Karlı Coğrafyanın Şifa Kaynağı! Takasla Gelen Ticaret...

Soğuk kış aylarında Konya’nın Bozkır ilçesinde yağan karın Bozkırlıları tahin pekmez sayesinde üşütmediğini söyleyen Osman Kalaycı, “Bozkır tahinini anlamak için biraz da Bozkır'ı tanımak gerekir. Kış ayları gelip çattığı zaman Bozkır’ı beyaz bir örtü kaplar. Bozkır'ın üzerine kar ince ince süzülür artık ne buğdayları nede başakları görebilmek mümkündür. Kar; evleri, ağaçları, ormanları sarar, adeta sessizliğe büründürür. Hava soğuktur ama bozkırlılar üşümez. Çünkü şifa kaynağı tahine balı veya pekmezi katıp afiyetle tüketirler. Böylece tüm ayaza ve soğuğa meydan okurlar” diye konuştu.
BU İŞE DÖRT ELLE SARILDIK
Susamın emekle hazırlandığını belirten Kalaycı, “Biz yokluk gördük. Babam rahmetli yokluğu görünce babam rahmetliyle beraber çalıştık. Yokluğu görünce bizde bu işe sarıldık alın teri ile var gücümüzle çalıştık. Babam giderdi ben öğütürdüm biladerler yetişti onlar da yetişince hep beraber el kuşak olduk beraber. O gücü verdi bize. Biz de daha ileriye gittik” dedi.
TAKAS TİCARETİ EKMEĞİMİZ OLDU!
Tahincilik mesleğinin üçüncü kuşağı susamın takas yoluyla bu topraklarda yer edindiğini aktardı. Çifte kavrulmuş tahinin Bozkır’a özgür bir lezzet olduğunu vurgulayan üretici şu ifadelere yer verdi:
“Bizler üçüncü kuşak olarak devam ettirmekteyiz bu mesleği. Çifte kavrulmuş tahin Bozkır'a özgü bir tahindir. 1950'li yıllarda dedelerimiz buradan Antalya, Manavgat, Serik bölgesine topraktan elde ettiği mahsulleri arpa, buğday, fasulye gibi ürünleri satmaya giderler ve karşılığında takas ticareti olarak susam alırlarmış”
24 SAAT KURALI
Taptaze susamların havuzlarda 24 saat boyunca bekletilerek doğal bir ıslatma işlemine tabi tutulduğunu anlatan Kalaycı, “Hammaddesi Antalya'dan geliyor. Üretimimizin hammaddesi oradan. Susamı havuza döker 24 saat ıslatırız. Karıştıra karıştıra içindeki toprağını, sarı suyunu hiçbir şey koymuyoruz. Yıkaya yıkaya temizliyoruz. İçme halinde su kalıyor” şeklinde konuştu.
İşte tahin yapım aşamasının anlatıldığı o video:
-Büşra KÖSE