Depremzede çocuklar koruyucu ailelere verilecek mi?

Depremzede çocuklar koruyucu ailelere verilecek mi?
Refakatsiz çocuk sayısı 263'ü buldu. Ailesi bulunamayan çocuklar devlet koruması altına alınırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruyucu aile olmak isteyenler için duyuru yaptı.

Refakatçisiz çocuk sayısı 263'ü buldu. Ailesi bulunamayan çocuklar devlet koruması altına alınırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruyucu aile olmak isteyenler için duyuru yaptı.

O duyuru sonrasında ise başvurular arttı. Peki, kimler koruyucu aile olabilir? Kriterler neler? Aile Danışmanı Özlem Bilgi ve Konya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri Konya’nın Sesi’nin sorularını özel olarak yanıtladı.

DEPREM BÖLGESİNDEN 200 ÇOCUK KONYA’YA GETİRİLDİ

Deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların bakım ve korunma ihtiyaçları hakkında bilgiler veren Konya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Yetkilileri, “Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Diğer yandan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep ve diğer illerde meydana gelen deprem birçok can kaybı ve bina hasarına yol açtı. Gaziantep’ten 200 tane çocuğumuz Konya’ya nakil edildi. Bunun sebebi ise çocukların depremzede olması değildir. Gelen çocuklarımızın kaldıkları sosyal hizmet binası deprem sonrası hasar gördüğü için buraya gelmiş bulunuyorlar. Henüz bir depremzede çocuğun Konya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne kaydı mevcut değildir. Çocukların ailelerinin akrabalık bağları tespit edildiğinde akrabaların talepleri halinde çocuklar yakın çevre akraba modelinden yararlandırılmaktadır. Deprem bölgesindeki refakatsiz çocuklar ailelerin, yakınlarının ortaya çıkması ihtimaline karşı bir süre kuruluşlarda kalacaktır. Süreç içinde yakınlarının bulunamaması durumunda koruyucu aile hizmet modeli ve diğer aile odaklı hizmetlerden (evlat edinme hizmeti, SED hizmeti) yararlandırılacaklardır. Koruyucu aile hizmeti kuruluş bakımına alternatif koruma altındaki çocukların aile yanında bakımlarına yönelik süreli ve geçici bir hizmet modelidir. Önceliğimiz çocukların biyolojik ailesi yanında bakımlarının ve sağlıklı gelişimlerinin sağlanmasıdır. Çocuğun yüksek yararı göz önüne alınarak koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuğun biyolojik ailesine döndürülmesi mümkün olduğu durumlarda gerekli incelemeler ve çalışmalar yapılarak çocuklar ailesine teslim edilmektedir” açıklamalarında bulundular.

‘DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İLK FIRSATTA KORUYUCU AİLEYE VERİLMEYECEK!’

Depremzede çocuklarının ilk anda koruyucu ailelere verilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Aile Danışmanı Özlem Bilgi, “Ailesi bulunamayan çocuklar devlet koruması altına alınırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruyucu aile olmak isteyenler için duyuru yaptı. Fakat bu duyuru sonrası başvurular bir anda arttı. Yapılan açıklamanın kurumsal bir dille olması bazı yanlış anlaşılmalara sebep olmuş olabilir. Aslında yapılan duyuruda anlatılmak istenen, depremzede çocuklarına kurumda yer açılabilmesi için önceden yapılan koruyucu aile başvurularının işlemlerinin hızlandırılması amaçlanmıştı. Depremzede çocuklarının bu sürecinde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü de sürece dahil oluyor. Ancak burada hemen çocuğun bir koruyucu aileye verilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Öncelikle ailesi, birinci dereceden yakınları gelip alacak mı diye bekleniyor. Ailesi çocuğu almaya gelirse ve ailesi olduğunu ispat edebiliyorsa o zaman çocuk verilebiliyor. Onun dışında hala, teyze, amca, dayı olduğunu söyleyenlere teslim söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

HERKES KORUYUCU AİLE OLAMAZ!

“Yaşadığımız deprem felaketinin acısı ve sıcaklığı ile bir çok kişi koruyucu aile olmak için başvurularda bulundu. Fakat bu durumun hassasiyetine özen gösterecek kişilerin koruyucu aile olması gerektiğni dile getirmek isterim” şeklinde açıklamalarda bulunan Özlem Bilgi, “Devletimiz koruyucu aile ve evlat edindirme konusunda gerçekten çok hassas davranıyor. Koruyucu aile hizmeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve koruyucu ailelerin iş birliği ile yürütülen çocukların aile ortamında büyümelerini amaçlayan bir hizmettir. Koruyucu aileye verilen çocuklar ilk sene her ay kontrol edilirken diğer senelerde ise üç ayda bir kontrol ediliyor. Koruyucu ailelere, çocuğun bakım ve yetiştirilme masraflarına karşılık olarak aylık ödemeler sağlanıyor. Bu durumun istismar edilmemesi adına devletimiz ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı detaylı incelemeler yaparak hem çocuğun sağlıklı ortamda büyümesini hem de koruyucu ailenin maddi bakımdan desteklenmesini sağlıyor. Kurum bakımındaki çocukların devletimiz ne kadar iyi bakıyor olsa da sıcak bir aile ortamına ihtiyaç duyduğunu söylemek isterim. Yaşadığımız deprem felaketinin acısı ve sıcaklığı ile bir çok kişi koruyucu aile olmak için başvurularda bulundu. Bu durumun hassasiyetini kaldıracak ve bu durumu kabullenebilecek kişilerin başvuruda bulunması her anlamda daha sağlıklı olacaktır” dedi.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şunlara yer verildi: “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem bölgesindeki çocuklarımızın nakli ilimize ve diğer illere gerçekleştirilmektedir. il Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarımızda bakım ve korunma altına alınan depremzede çocuklar ile korunma ihtiyacı içinde olan çocuklarımızın tüm ihtiyaçları Bakanlığımızca karşılanmakta olup; Müdürlüğümüzce herhangi bir bağış ve yardım çağrısında bulunulmamıştır. Deprem bölgesindeki afetzedelerin ihtiyaçlarına duyarlı vatandaşlarımızın AFAD'ın resmi hesaplarına bağışta bulunmaları veya ayni ve nakdi yardımlarının iletilebilmesi için diğer resmi yardım kuruluşları ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” •Gizem Başar