Bilimsel olarak kanıtlandı! ‘Sema’ hem ruha hem bedene ilaç!

Bilimsel olarak kanıtlandı! ‘Sema’ hem ruha hem bedene ilaç!
Akademisyen Faik Özdengül’ün proje yürütücülüğünü yaptığı araştırmalar ilginç sonuçlar ortaya koydu. Semazenler üzerinde yapılan çalışmalar sema ayininin uyku, anksiyete ve nörotrofik faktörler konusunda olumlu etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtladı

Akademisyen Faik Özdengül’ün proje yürütücülüğünü yaptığı 9 kişilik bir akademisyen grubunun yürüttüğü araştırmalar ilginç sonuçlar ortaya koydu. En az 15 yıldır semazen olan kişiler üzerinde sürdürülen uzun çalışmalar neticesinde sema ayininin uyku, anksiyete ve nörotrofik faktörler konusunda olumlu etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Çalışmanın Mevlana Tıp Dergisi’nde yayınlandığını belirten Özdengül, “Bulguların depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi çeşitli rahatsızlıklara sahip kişilerin tedavi sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin izinden giden Mevlevilerin yüzyıllardır icra ettiği sema ayini, dervişlerin giydiği kıyafetlerden sema merasimine kadar Allah'a yolculuğu anlatıyor. Yüzyıllardır Mevlevilerin zikirleri, nafile ibadetleri olan sema ayininde semazenler, toprak olarak gördükleri siyah hırkalarından sıyrılıp, kefen olarak gördükleri tennureleri ve sikkeleriyle sema ederek Allah'a ulaşmaya çalışıyor.

RUH SAĞLIĞININ YANINDA BEDEN SAĞLIĞINA DA ETKİSİ VAR

Semanın manevi bir rahatlama yanında beden sağlığına da iyi geldiğinin altını çizen Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Faik Özdengül, “Semazenler gerçekleştirmiş oldukları dönüş ile bu dünyevi yolculuğa bilinçli olarak dahil olmaktadır. Sema töreni; semazenlerin gerçekleştirmiş olduğu dönme eylemi ile aslında çıkmış oldukları manevi meditasyon yolculuğunda, insanoğlunun yaşadığı dönüşümü ve içe dönmeyi temsil etmektedir. Bu dönüş ile Dünya’daki tek ve gerçek dönüşün yalnızca Allah’a olabileceğini ortaya koymaktadırlar. Sema hem fiziksel hem de psikolojik olarak gerçekleştirilen bir tür meditasyondur. Bu meditasyonun temelinde ise semazenlerin gerçekleştirmiş oldukları dönüş eylemi yer almaktadır” şeklinde konuştu.

15 YILLIK SEMAZENLER ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI

Dönüş eylemi esnasında semazenler büyük bir fiziksel güç harcadığını belirten Özdengül, “Buna ek olarak dönüş esnasında denge ve koordinasyonun sağlanması için de büyük bir çaba göstermektedirler. Bedensel ve zihinsel koordinasyonun sağlanabilmesi için pek çok nörobiyolojik yapı koordineli olarak çalışmaktadır. Semazenlerin gerçekleştirmiş oldukları semanın, beyindeki etkileri ise halen gizemini korumaktadır. Biz öğretim üyesi arkadaşlarımızla beraber iki kontrol grubu oluşturarak semazenleri beyin sağlığına sema ne gibi etkiler yapıyor görmek istedik. Tabi bu bizim için epey uzun bir süreç oldu. Semazenlerimizin özellikle anksiyete ölçeği, uyku kalitesi ve nörotrofik faktörler yani beyinde nöronlarımızı geliştiren büyüten canlı kalmasına katkı sağlayan faktörlere bakıldı. Bu incelemeleri yaptığımız semazenlerimizin hepsi en az 15 yıldır bu görevi ifa eden insanlar” ifadelerini kullandı” dedi.

STRES YÖNETİMİNDE ETKİLİ

“Günümüzde stres düzeylerinin düşürülmesinde yüzde 100 etkinlik gösteren bir uygulamanın bulunmayışı, insanlığı ilgili sorunu çözmeye yönelik yeni araştırmalar yapmaya yöneltmektedir” diyen Özdengül, “Sema, az bilinen bir tür meditasyon uygulaması diyebiliriz. İlgili araştırma, semanın mevcut gizemini araştırmaya yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızda; düzenli sema gerçekleştiren semazenlerin anksiyete verilerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük olduğu tespit edilmiştir. İlgili bulgular neticesinde düzenli semanın anksiyete düzeylerini düşürdüğü, bu sayede hem ruhsal hem de bedensel sağlığın korunması için olumlu etkilerinin bulunduğu saptanmıştır. Semanın; depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi çeşitli rahatsızlıklara sahip kişilerin tedavi sürecine katkı sunacağı düşünülmektedir” diye konuştu. •Gülşen Çopur