Babasının Yaptığı Çömlek Ürünlerini Oğlu Satıyor!
Babasının ürettiği ürünleri sattığını söyleyen Celaleddin Bulut, “Burada daha çok kendi üretimimiz olan testi, çömlek, güveç, sütlaç kapları, sarma dolma kapları, fincanlar, kupalar, cezve gibi toprak grubu imalatıyla uğraşıyoruz aynı zamanda satışımız var. Bunların yanında da seramik grubu da var. Seramikte yine biblo tarzı şekerlikler, semazen figürlü ürünlerimiz, biblolarımız var. Babam Yaşar Bulut’un ürettiği çömlek eşyalarını burada satıyorum. Sille’de testi çömlek imalatı eskiye dayanan bir durum olduğu için buraya gelen ziyaretçiler testisi ya da toprak kaplarının yapılıp yapılmış olduğunu bildiği için buradan talep ediliyor” şeklinde konuştu.
PASTADAKİ DİLİM KÜÇÜLÜYOR
Her geçen gün Sille’ye yeni bir iş yerini açıldığı belirten Bulut,” 14 sene önce açtığımdaki ilgi ile potansiyel ile şimdiki potansiyeli biraz farklı. Yani burada talep fazlalaştıkça esnaf sayısı arttı dolayısıyla pastanın dilimi küçülüyor. Öyle olunca biz de bize düşeni alıyoruz. Yaz aylarında ilgi daha fazla oluyor şu an yukarıda babam yaz için çömlek ürünlerini yapıyor. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ay daha yoğun geçiyor. Yaz ayları daha çok insanların tatil zamanı kendilerine zaman ayırdıkları aylar diyebilirim. Şimdi okullar açık, okullar kapandıktan sonra Haziran’da sonra okullar kapanıyor. Okullar kapanıp, tekrar açılıncaya kadar süreçte Avrupalı da ziyaret geliyor. Yabancı turistler daha çok ilgi gösterse de küçük parça tercih ediyor çünkü taşıyamayız, götüremeyiz, uçakla seyahat edeceğiz gibi çeşitli sorunları oluyor. Onun için yabancının talebi daha küçük parça olan şeyleri ama büyük ojeleri büyük parçalar daha çok yerli turist talep ediyor. Turistlerin ilgisi son zamanlarda en çok kahve fincanlarında. Topraktan yapılmış kupalar, semazen figürlü biblolar var ama kullanım amaçlı düşünürsek daha çok sezonunda testi ve güveç daha çok ilgi görüyor” dedi.
ŞEB-İ ARUS DÖNEMİNDE İLGİ BÜYÜK
Konya’da Şeb-i Arus döneminde turistlerden yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Bulut, “Türkiye genelinde değerlendirdiğimiz zaman kış ayları kayak merkezleri dışında turizm kapalı olduğu dönemde Konya'da da tatil amacının son döneminde yani Aralığın 7'si ile 17'si tarihleri arasında Vuslat dediğimiz Şeb-i Arus döneminde ciddi anlamda bir hareketlilik oluşuyor. Konya'da 10 günlük süre zarfında silleyi de ziyaret eden misafirler oluyor. Konya’ya yurt dışından ve yurt içinden binlerce misafir geliyor o süreçte de biz de ilgi oluyor. 7 ile 17'si arasında ciddi hareketlilik oluşuyor o hareketlilikten bizden nasibimizi düşeni alıyoruz yani talep oluyor geçtiğimiz yıllara göre daha düşük diyebilirim yani %70'lik bir oran diyebilirim %30'luk düşüş olduğunu ifade edebilir. Bunun nedeni ilk zamanlarda Şeb-i Arus 1 gün kutlanıyordu sonra 3 gün oldu sonra 7 gün derken şimdi 10 gün sürüyor. Konya'da bu 10 gün her geçen yıl bir tık daha değerini kaybediyor yetkililerden bizim talebimiz Şeb-i Arus törenlerin Konya'da icra edilmesini istiyoruz. İstanbul'da bir sema gösterisi olmaması gerekir. Sema gösterisi Konya'da olması lazım. Mevlâna Hazretlerinin ziyaret edildikten sonra burada tören izlenilmesi gerekiyor” dedi.