Otomotiv Piyasası Yeni Yıla Nasıl Başladı! İşte Cevabı…
2024 yılı itibarıyla otomotiv sektöründe birkaç önemli trend ve gelişme gözlemlendi. Elektrikli araçların benimsenmesi hız kazandı; birçok otomobil üreticisi yeni elektrikli modeller tanıttı ve şarj altyapıları geliştirildi. Sürdürülebilirlik odaklı üretim süreçleri de ön plana çıktı. Ayrıca, otonom sürüş teknolojileri üzerinde yapılan çalışmalar devam etti. Yazılım güncellemeleri ve araç içi teknolojilerle kullanıcı deneyimi iyileştirildi. Küresel tedarik zinciri sorunları ise azalmaya başladı, bu da üretim süreçlerini olumlu etkiledi. Sonuç olarak, 2024 yılı otomotiv sektörü için dönüşüm ve yeniliklerle dolu bir yıl oldu. Bu yılın detayları ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de, genel olarak elektrikli araçlar ve teknolojik gelişmeler ön plandaydı. Ayrıca Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Meclis'te yaptığı açıklamada emlak araç ilanları için önemli düzenlemelerin yılbaşı ile birlikte yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Otomotiv sektörüyle ilgili düzenlemelerin de 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe gireceğini ifade eden Bolat, bu konuda çalışmaların sürdüğünü söylemişti. Otomotiv uzmanlarından Melih Umut ise, sektörle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
BU YIL ARAÇ FİYATLARINDA ÇOK FAZLA ARTIŞ BEKLENMİYOR
Umut Garage Otomotiv sahibi Melih Umut, 2024 yılının geçmiş yıllara göre daha durgun başladığını söyleyerek sektörün, yıl sonuna doğru biraz hareketlilik kazandığını, özellikle 2023 yılına oranla Türkiye geneli araç satışında da azalma olduğunu dile getirdi. Melih Umut, “2025 yılı içerisinde ise araç fiyatlarında çok fazla artış beklemiyoruz. Fiyatların aynı düzeyde seyredeceğini düşünüyorum. Alım gücü biraz daha zorlaştığı için çok hareketli bir piyasa olacağını düşünmüyorum. Artık insanlar keyfi olarak aracını değiştirmiyor” diye anlattı.
“İNSANLAR ARTIK ZORUNLU KALMADIKÇA ARAÇLARINI DEĞİŞTİRMİYOR”
Önceden insanların araba kredileri çektiğini ve alım güçlerinin olduğunu ifade eden Melih Umut, bu süreçte insanların devamlı araç sirkülasyonu yaptıklarından bahsetti. Melih Umut, “Artık sürücüler, zorunlu kalmadıkça araçlarını değiştirmiyorlar. Haliyle 2. el araç piyasasında da durgunluk oluyor” dedi. Ayrıca Melih Umut, “Otomotiv sektörü için güvenli ödeme gibi yeni düzenlemeler yapıldı. Bence gayet güzel oldu. Esnafı zor durumda bırakan araç sigortaları oldu ve bunun önüne hızlı bir şekilde geçilmesi lazım. Aksi halde bu durum araç fiyatlarını biraz etkileyebilir. Bir alt yapı çalışması yapılmadan yeni bir sisteme geçilmesi esnafları bir hayli zor durumda bırakıyor” şeklinde konuştu.
“YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR İNTERNET ÜZERİNDEN ARAÇ SATIŞINI YAPMAMALI”
Otomotiv sektörünü kapsayan yeni düzenlemede yetki belgesi olmayanların internet üzerinden araç satışı yapmaması gerektiğinin altını çizen Umut, “Böylelikle hem dolandırıcılık hem de haksız rekabet önlenmiş olur. Piyasada vergi mükellefi olmayan çok fazla araç satıcıları var. Bunun önüne geçilmesi lazım. Vergisini veren esnaf korunmalı” dedi.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN SERVİS SAYILARI AZ
Giderek artan elektrikli araç piyasası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Melih Umut, bu araçların daha çok artacağını öngörüyor. Umut, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Yeni dünya pazarında gelişime açık olmalıyız. Tek sıkıntımız elektrikli araçların servis sayılarının yok denilecek kadar az olması. Servis azlığı nedeni ile insanlarda elektrikli araçlara karşı tam bir güven yok. O yüzden şu ana kadar normal araç piyasası pek etkilenmedi.” •Tuba Kaya