Yüksek Sese Maruz Kalanlar İşitme Kaybı Yaşıyor
Doç. Dr. Sürmelioğlu, işitme kaybına yol açan nedenler arasında “kulak kirleri, yüksek sese maruz kalmak” gibi pek çok faktör olduğunu söyledi. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Özgür Sürmelioğlu yaştan bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve kişilerin hayatını büyük ölçüde etkileyen önemli ama düzeltilebilir bir sağlık problemi olan işitme kayıpları hakkında önemli bilgiler verdi. Sürmelioğlu, işitme kayıplarının doğumsal ya da yaşamın ileriki yıllarında ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen edinsel kayıpları olarak iki gruba ayrıldığını ifade etti.
YÜKSEK SESE MARUZ
KALMAK DA RİSKLİDİR
İşitme kayıplarına neden olan faktörlerin, işitme kaybı çeşidine göre sınıflandırıldığını belirten Doç. Dr. Sürmelioğlu, “İletim tipi işitme kaybı yapan sebepler; buşon yani kulak kirleri, dış kulak yolu darlıkları, dış kulak yolu enfeksiyonları, dış kulak yolundaki kemik çıkıntılar, dış kulak yolundan kaynaklanan tümörler, dış kulak yolunun gelişimsel bozuklukları, kulak zarındaki yırtıklar, kronik orta kulak iltihapları, orta kulakta sıvı birikimi, orta kulak kemikçiklerindeki gelişimsel bozukluklar veya geçirilen orta kulak iltihaplarına bağlı olarak ortaya çıkabilen kemikçikler arası bağlantı kopuklukları, orta kulak kitleleri, orta kulak tümörleri sayılabilir. Sensörinöral yani sinirsel tipteki işitme kayıpları ise konjenital yani doğuştan, bazı sendromlara bağlı olarak, geçirilen orta kulak iltihaplarının iç kulağa yayılımı sonucu, iç kulağın kullanılan ilaçlara bağlı olarak hasar görmesi, travmalar, yüksek sese maruziyet, ileri yaş, iç kulak tümörleri gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar” dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE KONUŞMA
BOZUKLUĞUNA YOL AÇABİLİR
Sorunun tek ya da çift taraflı olmasının, kaybın şiddeti ve süresinin farklı kişilerde farklı bulgulara yol açtığına değinen Doç. Dr. Sürmelioğlu, doğuştan işitme kaybı olan bir bireyde uygun tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanmaz ise ileri derecede işitme kayıplarında konuşma bozuklukları ve sesli uyaranlara tepkisizlik gibi bulgular ortaya çıkabileceğini söyledi. Yine okul çağındaki çocuklarda hafif orta derecedeki işitme kayıplarının davranışsal, gelişimsel ve psikolojik problemlere ve akademik başarıda geri kalmalara neden olabileceğine vurgu yapan Doç. Dr. Sürmelioğlu “Tüm yaşlarda iletişim problemlere neden olabilmektedir. Bu anlamda işitme kaybının hangi kulakta var olduğu ve işitme kaybının şiddeti bir takım testler ile ortaya konulmalıdır. İşitme kaybının şiddetini ve tipini belirlemek için, hastanın yaş ve mental durumuna göre farklı testler yapılır. Bunlar içerisinde en çok uygulanan yöntemler; beyin sapı odyometrileri, otoakustik emisyon, pür tone odyometri ve akustikimpedans denilen tetkiklerdir. Uygun görülen hastalarda daha ileri araştırma yöntemleri de uygulanabilmektedir” diye konuştu.