocuklarımız ile atölyeler gerçekleştirmek istiyoruz. Bu platforma destek olan fen bilimleri uzmanları, sosyologlar, çocuk gelişim uzmanları psikososyal psikologlar ile depremzede çocuklarımıza destek olmayı amaçlıyoruz. Burada demoralize olmadan yaşamlarına devam etmeyi sağlayacağız. Şu anda çocuklarımızın eğitimden uzak kalmadan öğrenme haklarını ellerinden almadan destek olmalıyız. Biz ekip olarak eğitim alanında da çocuklarımıza destek olmak istediğimiz için büyük markalardan destek alarak on güne kadar Konya’ya gelip KYK yurtlarında kalan çocuklarımız için atölye kuracağız. Bu platformda kimya, biyoloji ve küçük ölçekli kodlamalar yaparak bir nebzede olsa çocuklarımıza fayda sağlamayı planlıyoruz. Konya’da kuracağımız bu Bilim İstasyonu için markalardan, hayırseverlerden, çocuk gelişimcilere, sosyal hizmet uzmanlarına, psikologlara ve gönüllü yardımsever eğitimcilerden destek bekliyoruz. Bu sayede daha fazla çocuğumuza yardım eli uzatabiliriz” dedi. •Gizem Başar