Bunu yapanları direkt şikayet edin! Uzmanı uyardı
Bazı restoranların rezervasyon yaptıran müşterilerden ön ödeme talep etmesinden yakınan Türkiye Lokantacılar, Pastacılar, Tatlıcılar Federasyonu Başkanvekili ve Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Bu asla yasal değil. Konya’da böyle bir uygulama yok” ifadesini kullandı
Restoranlarda rezervasyon yaptırırken ön ödeme talep edilmesi, son yıllarda sıkça karşılaşılan bir uygulama haline geldi. Ancak bu durum, bazı tartışmalara ve yasal belirsizliklere yol açıyor. Öncelikle, restoranların ön ödeme talep etmesi, genellikle yüksek talep gören veya özel etkinlikler için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu, restoranların kayıplarını minimize etmek ve müşterilerin randevuya sadık kalmalarını sağlamak amacıyla yapılan bir uygulama olarak görülüyor. Ancak, yasal açıdan bakıldığında, ön ödeme talep etmenin bazı sorunları var. Türkiye'deki tüketici hakları yasalarına göre, tüketiciler herhangi bir hizmet veya ürün için ön ödeme yapmadan önce, hizmetin şartları ve iptal koşulları hakkında açık bir şekilde bilgilendirilmelidir. Restoranlar, rezervasyon iptali durumunda geri ödeme yapma yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadır. Aksi halde, bu durum tüketici haklarının ihlali anlamına gelebilir. Ön ödeme talebinin yasal olup olmadığına dair farklı görüşler bulunuyor. Bazı restoranlar, iptal durumunda kendilerini korumak amacıyla ön ödeme alıyor.
TÜKETİCİLER GEREKTİĞİNDE YASAL MERCİLERE BAŞVURMALI
Restoranlarda rezervasyon yaptırırken ön ödeme talep edilmesi, hem işletmeler hem de tüketiciler açısından dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Müşterilerin, rezervasyon yapmadan önce restoranın politikalarını ve yasal yükümlülüklerini dikkatlice incelemesi önemli. Ayrıca, yasal olmayan uygulamalarla karşılaşıldığında, ilgili tüketici hakları derneklerine veya mercilere başvurmak, tüketicilerin haklarını korumalarına yardımcı olabilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Lokantacılar, Pastacılar, Tatlıcılar Federasyonu Başkanvekili ve Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan ise, rezervasyon yaptırırken ön ödeme talep edilmesinin yasal olmadığının ve Konya’da böyle bir uygulama bulunmadığının altını çizdi.
REZERVASYON YAPTIRIRKEN ÖN ÖDEME İSTENMESİ YASAL DEĞİL!
Türkiye Lokantacılar, Pastacılar, Tatlıcılar Federasyonu Başkanvekili ve Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, rezervasyonda ön ödeme istenmesinin tamamen yanlış olduğunu aktararak kanunda böyle bir uygulama bulunmadığını açıkladı. Türkiye’nin bazı illerinde rezervasyon yaptıran müşterilerden ön ödeme isteyen restoranlar olabildiğini ama Konya’da böyle bir uygulamayla hiç karşılaşmadıklarını belirten Karamercan, “Bu konuda şikâyet almadık. Eğer Konyalılar rezervasyon noktasında ön ödeme istemiyle karşı karşıya kalırlarsa mutlaka bizlere şikâyet etsinler ki Oda olarak gereken uyarıları ve işlemleri yapalım. Ayrıca müşterilerimiz rezerve yaptıkları zaman acil işleri çıkar ve yer ayırttıkları işletmeye gidemezlerse en az 1-2 saat öncesinden haberdar ederlerse o iş yeri de mutlu olur. Özellikle Ramazan ayında bunun çok sıkıntısını çekiyoruz. Bu konuda hem müşterileri hem de esnafı düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu.
GEREKLİ YERLERE ŞİKAYET ETMEKTEN ÇEKİNMEYİN
Ticaret Bakanlığı tarafından yeni bir kanun çıktığını da aktaran Başkan Karamercan, “Her masada menülerimiz olacak. Menü içinde ürünlerin özellikleri fiyat listeleriyle birlikte yazılacak. Örneğin etin yanına 100 gram şeklinde belirtilecek. Et ürünlerinde gramajı yazmak zorunlu hale getirildi. Bu kanun 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girdi. Bu konuda vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Eğer müşteri bir işletmeye gittiğinde menüdeki fiyat ile kasadaki fiyat tutmuyorsa gerekli yerlere şikayette bulunsunlar. Hem bize ve belediyemize hem de Ticaret İl Müdürlüğü’müze şikayet edebilirler” ifadelerine yer verdi.
“HEM GÜZEL HEM DE UCUZ ETLİEKMEK YAPANA ÖDÜL VERECEĞİM”
Etliekmeği hem olması gerektiği gibi yapıp hem de ucuza satana ödül vereceklerini ifade eden Karamercan, çoğu yerin gramajdan çaldığına yakındı. Karamercan, “Etliekmek bizim milli bir yemeğimiz. Eskiden insanlar etliekmek için Konya’ya gelirlerdi. Etliekmeğin coğrafi işareti de şu an Konya’da ve Konya Lokantacılar Esnaf Odası’na ait. Etliekmeğin bir kriteri var. Herkes bu kriterleri yerine getirsin, düzgün yapsın, isterse bedava versin. Bir etliekmek piştikten sonra 320 gram gelmesi ve 85-90 santim uzunluğunda olması lazım. Hem bu özelliklere uygun yapıp hem de ucuz verirlerse biz o arkadaşlara plaket de veririz. Ancak şimdi baktığımız zaman çoğu kişi gramajdan çalıyor. Bu da kul hakkıdır. Konya’mızın etliekmeğini ayaklar altına almamamız gerekiyor. Biz bu konuda mücadelemize devam ediyoruz” diye söyledi. •TUBA KAYA