7 Bitki İle Yapılan Baharat Çayı Tarifi! Yafes Sinop Anlattı...

7 Bitki İle Yapılan Baharat Çayı Tarifi! Yafes Sinop Anlattı...
Konya’nın en çok tanınan ve bilenen aktarlarında olan Dereli Kemal Baharatçısında 42 yıldır hazırladığı tariflerle şifa dağıtan Yafes Sinop, kış aylarında artış gösteren hastalıklarla ilgili 7 bitki ile yapılan ‘baharat çayının’ detaylarını paylaştı.

Günde 15 bardak içebileceğiz 7 bitki ile yapılan baharat çayının tarifi..

Konya’nın en çok tanınan ve bilenen aktarlarında olan Dereli Kemal Baharatçısında 42 yıldır hazırladığı tariflerle şifa dağıtan Yafes Sinop, kış aylarında artış gösteren hastalıklarla ilgili 7 bitki ile yapılan ‘baharat çayının’ detaylarını paylaştı.

Yedi bitki ile yapılan "baharat çayı"

Konya'da babasından devraldığı aktarlığı 36 yıldır sürdüren Yafes Sinop ise yedi çeşit bitkiyi kaynatarak hazırladığı "baharat çayının”, başta grip olmak üzere kış rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu söyledi.

Enfeksiyonlara karşı koruyor

Sinop, "baharat çayı" adını verdikleri ve yedi bitkinin karışımından oluşan kış çayının yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "Zencefil, tarçın, havlıcan, karanfil, ayva yaprağı, hatmi çiçeği ve kuşburnu ile yapılan baharat çayı, gribe ve diğer enfeksiyonlara karşı korur. Bu bitkileri kaynatıp için, kış ayları boyunca içmeye devam edin. H1N1 virüsü başta olmak üzere her türlü gripten korunun" diye konuştu.

Kaynatılarak hazırlanıyor

Kış çaylarının hem demlenerek hem de kaynatılarak içilebildiğini anlatan Sinop, şöyle devam etti: "Bazı bitkilerin demlenerek içilmesi daha faydalıdır. Oğul otu, melisa veya ısırgan otunu demleyerek içersiniz. Bu bitkileri özel durumlar hariç kaynatamazsınız. Fakat bizim önerdiğimiz, içerisinde kök ve meyveler olan kış çayının mutlaka kaynatılması gerekir. Demlemeyle aynı faydayı göstermez. Biz dükkanımızda sobanın üzerinde kaynatarak kış çayımızı hazırlıyor, misafirlerimize ikram ediyoruz” dedi.

Bağışıklığı kuvvetlendiriyor

Baharat çayının özellikle kış ayları boyunca tüketilmesi gerektiğini, yazın ise soğuk olarak içilebileceğini ifade eden Sinop, "Kışın içildiğinde vücut ısısını artırıyor, bağışıklığı kuvvetlendiriyor, bilinci güçlendiriyor, gribal enfeksiyonların etkisini yok ediyor" ifadelerini kullandı.

Çayın hazırlanışı

Yasef Sinop, evde herkesin hazırlayabileceği baharat çayının yapılışını ise şöyle anlattı: "Bir kabın içerisine 3 tane zencefil, 3 çubuk tarçın, 3 tane havlıcan, 8-10 karanfil, bir tutam ayva yaprağı, 1 tutam hatmi çiçeği, 1 avuç kuşburnu meyvesi, dileğe göre portakal, limon ve karabiber konulur. 15 dakika kaynatılır. Kaynayan çay, içildikçe tekrar üzerine su eklenerek kaynatılır. Bu şekilde sobanın üzerinde 10 gün kalabilir ve 10 gün boyunca içilebilir. Çok da ekonomik olan bu çayı hazırladıktan sonra defalarca su ilavesiyle tekrar tekrar kaynatıp içmek mümkün. Günde 15 çay bardağına kadar içilebilir, hiçbir zararı olmaz” açıklamalarını yaptı.

Aktar Yafes Sinop; bağışıklık, sinütiz, migren ve uykusuzluk için iyi gelen bitkilerden bahsetti:

*Bağışıklık üretmek için zencefil, zerdeçal, udi hindi, propolis gibi ürünler kullanabilirler.

Udi Hindi

Zencefil

Zerdeçal

*Sinüzit tedavisi için udi hindi tozu, çörek otu yağı, zeytinyağı, kırlangıç otunu rahatlıkla kullanabilirler.

*Migren tedavisi için; biberiye, karabaş otu, aslan pençesi kullanabilirler. Bunun yanında nane yağının şakaklara, burun bölgesine sürülebilirler. Rahatlatıcı özelliği vardır.

Karabaş Otu

Aslan Pençesi Otu

*Uykusuzluk sorunu yaşayanlar limon – melisa demleyip içebilirler. Akşamları düzenli olarak 2 bardak içildiğinde faydası olacaktır. Sinirsel bir sorun var ise kedi otu da kullanabilirler.