Uzmanlar Uyardı: Bayramda Aşırı Tatlı Tüketimine Dikkat!

Uzmanlar Uyardı: Bayramda Aşırı Tatlı Tüketimine Dikkat!
Kurban bayramı tatlılar misafirlere ikram edilmektedir. Pek çok kişi bayramları “kaçamak” olarak görmektedir. Bu kaçamak, arttırıldığı takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Diyetisyen Sena Pekşen Sütlü tatlıların hafif olması ve kalori açısından uygun olması, vücudun şekere de ihtiyaç duyması sebebiyle bu tatlı türünü önermektedir. Sütlü tatlılar içerisinde kalorisi en az olan ve hafif bir tüketim sağlayan gıda, dondurmadır. Vanilyalı dondurma tüketmek, yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı için en ideal tatlı grubudur dedi.

HASTALIĞI OLANLAR AŞIRIYA KAÇMAMALI

Pekşen ‘’Kalabalık bayram sofralarında sohbetle birlikte tüketilen yemekler, lezzetinden ötürü hayır denilemeyen tatlılar gün sonunda aşırıya kaçabilir. Aşırı tatlı tüketimi, yetişkinler için kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişilerde özellikle risklidir. Aynı zamanda bu dönemde çocuklara sunulan çikolata ve tatlının fazla olması, çocuklarda ishale, kusmaya neden olabilmekte ve doygunluk hissi nedeniyle ana öğün tüketimini kısıtlayarak sağlıklı yemeklerin tüketilmemesine neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle çocuklarda tatlı tüketimi olacak ise ana yemekten sonra tüketilmeli ve daha çok meyve tatlıları, dondurma ve puding gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.’’

SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ

Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatlerinin, ana ve ara öğünlerinin düzeninin bozulabilir. İştahınızı kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. Aç karnınıza tüketilen tatlı kana hızlı karıştığı için kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bayramlardaki en büyük gelenek tatlı olarak şerbetli ve şeker miktarı yüksek olan baklava ve türevi tatlıların ikram edilmesidir. Misafir ağırlayacaksanız gelen misafirlerinize kendi tatlılarınızı yapabilirsiniz. Evde yapılan yiyecekler, dışarıdan hazır alınan yiyeceklere göre daha sağlıklı olmaktadır. Ağır tatlılar yerine meyve, dondurma; şerbetli yerine sütlü tatlılar, şeker yerine kuru meyveleri ikram edebilirsiniz. Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyip vitamin- mineral içeriği yüksek, besleyici ikramlar hazırlayabilirsiniz. Sütlaç, puding, kazandibi, tavukgöğsü ve benzeri tatlılar iyi bir tercih olacaktır.

KAHVALTIDA TATLI TERCİH ETMEYİN

Gün içerisinde tatlı tüketeceğiniz için kahvaltılarda pekmez, bal, kaymak, reçel gibi tatlı ürünlerden kaçınabilirsiniz. Tatlı ve şekerlemelerle öğün geçiştirilmemeye dikkat edilmelidir. Günde en az 30-45 dakika düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz. Kısa mesafe ev ziyaretlerini yürüyerek gerçekleştirebilir, asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramı’nda da büyük önem taşımaktadır.