Başlayan Kar Yağışları Konyalı Çiftçilerin Umudunu Yeşertti!

Başlayan Kar Yağışları Konyalı Çiftçilerin Umudunu Yeşertti!
Son elli yılın en kurak mevsimi yaşanırken ocak ayının son günlerinde başlayan kar yağışı Konyalıların yüzünü güldürdü. 2023 Ocak ayının son günlerinde başlayan yağışlar, geçtiğimiz günlerde oluşan kuraklık hasarlarını giderebilecek mi? İşte detaylar...

Son elli yılın en kurak mevsimi yaşanırken ocak ayının son günlerinde başlayan kar yağışı Konyalıların yüzünü güldürdü. 2023 Ocak ayının son günlerinde başlayan yağışlar, geçtiğimiz günlerde oluşan kuraklık hasarlarını giderebilecek mi? Oda başkanları bu konu hakkında Konya’nın Sesi Gazetesi’ne özel konuştu.

Konya’da kurak geçen dönem sonrasında yağışların başlaması ile Konya halkının ve çiftçilerin yüzünün güldüğünü belirten Ziraat Oda Başkanlar, “Bu günlerde yağan yağışlar çiftçilerin ve biz Konya halkının umudunu yeşertti. Başlayan yağışlar geçtiğimiz dönemdeki hasarlarımızı kısmen iyileştirebilir. Diliyoruz ki yağışlar uzun süre devam eder. Kuraklık geride kalır” ifadelerini kullandılar.

‘YAĞIŞLAR DEVAM EDERSE

CİDDİ REKOLTE KAYBI YAŞANMAZ’

Yağışlar devam ederse ciddi rekolte kaybı yaşanmayacağının altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Hububatın büyük bir kısmı Konya ovamızda kıraç alanlarda yetiştiriliyor. Kar ve yağmur yağışları bu alanlarda en büyük etkenlerden biridir. Geçtiğimiz ekim ayından bu zamana kadar yaklaşık dört aylık periyotta istenilen yağışları alamadık. Bu da kıraç alanlarda belli oranda tohumların çürümesine ve tohumların kaybına sebep oldu. Bitkiler çıktıktan sonra bazılarının kökleri kuruda kaldı. Topraktaki istenilen neme ulaşamadıkları için kökler kurudu. Bu da tohumların çürümesine neden oldu. Yer yer değişiklik gösterdi. Bazı bölgelerimizde yüzde onlara varan bazı bölgelerimizde ise yüzde beşlere varan arazilerde hasarlar meydana geldi. Bugünlerde Konya’nın tüm ilçelerinde kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yağışlar bir nebzede olsa bitkileri rahatlatacak durumda. Bu dönemden sonra yağışlar böyle devam ederse bitkiler açıklıklarını kapatabilir. Yağışlar devam etmezse kurak bir sezon geçirirsek verimimizde düşüklük yaşarız. Yağışlar devam ederse ciddi şekilde rekolte kaybı yaşamayız” açıklamalarında bulundu.

ziraat-muhendisleri-odasi-zmo-konya-sube-baskani-burak-kirkgoz.jpg

KONYA’DA YAĞIŞLAR

UMUTLARI YEŞERTTİ

Geçtiğimiz günlerde yaşanan kuraklık sebebi ile ekinlerin birçoğunun zarar gördüğünü dile getiren Merkez Meram Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yağız, “Ülkemizde ekim ayından beri beklediğimiz yağışların yağmaması ve son elli yılın en kurak dönemini yaşamamız ile birlikte hububat ekinlerimizde özellikle kuru tarım yapılan on iki milyon beş yüz bin metrekare alanlarımızda yani Konya bölgemizde kuraklık söz konusudur. Bu kuraklık en çok buğday ve arpa ekinlerimize zarar verdi. Geçtiğimiz kurak dönemde tohumların yüzde ellisi bozulmuştu. Kalan yüzde elli civarında olan tohumlarımız yağışlar ile beraber kurtuldu. İnşallah önümüzdeki dönem yağışlarında artmasıyla yüzümüz gülecektir. Bu günlerde yağan yağışlar umudumuzu yeşertti. Başlayan yağışlar geçtiğimiz dönemdeki hasarlarımızı kısmen iyileştirebilir. Kalan tohumlarla baharlık ekin yapılarak kurtulması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

‘ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ’

Kurak geçen dönem sonrası başlayan yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağıncıoğlu, “Kar yağışları başladı. Bütün ilçelerimizde ve merkezde olması Konya halkını ve çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Toprağın kurak geçen bu dönemler sonrasında yağışlara ihtiyacı vardı. Ekim ayından bu güne kadar beklediğimiz yağışları alamadık. Yağan yağışlar ise istenilen boyutta değildi. Bu durum bizim hububatımızı ciddi oranda etkiledi. Arpa ve buğdaydaki yetişme oranı ise azaldı. Tarlasında suyu olanlar tarlalarını suladı. Fakat suyu olmayan yağmuru bekleyen tarla sahipleri ise bu sene verim alamadı. Güzlük ekimlerde buğday ve arpada bundan sonraki yağışlar önemli rol oynuyor. Nisan ve mayıs aylarında olacak yağış çiftçilerimizin yüzünü güldürebilir. Yağışlar sonrası her bitkimizin ve ekinimizin bu onarıma ihtiyacı vardı. Yağışların olmaması Konya gibi tahıl ambarı olan şehrimizde arpa ve buğdayda ciddi düşüşe sebep olabilir. Umarım yağışlar devam eder” dedi. •Gizem Başar