67 Yıldır Gizemini Koruyor! Sokakları Yok, Evlere Çatıdan Giriliyor!

Konya, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük’e ev sahipliği yapıyor. Çatalhöyük, yaklaşık 9.000 yıl öncesine (M.Ö. 7.400 civarı) dayanan bir Neolitik yerleşim yeri ve 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
ÇATALHÖYÜK’TE YAŞAM
Çatalhöyük hakkında dikkat çeken ilginç bilgiler bulunuyor. Bitişik düzenle yapılandırılan evlerin sokağı yok ve insanlar evlerine çatılardan girip çıkıyor. Çatıların aynı zamanda birer "yol" gibi kullanılması, dönemin yaşam tarzı açısından oldukça değişik karşılanıyor.
İnsanlık tarihinin önemli bir dönüm noktasına ışık tutan Çatalhöyük, yerleşik hayata geçişin ve tarımın başlangıcının önemli bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Karmaşık bir toplumsal yapıya ve gelişmiş bir kültüre sahip olduğu düşünülen bölgedeki evlerin duvarlarında boğa başları, av sahneleri ve geometrik desenler gibi çeşitli resimler bulunuyor. Bu yaklaşımla insanların yaşadığı yeri geçmişten beri güzelleştirmek istediği görülüyor. Çatalhöyük’te dikkat çeken en ilginç detay ise ölülerin evlerin tabanlarının altına gömülmesi olarak öne çıkıyor.
KAZILAR GEÇMİŞİ BUGÜNE AKTARIYOR
1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilen ve 1961-1965 yıllarında başlayan ilk kazılardan itibaren Çatalhöyük'te 64 yılda çok sayıda ev, tapınak, heykelcik ve birçok eser bulundu. Bu buluntular, o dönemdeki insanların yaşam tarzı, inançları ve sanat anlayışı hakkında önemli bilgiler sunarken Çatalhöyük'te yüksek kabartma ana tanrıça motifleri de görülüyor.
Günümüzde Çatalhöyük'te kazılar hala devam ediyor aynı zamanda Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi ziyaretçilere eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Türkiye'nin en büyük "Ahşap Kamu Yatırımı" unvanına sahip olan merkez antik yerleşim yerinin atmosferini yansıtıyor.