Ramazanda Soğuk İçeceklerin Yerini Komposto ve Hoşaf Aldı! İşte 5 Tarif…


Ramazan ayında sağlıklı beslenmek ve bağışıklığı güçlendirmek için uzmanlar komposto tüketimini öneriyor. Komposto, susuzluğu gideriyor, vitamin depolarını yeniliyor ve tatlı isteğini azaltıyor. Komposto ve hoşaf meyve türüne bağlı olarak farklı sağlık yararları sağlıyor; örneğin kuru kayısı kalp sağlığını desteklerken, kuru erik sindirimi iyileştiriyor, elma ve armut karışımı metabolizmayı çalıştırırken, kuşburnu C vitamini, kiraz ve erik ise B2 vitamini içeriyor.
Komposto, düşük kalorili olması nedeniyle kilo kontrolü sağlıyor ve sindirim sistemini düzenliyor. Ramazan ayında özellikle su tüketimi ve meyve tüketimi yetersiz olabileceğinden, komposto hoşaf gibi içecekler sofralarda yer alıyor.
İşte sahurda ve iftarda deneyebileceğiniz komposto ve hoşaf tarifleri:

Vişne Kompostosu
Malzemeler ve yapılışı:
500 gram vişne, 1 litre su ve 1-2 su bardağı toz şeker. Vişneleri yıkayıp saplarından ayırın. İsteğe göre çekirdeklerini çıkartın. Yeterli büyüklükte bir tencereye şekeri ve suyu koyarak orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eriyince vişneleri tencereye ilave edin ve yaklaşık 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Soğuk servis yapın.

Kayısı Hoşafı
Malzemeler ve yapılışı:
1 su bardağı kuru kayısı, 6-7 su bardağı su ve 1/4 su bardağı toz şeker. Kayısıları yıkayıp küpler halinde doğrayın. Daha sonra derin bir tencere içine doğranmış kayısıları koyup, üzerine su ve şekeri ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Orta ateşte kayısılar yumuşayıncaya pişirin. Şeker miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

Erik Kompostosu
Malzemeler ve yapılışı:
Kırmızı erik kompostosu Kırmızı erik kompostosu kırmızı görünümü ile iştah açan, dışarıda ki meyve sularına nazaran oldukça sağlıklı olan bir içecektir. C vitamini içeren erik; kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Günlük A vitamini ihtiyacının da %8' ini karşılıyor. A vitamini sağlıklı görme ve üreme fonksiyonları ve kemik gelişimini destekliyor.

Üzüm Hoşafı
Malzemeler ve yapılışı:
2 su bardağı sarı çekirdeksiz kuru üzüm, 5 su bardağı su ve 1 çay bardağı toz şeker. Kuru üzümleri bir kaba alın ve üstlerini geçecek kadar soğuk su ilave edin. Bu şekilde 10 dakika suda bekletin. Sonra üzümleri süzün ve bir tencereye alın. 5 bardak suyu üstlerine ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve toz şekeri ilave edin. Bu şekilde 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis edin.

Elma Kompostosu
Malzemeler ve yapılışı:
4 adet elma, 6 su bardağı su, 1,5 çay bardağı toz şeker, 3-4 diş karanfil, 1 adet çubuk tarçın, yarım limon suyu. Elmaları yıkayın, soyun ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları, limon suyunu, 2-3 elma kabuğunu, suyu, karanfil ve tarçını alın. Elmalar yumuşayınca kadar pişirin. Elmalar yumuşayınca toz şekeri ekleyin, dikkatlice karıştırarak şeker eriyinceye kadar pişirin. Kompostoyu tencerede oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. Buzdolabına kaldırın ve soğuk servis yapın.