Aman dikkat! Sisli havalarda aracı böyle kullanmayın!

Aman dikkat! Sisli havalarda aracı böyle kullanmayın!
 Muhabir
Kuzey Marmara Otoyolu’nda gerçekleşen ve 7 aracın karıştığı sis kazasının ardından sisli havalarda dikkat edilmesi gereken sürüş teknikleri tekrar gündeme geldi. Uzmanlar sisli yolda takip mesafesine dikkat çekti

Türkiye’de son bir ayda aralarında Konya’nın da bulunduğu 14 ilde 24 sis kazası gerçekleşti. Özellikle geçtiğimiz günlerde Kuzey Marmara Otoyolu’nda gerçekleşen ve 7 aracın karıştığı sis kazasının ardından sisli havalarda dikkat edilmesi gereken sürüş teknikleri tekrar gündeme geldi. Peki sisli havalarda araç nasıl kullanılmalı? Sisli havalarda araç kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

SİS FARLARIMIZI YAKMAMIZ GEREKİYOR

Konya’nın Sesi Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Uğur Gezgin, “Sis gece ile gündüz arasındaki anormal sıcaklık farkından dolayı oluşur. Böyle durumların yüzde 99’unda ise yerde gizli buzlanma olur. İşte bu tarz durumlarda bizler takip mesafesini maksimuma çıkaracağız. Sisli havalarda kesinlikle uzun farlarımızı kullanmayacağız. Sis farlarımızı yakmamız gerekiyor. Mümkünse dörtlülerimizi bile yakmalıyız. Yolda durmak ve duraklamak kesinlikle yapılmaması gerekenlerin başında geliyor. Çünkü arkadan gelen araç sizi görmez ve kazaya sebebiyet verirsiniz” dedi.

TAKİP MESAFESİ ÇOK ÖNEMLİ

Takip mesafesinin öneminden de bahseden Gezgin, “Takip mesafesi kuru zeminde dört saniye karlı ve buzlu zeminde 6 saniyedir. 6 saniyeyi açıklamak gerekirse, 100 kilometre giden bir araç saniyede 27.7 kilometre hızla gider. Bu hesaplamaya göre, 6 saniye kuralında aşağı yukarı 180 metreye yakın takip mesafemiz olmalıdır. Bu kurala uyarsak, görüş mesafemizi rahatlatır. Öndeki aracın ani bir hareketinde bize zaman kazandırır. Bununla beraber rahat hareket etmemizi ve stres olmamamızı sağlar” ifadelerini kullandı.

SOLLAMA KESİNLİKLE YAPILMAMALI

Sisli havalarda minimum hız kullanılması gerektiğini söyleyen Gezgin, “Gidilen yola göre hız limiti ayarlanabilir ama genel olarak öndeki aracın hızına göre takip mesafesini ayarlayıp hızımızı o şekilde belirleyebiliriz. Karayollarının hız tabelaları normal hava şartları ile uyumlu olduğu için sisli havalarda onlara uyulmamalıdır. Ayrıca sisli havalarda yol çizgileri de takip edilmez. Şerit çizgilerinden gitmemiz gerekir. Eğer yol çizgilerini takip edersek şeritte giden bir aracı görmeyiz. Bunun yanında sisli havalarda sollama tavsiye etmiyorum. Çünkü görüş mesafesi yoktur. Ve ne ile karşılaşacağımızı bilemeyiz. Yani sis olmasa dahi görüş mesafesi sıkıntılı olan her yolda sollama bizim tavsiye etmediğimiz bir şeydir” diye konuştu. •Büşra Gültaş