Binlerce Konyalı Şivlilik Bayramına Akın Etti

Binlerce Konyalı Şivlilik Bayramına Akın Etti
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu Belediyesi iş birliğinde düzenlenen ve 5 gün sürecek “Şivlilik Çocuk Bayramı” açılış programı Konya protokolü ve yoğun katılımcısı ile gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuklu Belediyesi iş birliğinde düzenlenen “Şivlilik Çocuk Bayramı” açılış programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Şivlilik geleneğini çocuklarımıza hatırlatmak için her yıl gelişerek etkinlikler düzenliyoruz. Burada aslında yapmaya çalıştığımız şey çocuklarımıza iyi bir hatıra kalması ve mübarek ayların gelişini toplum tarafından tekrar hatırlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

‘ASIRLIK GELENEK BAYRAMA DÖNÜŞTÜ’

Asırlık gelenek olan şivliliğin bayrama dönüştüğünün altını çizen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Bugün bizim için özel bir gün Çünkü Konya’mızın asırlık geleneği şivliliğin bayrama dönüştüğü gün geçen yıl çocuklarımızla birlikte burada Selçuklu Kongre Merkezi’nde şivliliği hep birlikte kutlamıştık. Bu yıl büyükşehir belediyemizle birlikte iş birliği halinde artık şivliliği bir çocuk bayramına dönüştürdük. Bu asırlık geleneği inşallah bundan sonra Konya’mızda bir bayram havasında hep birlikte birlik beraberlik içerisinde dayanışma içerisinde gerçekleştireceğiz. Üç aylar mübarek günler inşallah bizler için rahmetin bereketin mağfiretin dolu dolu yaşandığı aylar olacak. Çocuklarımızla birlikte bu güzel günleri idrak edebilmek onları sevindirebilmek kardeşliği barışı dayanışmayı yardımlaşmayı milli manevi değerlerimizi onlara kazandırabilmek bizim için önemlidir. O yüzden çocuklarımızın burada güzel hoşça vakit geçirmesi farklı etkinliklere katılması hediyelerini alması aileleriyle birlikte atölye faaliyetlerine, konser programlarına, tiyatro programlarına katılması 5 gün boyunca hep birlikte gerçekleşmiş olacak" şeklinde konuştu.

“ŞİVLİLİK ÇOCUK BAYRAMI” İÇİN

ŞEHİR DIŞINDAN GELDİLER

“Şivlilik Çocuk Bayramı” sayesinde hem eğlenceyi hem de manevi havayı hissettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, "Konya’nın geçmişten getirdiği bugüne taşıdığı ve umarım ki bizim bu çabalarımızla beraber geleceğe taşıyacağımız gelenek, görenek, örf ve adetleri de çok seviyoruz. Birçok şehirde olmayan farklı geçmişiyle barışık yaşayan bir şehir olduğumuz için ve bugün bizzat ben de şahsım kızımı ve yeğenlerimi alarak çocukları da toplayarak sivlik toplamaya çıktık. Hem dağıttık hem de topladık gerçekten şuna şahit olduk Konya dışından gelen daha önce Konya’da daha önce münasebeti olmuş ama başka şehirde yaşayan ailelere denk geldik. Çocuğunu almış gelmiş günübirlik sabah gelmiş akşam geri dönecek. Hep beraber çok güzel eğlenceli bir gün yaşanıyor. Burada eğlence için her şey var burada gezmek için her şey var gelecek için her şey var. Tabii bu iş sadece eğlenceden ibaret değil. İnşallah bizler de dün olduğu gibi nasıl bizlere böyle öğretildiyse biz de böyle çocuklarımıza mübarek üç ayların başlangıcındaki Regaip Kandiliyle beraber hem fener alayı hem de bu şivlilikle beraber onlara manevi havayı da başlangıç olarak yansıtmış oluyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Selçuklu Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Hepimiz kendi çapımızda bölgelerimiz olarak kurumlarımız olarak farklı etkinlikler yapıyoruz. Hepsine ayrı ayrı bekleriz" açıklamalarında bulundu.

ETKİNLİKTEN ETKİNLİĞE KOŞULACAK

Şivlilik etkinliğinin çocukların sosyalleşmesi adına önemli olduğunu vurgulayan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "Konya'mızın çok güzel bir geleneği şivlilik çocuklarımızın sosyalleşmesi mahalleyi tanıması çevreyi tanıması birbirleriyle kaynaşması adına çok güzel bir etkinlik. Bizler böyle birlikte beraber hareket ettiğimiz sürece inşallah daha güçlü olacağız. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun inşallah. Hep birlikte sağlık mutluluk huzur içerisinde Ramazan ayına da kavuşuruz diyorum. Selçuklu Belediyemizi Büyükşehir Belediyemizi Meram Belediyemizi tebrik ediyorum her belediyemiz kendi çapında etkinlikler yapıyor özellikle Büyükşehir belediyemiz tüm okullarımıza 200bin şivlilik poşeti dağıttı. Büyükşehir belediye başkanımızı tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Burada çok güzel etkinlikler var bir kaç gün buradasınızdır inşallah hiç sıkılmadan bir etkinlikten bir etkinliğe koşacaksınız" ifadelerini kullandı.

80 BİNİN ÜZERİNDE KATILIM SAĞLANDI!

Şivlilik etkinliğinin her yıl geliştirerek çocuklara sunduklarını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Bugün hatıralarımızın canlandığı bir gün şöyle çocukluğumuza gittik bizim zamanımızda böyle imkanlar yoktu ama şivlilik dört gözle beklediğimiz bir zamandı. Üç ayların geldiğini bize hatırlatan mahallede arkadaşlarımızla kardeşlerimizle bir araya gelip elimizden torbalarla o günün imkanlarıyla akşama kadar adeta şehrin tüm sokaklarını arşınlayarak ganimet topladığımız bir zaman dilimi… Sonrasında da neredeyse Ramazan ayına kadar saklanan torbalarla günün atıştırmalarını çözdüğümüz bir zamandı. Bu geleneği çocuklarımıza hatırlatmak için her yıl gelişerek etkinlikler düzenliyoruz. Burada aslında yapmaya çalıştığımız şey çocuklarımıza iyi bir hatıra kalması mübarek ayları gelişini toplum tarafından tekrar hatırlanmasıdır. İnşallah çocuklar da bugün burada etkinlikleri, bilgiyi, tecrübeyi, hatıraları kendi çocuklarına aktaracaklar ve yüzyıllardır devam eden bu gelenek inşallah Konya'da devam edecek. Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl anaokulu 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencilerimize şivlilik paketi hediye ettik. Milli Eğitim camiamız bu konuda çok güzel bir iş çıkardı. Böylece sadece Konya merkezde değil ilçelerimize de bu geleneği bir kez daha hatırlatma imkanına kavuşmuş olduk. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyemizle ile birlikte Selçuklu Kongre Merkezi'nde hazırladığımızı etkinlikte bu programların ana merkezi haline geldi. Zannediyorum sadece 80 binin üstünde insan ziyaret etti. Pazar akşamına kadar çocuklarımıza eğlenceler hazırlıyoruz. Bununla birlikte çocuklarımızın her zaman bilgehanelerimize, bilim merkezimize, bilim kamplarımıza, ilk oruç hediyemize, güle oynaya camiye gel projelerimizle her zaman onların yanında oluyoruz” dedi. •Gizem Başar- Buse Toksun