60 Yıldır Çamura Şekil Veriyor!

60 Yıldır Çamura Şekil Veriyor!
 Muhabir
Konya'nın 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi'nde yarım asırdan fazla çömlekçilik yapan 73 yaşındaki Yaşar Bulut, 13 yaşında öğrendiği çömlek sanatını 60 yıldır devam ettiriyor.

Çok küçük yaşlarda çömlek yapmayı öğrendiğini söyleyen Yaşar Bulut, “Çömlek işine başladığımız yıllarda çok yaygındı. 1960'larda Sille de çok yaygındı. Konya'da 25 tane testi ocağı vardı. Sabahları herkes oraya çalışmaya giderdi. Bende ilkokul bitince arkadaşlarla oraya başladım. Sille yolundaki testi ocaklarında çalıştıktan sonra buraya geldim burada çıraklık yapmaya başladım. Burada bir süre çalıştıktan sonra Ankara’ya gittim. Ankara Gölbaşı'nda gidip de çalışanlar iyi usta olur derlerdi. Orada aşağı yukarı 8-10 sene çalıştım. Ondan sonra usta burayı bıraktı bende ustadan burayı devraldım. Aşağı yukarı 43 yıldır da çalıştırıyorum. Son 4 senedir de kendi başıma çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM

Sağlığım el verdiği sürece çömlek yapmaya devam etmek istediğini belirten Bulut, “Bu işi sevdiğin için bırakamıyorum. Sağlığım yerinde olduğu sürece bu işi yapmak istiyorum. Hem de biraz katkı oluyor, bir emekli maaşıyla geçinemiyoruz. Tabi seneden seneye fark ediyor yaş ilerledikçe çalışmak zorlaşıyor. Eskiden bu çömleği ayakla çeviriyorduk şimdi ise otomatik. Ayakla çevirmek çok zordu. Eski ustalar 50 yaşına geldiğinde rahat rahat oturup kalkamaz, ayaklar tutulurdu” dedi.

ÇÖMLEK NASIL YAPILIR

“Bazen çömlekleri yaptığım çamurları toprak getiriyorum, kendim hazırlıyorum, bazen de İzmir Menemen den hazır çamuru alıyorum. Çamurdan sonra gelen çamuru zaten bir sefer makineye atıyoruz. Ondan sonra yapacağımız şekilde topaç yapıyoruz veyahut çıktığı gibi biraz uzun sürdü çamuru çıkar buradan koparıyorum, burada dönerken şekillendiriyorum. Çamura şekil verdikten sonra fırınlama işlemi yapıyorum. İki tane fırınımız var. Elektrikli fırın var o küçük120 tane testiyi anca alır. Bir tanede büyük fırın var, kara fırın oda şeklinde testilerden 3000 tane alır ama yalnız olunca onu dolduramıyorum. Tek başıma olduğum için eskisi gibi çok yapamıyorum. Şu an günlük 50 tane testi yapıyorum. Bazen işlerim oluyor 30 tane yapıyorum. Eleman olduğu zaman çamuru hazırla olduğunda 150 tane yapıyoruz” dedi.

İLGİ TEKRARDAN ARTTI

Çömlekten üretilen eşyalara talebin yeninden arttığını söyleyen Yaşar Bulut, “Eskiden olduğu gibi toprak malzemelere talep arttı. Özellikle yaz aylarında gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisi büyük o yüzden şimdiden depolara ürünleri yapmaya başladım. Büyük- küçük testi, bardak, saksı, güveç, cezve, fincan, kupa, kumbara gibi çeşit çeşit ürün yapıyorum” diye konuştu. -Buse Aşcı