Burada Yemek Yiyenlere Para Veriliyor! İşte Sebebi...

Yıl boyunca kapılarını Konya’nın Gülleri olarak bilinen meczuplara ve ihtiyaç sahiplerine açan Gül Mutfağı gönülleri fethediyor. Gül Mutfağı’nın kurucusu Mevlüt Ayvaz, Tarihi Bedesten Çarşısı’nda kurdukları mutfakta sıcak yemeklerle misafirlerini ağırlıyor. Hazırlanan yemek menülerinin her gün değiştiğini belirten Ayvaz, “Gül Mutfağı’nın kapasitesi 150-200 kişi arasında değişiyor. Meczuplarımıza, gariplerimize, Konya’nın Güllerine burada iftar veriyoruz. İftar menümüzde bir düğün pilavı menüsü var bunun ücreti Dünya Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneğimize ait. Onun haricinde bir de hayırseverlerin destekleriyle her gün çıkarttığımız yemek menülerimiz var. Menülerimizde et yemeği, sebze yemeği, çorba, pilav ve tatlı her zaman oluyor. Günün menüsüne göre komposto ve meyve suyu da veriyoruz. Sadece Ramazan ayında değil mutfağımız her zaman güllerimize açık” dedi.
DİŞ KİRASI GELENEĞİ SÜRÜYOR
Yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak öne çıkan mutfakta para geçmediğinin altını çizen Ayvaz, “Burası dünyada ve Türkiye'de paranın geçmediği tek mekan. Burada para yok. Para alınmadığı gibi bir de üstüne yemek yiyen gariplerimize ‘Diş Kirası’ ödüyoruz. Sadece standartlara uyan kişilere meczup, fakir, muhtaç ve ihtiyaç sahibi kişilere hizmet ediyoruz. Bu gelenek Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar süregelmiş ve günümüzde de uygulanıyor. Diş Kirası zenginlerin sadakalarını, fitre, zekat gibi yardımlarını vereceği kişilerde kararsız kalmasını ortadan kaldıran bir uygulama. Biz bunu 3-4 yıldır Dünya Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği olarak meczupları lokantalara götürüp yemeklerini yedirdikten sonra ceplerine 150-200 TL arasında bir rakamda para koyarak yapıyorduk. Daha sonra güncelleyerek Gül Mutfağı’nda diş kirasına çevirdik bu sayede Sadaka-i Cariye uygulanmış oluyor” ifadelerini kullandı.
GÖNÜLLÜLÜK ESAS
Ramazan boyunca ve diğer aylarda verilen iftar yemeklerinin hayırseverler tarafından karşılandığını söyleyen Ayvaz, verilen hizmetlerin tamamının gönüllülüğe dayalı olduğunu vurguladı. Ayvaz, “Ramazan ayında 27 gün yemeğimizi veren Konya'mızda saygıdeğer işadamları var. Onlar ikram ettiler tabi sadece ramazandan mütevellit değil Ramazan sonrasında da her gün bu yemeği veriyoruz. Destek olanlar haricinde Konya Gül Mutfağı yöneticileri olarak buna baş koyan arkadaşlarımız var. Yemeklerimiz sürekli çıkmaya devam edecek. Burada yemek pişiren bulaşık yıkayan temizlik yapan kardeşlerimizin hepsi gönüllü. Ticari bir amaç gözetmediğimiz için istediğimiz rakamda istediğimiz fiyata yemek çıkartabiliyoruz” diye konuştu.
-Büşra KÖSE