Kabartma Kayadan Dünyadaki İlk Yazılı Tarım Anıtı: İvriz Kaya Anıtı
Konya’nın Ereğli ilçesine 12 km. uzaklıkta, Halkpınar ilçesi sınırları içerisinde İvriz Suyu’nun kaynak başında olan Genç Hitit dönemi eseri arasında bulunuyor. Dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özelliğine sahip olması buranın önemini artırıyor.
BUGÜNKÜ ADI EREĞLİ OLAN TUWANA KRALLIĞINDAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN ESER
Genç Hitit dönemine ait en önemli sanat yapıtlarından birisi ve MÖ. 727-742 yılları arasında, kral Warpalawas tarafından yaptırıldığı tahmin edilen anıt, Kaya zemin üzerine kabartma tekniği ile yapıldı. Aynı zamanda Asur ve Firig etkilerini de barındırıyor. Tuwana Krallığından, günümüze gelen bir eser olmasıyla birlikte de Tuwana Krallığı; başkenti Ereğli olan ve ön Hititler tarafından kurulan bir krallık.
BEREKETİN VE BOLLUĞUN SİMGESİ OLAN ANIT KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR
Anıtta, bölgenin Kralı Warpalawas ile Tarhundas tasvir ediliyor. Tarhundas krala göre daha büyük ölçüde ellerinde üzüm salkımı ve buğday başaklarını tutuyor. Kral ise, daha küçük ve dua eder durumda. Tasvirdeki objelerin giysileri genç Hitit sanatının özelliklerini yansıtmakta ve her iki figürün arasında bulunan, hiyeroglif yazıda: "Ben hakim ve kahraman Tuwana Kralı Warpalawas sarayda bir prens iken bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin” cümleleri yazıyor. Bu yazı efsaneye göre tanrı ve kral ilişkilerini simgesel olarak gözler önüne seriyor.
Ayrıca anıt o zamanlar yetiştirilen üzüm ve buğday hakkında bilgi vermesi ile ilgi çekici bir özelliğe sahip. Günümüzde turistler ve ziyaretçiler için Hitit döneminden kalma bu İvriz suyunun yanındaki kabartma kaya eseri ilgi çekmeye devam ediyor.
Kaynak:Konya'nın Sesi