Beyşehir Gölü'nün Son Hali Şaşırttı! Korkutan Kuraklık Geldi!

Beyşehir Gölü'nün Son Hali Şaşırttı! Korkutan Kuraklık Geldi!
Türkiye’de yaşanan kuraklık Türkiye’nin 3. büyük gölü olan Beyşehir Gölü'nü de vurdu. Beyşehir’de gölün çekilmesi halkı endişeye sürüklemeye başladı. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından Beyşehir Gölü'nde mevsimsel kuraklık nedeniyle su çekil...

Türkiye’de yaşanan kuraklık Türkiye’nin 3. büyük gölü olan Beyşehir Gölü'nü de vurdu. Beyşehir’de gölün çekilmesi halkı endişeye sürüklemeye başladı. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından Beyşehir Gölü'nde mevsimsel kuraklık nedeniyle su çekilmesi korkutucu boyutlara ulaştı. Otlar ve ekinler kurudu, göl susuz kaldı.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, kış mevsiminin gelmesine rağmen bölgeye düşmeyen yağmur ve kar sebebiyle kuraklığın meydana gelmesi bölge halkını korkuturken Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, kuraklık hakkında gazetemize özel konuştu.

KORKUTUCU KURAKLIK GELDİ!

Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, “Ülkemizde yaşanan kuraklık sebebi ile Türkiye’nin en büyük 3. gölü olan Beyşehir Gölü’müz kurudu diyebiliriz. Göl eskisi gibi değil. Günden güne sular çekiliyor. Göl sularını artık görmek mümkün değil. Çekilen sular yerini toprak parçalarına ve otlara bırakır oldu. Korkunç bir kuraklık var. Biz Beyşehir halkı, esnafı ve Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği olarak tedirginiz ve korkuyoruz. Dernek olarak elimizden geleni yapıyoruz. Fakat tek başımıza bu yükün altından kalkamayız. Bizlerin yanı sıra bakanlığımızın verdiği destek de var. Biz sulama yapan vatandaşlarımızdan da israf edilmeden suyun kullanılmasını istiyoruz. Bu çağrılarımız boşuna değildir. Bu çağrılarımız bizim geleceğimiz içindir” şeklinde konuştu.

‘GÖLDE BALIK BULUNAMIYOR’

“Balıkçı esnafımız yıllardır burada ekmek yiyor. Bu sene olan kuraklık felaketi onları da vurdu” diyen Tan, “Sular çekildikçe göl otlandı. Bu sebeple esnafımız artık balık yakalayamıyor. Balıkçı limanlarında suların geriye doğru çekilmesi avcıları da olumsuz etkiledi. Balıkçılar artık iskeleye bağladıkları teknelerini daha açıklara doğru götürmek durumunda kaldı. Zor durumdalar. Gölümüz büyük bakım istiyor. Geçen sene kar yükümüz güzeldi, evvelki sene kar yağışlarımız güzeldi. Ama bu sene gecikme oldu kar yağışında. Bu da bizleri ciddi anlamda korkutuyor. Göl çekildikçe iskeleler havada kalmaya başladı. Beyşehir halkı olarak bu korkunç tablo içimizi ürpertiyor. Bugün yine geçen aylarda yaptığımız gibi yağmur duasına çıktık. Rabbim dualarımızı kabul etsin ve tez zamanda kurak günlerden kurtulalım” açıklamalarında bulundu.

BEYŞEHİR GÖLÜ YÜZDE 80 ÇEKİLDİ!

Gölün yüzde 80 civarında çekilmiş olabileceğini vurgulayan Tan, “Ocak ayında yoğun kar yağışı olması gerekirken şu an Beyşehir’de hava on beş derece. Kuraklık büyük bir felakettir. Beyşehir Gölü yüzde 80 çekildi. Artık göl yerine kara parçasına bakıyoruz. Ortaya küçük adacıklar çıktı. Beyşehir Gölü nadir olarak suyu içilebilen, Beyşehir insanının evlerinde kullanabildiği çok önemli bir tatlı su kaynağıdır. Bunu bitirmememiz, çok tasarruflu kullanmamız lazım. Susuz hayat olmaz, bu suyun, gölün kıymetini çok iyi bilmemiz gerek. İnsanlarımız bu kurak günlerde su israfından kaçınması ve ellerinden geldikçe dikkat etmeleri gerek. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Suyun gözle görülür şekilde çekildiği göl kıyılarında toprak parçaları görünmeye başlarken, suyun olmadığı kıyı kesimler insan boyunu aşan saz ve kamışlarla kaplandı. Sığlaşan su yüzeyinde renk değişimleri görülmeye başlandı. Beyşehir Gölü’nün o eski güzelliği kazanmasını tekrardan diliyoruz” dedi. •Gizem Başar