Alışılmışın dışında eğitim veriyorlar!

Alışılmışın dışında eğitim veriyorlar!
 Muhabir
Konya’da Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 2007 yılından beri 60 farklı alanda hizmet veren Master Kariyer Merkezi yaptıkları alışılmışın dışındaki eğitim şekilleriyle danışanlarının yanında olmaya devam ediyor.

Master Kariyer Merkezinin eğitim danışmanı Abdurrahman Dinç, “Master Kariyer Merkezi Millî Eğitim Bakanlığı olarak 60 farklı alanda eğitim hizmeti veren aynı zamanda danışmanlık hizmetleri bulunan çok farklı alanlarda kişilerin veya kurumların talebini eğitim hizmet veren bir eğitim merkezi. Burada çok farklı alanda eğitimler söz konusu örneğin diksiyon, hızlı okuma, liderlik, girişimcilik, halkla ilişkiler, insan kaynakları ve bu bağlamda özellikle insanların kişisel gelişimine katkı sağlayan eğitim başlıklarımız var. Bütün bunları da biz Millî Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalı veriyoruz” dedi.

İLETİŞİM MEZUNLARIN İSTEĞİ ÜZERİNE AÇILDI

Master Kariyer Merkezinin açılmasında iletişim mezunu öğrencilerinde katkılarının olduğunu açıklayan Dinç, “Burası 2007 yılında iletişim mezunu gençler Konya'da bir kariyer merkezinin olmadığı bir ajansın olmadığı ve dolayısıyla da Konya'da bu tür reklam faaliyetleri yapan kişisel gelişime katkı sağlayan kurumsal yapıları destekleyen bir yapının olmadığını fark edip bize geldiler. Böyle bir kariyer merkezi yok, böyle bir çalışma yapar mısınız dediler. O gençlerin fikirleri ile bizim tecrübemiz ve maddi imkanlarımız birleşti. Buradaki arkadaşlar da katkılarıyla böyle bir kariyer merkezi oluşturulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

7 AYRI DERSTEN OLUŞAN PAKETLER MEVCUT

Eğitimlerin paketler şeklinde olduğunu belirten Abdurrahman Dinç, “Burada aynı zamanda bir siyaset danışmanlığı yapıyoruz şu anda üç tane belediye başkan adayıyla eğitimlerine yürütüyoruz. Büyük firmaların hem kurumsal eğitimleri hem bireysel eğitimleri hem de kurumsal yapının geliştirilmesine yönelik danışmanlık faaliyetlerini yapıyoruz. 7 ayrı dersimiz var diksiyon, hitabet, fonetik, beden dili, imaj yönetimi, sahne önünde konuşma ve insanları tanıma sanatı var. Buradaki derslerin işlenişi baya farklı. Örneğin ilk dersi sahneye alıyoruz özel sınıflarımız var ve size bir platform üzerine çıkıp orada kameraya konuşmanızı istiyoruz. Kamera kaydınızı alınıyor fotoğraf çektiğimi yapıyoruz, ses kaydınızı alıyoruz ve katalog çekimi dediğimiz bir çekim yapıyoruz. Daha sonra bu görüntüleri o kişiye seyrettiriyoruz bak bu sensin diyoruz. Kişi kendi sahnede duruşunu, beden dilini, mimiklerini, doğru ve yanlışlarını görüyor artık çıkarmış olduğu seslerin ne kadar doğru ve yanlış olduğunu fark ediyor. Biz ilk derse gelen katılımcımızın mevcut durumunu hocalarımız nezdinde raporluyoruz. Örneğin k bozukluğu var ki Konya’da en büyük problem maalesef k ve g bozukluğudur. Hocalarımız k g bozukluğu var gibi hocalarımız bu noktada diyorlar beden dilinde de işte kendine güveni var, heyecan eşi düşük, duruşta şu hataları vardı, göz kontağı sağladı veya sağlamadı gibi çok farklı alanda şüpheli raporlama yapıyoruz. Akabinde eğitimler başlıyor ve eğitimler ortalama 7 hafta sürüyor, dönem dönem bu çekimler devam ediyor ve bu eğitimlerle beraber önce kişi harfleri ve kelimelerin doğru telaffuzu, doğru nefes alma teknikleri, kelimelerin doğru aktarılması, duyguların doğru aktarılması, duyguların tonların devamı aktarılması devam ediyor ve bunun sonunda da artık sahne performansı yani hitabet eğitimlerine geçirip sahnede nasıl durulur, nasıl konuşulur, nelere dikkat etmek gerekir ve bunun incelikleri nelerdir bunları hap şeklinde bilgiler veriyoruz. Beden dili derslerinde ise ayakta duruşlar, oturuşlar, jest ve mimikler, el kol hareketleri, göz kontakları, karşıdaki insanı analiz etmenin teknikleri gibi birbirinden değerli eğitimlerimiz oluyor. Ev hanımlarından, iş adamlarından, üniversite öğrencilerinden, akademisyenlerden, avukatlardan, özellikle farklı kurumdaki yönetici pozisyonunda olan insanlardan çok ciddi anlamda bir talep görüyoruz. Konya'da bu bağlamda bu kadar profesyonel olarak bu eğitim veren tek kuruluş Master Kariyer Merkezi olduğu için ve Milli Eğitim'e bağlı olması, üniversitelerle anlaşmalarının olması bizi ön plana çıkarıyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİMLER ALIŞMIŞIN DIŞINDA

Danışanlara verilen eğitimlerde bilinmişin dışına çıktıklarını vurgulayan Dinç, “Master Kariyer Merkezi’nde klasik bir eğitim yapmıyoruz yani insanların sahneye çıkarıp a-e seslerini çıkardığı eğitim vermiyoruz. Daha çok uygulama ağırlıklı ve daha çok sonuç odaklı eğitimler veriyoruz. Mesela heyecan problemi olan veyahut güven problemi olan insanları şehir merkezine götürüp bağırmalarını istiyoruz veya başka bir örnek vermek gerekirse herhangi bir mağazaya gönderip o mağazada olma ihtimali olmayan bir şeyler istemesini sağlıyoruz yani kişinin kendi ile yüzleşmesine tabirle ise rezil olmasına katkı sağlıyoruz. Çünkü yapılan araştırmalara göre insanların en çok korktuğu 2 şey varmış birincisi ölüm korkusu, ikincisi ise rezil olma korkusudur. Biz toplum olarak sahneye çıkınca rezil olacağız duygusuyla panikliyoruz o yüzden biz burada insanlara tabiri caizse rezil olmayı ama bu duygunun yönetilebilmesinin nasıl olması gerektiğini öğretiyoruz. O yüzden insanların çok abarttıkları yanlış kelimeleri söyleyebilirim, rezil olurum konuşamam, hata yaparım kısımlarını kademeli bir şekilde bertaraf ediyoruz ve burada mezun olan birisini 1.500 kişinin karşısında konuşabilecek noktaya getiriyoruz ya da herhangi bir kanalda ulusal ya da yerli kanalımızda canlı yayına çıkabileceklerine garanti veriyoruz. Çünkü tekniklerimiz farklı özel işte dediğim gibi kamerada eğitim saha uygulamaları mesela Örneğin zaman zaman mesela eğitimin en güzel yönlerinden bir tanesi belli Akşamları özellikle grupla beraber ya da bir insan olarak belli mekanlara gidiyoruz ve orada insanların karşıdaki insanlar analiz etmesini istiyoruz beden dilleriyle tavırlarıyla içerisinde mesela diyoruz Örneğin orada bir grup var Bu grubun lideri Kim nasıl davranıyor beden dili nedir mesela orada Sizin gözünüze çarpan neydi mesela imajı nasıldır hepsi ile ilgili çok ciddi eğitimler veriyoruz” diye açıkladı.

İMAJLA İLGİLİ ÇOK TALEP VAR

Verilen eğitimlerin arasında imaj eğitiminin de verildiğini söyleyen Abdurrahman Dinç, “Son yıllarda imajla ilgili ciddi talepler görüyoruz. Örneğin kadınların saç modeli, saç rengi, küpe, yüzük, fular, kravat ve bilekliklerin anlamları var. Dolayısıyla bütün bu anlamların ne olduğunu, hangi renklerle nasıl kullanmaları gerektiğini ve bunun sonunda da işte günlük hayatta bunları nasıl değerlendirmeleri gerektiğini aktarmış oluyoruz. Mesela bir toplantıya nasıl gidilir, mülakatlarda nasıl davranır gibi eğitimlerde veriyoruz” dedi.

KOÇLUK HZİMETİ VERİYORUZ

Talebe göre koçluk hizmetinin de verildiğini belirten Dinç, “Burada koçluk desteğimizde mevcut. Koçluk dediğimiz şey bir insanın hayatında ona eşlik etmektir. Rehber ise önden gider size de yol gösterir. Danışman geriden gelir ve buradan ya da buradan gidersen ne olacağını anlatır. Koç sizinle yürür aynı yolda beraber yürürsünüz ve hayatın size sunmuş olduğu olumlu ve olumsuz durumlar yani fırsatları veyahut da zorunlulukları beraber atlatırsınız. O yüzden koçluk kavramı çok önemli bir kavramdır. Son yıllarda çok gelişmiştir. Yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, eğitim koçluğu, öğrenci koçluğu, şirket koçluğu ya da işletme koçluğu gibi modülleri var. Biz burada firmalara işletme koçluğu yapıyoruz. Buraya gelen kişi yöneticisi ise yönetici koçluğu, öğrencisi ise eğitim koçluğu yapıyoruz. Son döneme en çok talep gören öğrenciler eğitim koçluğu oldu” şeklinde konuştu.