Kalp krizi riski arttı mı? Uzmanı uyardı!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahı Uzman Dr. Ahmet Nihat Baysal, “Kovid insanlarda algıda seçiciliği artırdı. O yüzden toplumun sağlığa olan meyili de fazlalaştı. Entibasyon daha önce hiç bilinmiyorken kovidden sonra hastalıkların ne olduğunu insanlar belliğine kazıdı. Sağlık alanına karşı ilgi alaka çoğalınca sanki kalp krizi de artmış gibi görünüyor. Ancak bu konuda kesin yargıyı bilimsel çalışmalar ortaya koyacak. Yani kalp krizinin varlığı her zaman vardı şimdi de var” diye konuştu.
GENÇLER RİSK GRUBUNDA!
Kişilerin hayatında yalnızca iki defa kalp krizi geçirebileceği, ikincisinde ise hayatını kaybedebileceği yargısının yanlış olduğunu açıklayan Dr. Ahmet Nihat Baysal, bir insanın hayatı boyunca 2’den fazla kalp krizi yaşayabileceğini kaydetti. Dr. Baysal, “Defalarca kalp krizi geçirmek kalbin atım gücünü azaltır. Özellikle yaşlılar çok defa kalp krizi yaşabiliyor. Ama gençlerde çok fazla olmaz. Gençlerde kalp krizinin mekanizması spazma bağlı. Bundan dolayı bir kere spazma uğrar, o esnada da öldürür. Ancak yaşlılarda damar tıkanıklığı olduğu zaman vücut kendi kendini tolera etmeye başlar. Bu yüzden yaşlıların kalp krizi defalarca olurken gençlerde ani spazma bağlı olduğu için daha ölümcül risk taşır” şeklinde konuştu. Gençlerde görülen kalp krizlerinin mekanizmasının yaşlılardan farklı işlediğini belirten Dr. Baysal, “Gençlerde kalp krizi genellikle damar spazmına bağlı gelişiyor. Spazm bir kez ortaya çıktığında kan akışı aniden durabilir ve bu durum ani ölüme neden olabilir. Oysa yaşlı bireylerde damar tıkanıklıkları genellikle zamanla gelişir ve vücut buna uyum sağlayarak alternatif dolaşım yolları oluşturabilir. Bu nedenle yaşlı bireyler birden fazla kalp krizi geçirebilirken, gençlerde kriz genellikle çok daha ölümcül sonuçlanıyor. Bilimsel araştırmalar da gençlerdeki kalp krizlerinin sıklıkla koroner arter spazmı veya genetik yatkınlığa bağlı olduğunu gösteriyor. Özellikle sigara kullanımı, yoğun stres, uyuşturucu maddeler, aşırı kafein tüketimi ve ağır fiziksel efor gençlerde spazma bağlı kalp krizlerini tetikleyebiliyor” şeklinde anlattı.
İLK YARDIM İÇİN BİLİNÇ ŞART
Kalp krizi geçiren birisine ilk müdahalede yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Dr. Baysal, bu konuda bilinçli olunması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Baysal, “Kalp krizi müdahalesinde yeterince bilgi sahibi olunmalı. Özellikle soğuk terleme, bayılma hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, sol kola, çeneye, sırta veya mide bölgesine yayılan ağrı, nefes darlığı, ölüm korkusu ve hastaların tabiriyle göğsün üzerinde öküz oturmuş gibi bir ağrı olur. Bu tipik kalp ağrısıdır. Ağrı ortalama 15 dakika sürer. Bu esnada yapabileceğiniz en güzel şey; hastaya aspirin vermek. Aspirinle kanın sıvılaşmasını sağlamaya çalışırız. Tabi bunlardan önce ilk olarak 112’yi aramalısınız. Kalp masajı için ise bir eğitiminizin olması gerekiyor. O yüzden okullarda ve her alanda mutlaka ilk yardımı eğitimi verilmeli” dedi.
VÜCUDA İYİ BAKMAK GEREKİYOR
Sigara kullanımı, vücudun ruhsal ve bedensel olarak yıpratılması, ileri derecede efor sarfetmek ve ağır sporlar yapmanın kalp krizine davetiye çıkarabileceğini kaydeden Dr. Baysal, şunları dile getirdi: “Sabah sporları da biraz daha kalp krizine yatkınlık sağlar. Kötü yani sağlıksız beslenme de kalp krizine neden olabiliyor.” Kalp krizinden korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin şart olduğunu vurgulayan Dr. Baysal, kalp krizine neden olan risk faktörlerini şöyle sıraladı: “Sigara, damarların daralmasına ve sertleşmesine yol açarak kalp krizine zemin hazırlar. Doymuş yağ, trans yağ ve aşırı şeker tüketimi damar tıkanıklığına neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak kalp sağlığını korur, ancak aşırı ağır sporlardan kaçınılmalıdır. Özellikle sabah saatlerinde yapılan yoğun egzersizler kalp krizi riskini artırabilir. Kronik stres, kortizol ve adrenalin gibi hormonların aşırı salgılanmasına neden olarak damar sağlığını olumsuz etkiler. Yetersiz uyku, tansiyon kalp ritmi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.”
KOVİD AŞILARI İLE KALP KRİZİ İLİŞKİSİ
Kovid-19 aşılarının kalp sağlığı üzerindeki etkilerinin de bilimsel çalışmalarda incelendiğini aktaran Dr. Baysal, son olarak şunları açıkladı: “Bazı mRNA aşıları (Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi), özellikle genç erkeklerde düşük bir ihtimalle miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) ile ilişkilendirildi. Bu hastalıklardan Miyokardit vakaları nadirdir, genellikle hafif seyreder ve çoğu hasta birkaç gün içinde tamamen iyileşir. Yalnız kalp kası iltihabı, Kovid-19 enfeksiyonunun kendisi tarafından çok daha yüksek oranda tetikleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gibi sağlık otoriteleri, aşıların sağladığı faydaların, potansiyel risklerden çok daha yüksek olduğunu vurguluyor.” -Tuba Kaya