Artık poğaçalar bayatlamayacak! Pastaneler böyle yapıyormuş
Evde yapılan poğaçalar hiç şüphesiz en lezzetli poğaçalardan. Fakat bu poğaçaların en büyük sorunu kısa sürede bayatlamaları… Peki çay saatlerinin vazgeçilmezi ev yapımı poğaçaları daha uzun süre taze tutmanın püf noktaları neler?
Birçok kadının en çok yaptığı hatalardan birisi poğaçanın içine süt eklemek. Milliyet’in haberine göre, süt yerine yoğurt eklenmesi poğaçalarınızı daha yumuşak ve uzun ömürlü yapıyor.
Yoğurdun içindeki faydalı bakterilerin etkisiyle hazırlanan poğaçayı haftalarca bayatlamadan tüketebilirsiniz.
İşte sizler için lezzetli, taze ve kıyır kıyır bir poğaça tarifi:
MALZEMELER
- ½ su bardağı ılık su
- ½ su bardağı yoğurt
- ½ su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- ½ paket instant maya
- 1 adet yumurta akı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 3,5 su bardağı un
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tutam susam
- 1 tutam çörek otu
YAPILIŞI
Ilık su, toz şeker ve mayayı bir kaba alarak karıştırın ve 10 dakika kadar bekletin. Kabarmış olan karışıma, unun dışındaki bütün malzemeleri ekleyin bir tur yoğurduktan sonra da unu azar azar ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamurunuz olmuş olacak. Yoğurduğunuz hamurun üstünü örtün ve mayalanması için 30 dakika kadar ılık bir ortamda bekletin. Mayalanmış hamurdan avuç içinize sığacak kadar parçalar kopartın, yuvarladığınız parçayı döndürerek açma şeklinde birleştirin. Tüm hamuru bu şekilde şekillendirin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alın. Üstlerine yumurta sarısını sürün ve çörek otu ile susam serpiştirin. Bu şekilde tepside de yaklaşık 30 dakika bekletin ve ardından, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 13 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üstlerini kurumamaları için temiz bir bezle örtün. Afiyet Olsun.
Kaynak: Ensonhaber – Yemek.com
Kaynak:Haber Merkezi