Uzman Diş Hekiminden Dikkat Çeken Açıklama! Diş Beyazlatıcı Ürünler Zararlı Mı?
Diş beyazlatmada birçok farklı yöntem bulunsa da uzmanlar kesin çözüm olarak insanlar diş hekimlerine başvurulması gerektiğini öneriyor. Diş hekimine danışılmadan kişinin kendi kendine uyguladığı diş beyazlatma yöntemleri sağlığı olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlar diş beyazlatmada içeriği belli olmayan ve sağlık kuruluşları tarafından test edilip, onayı alınmamış ürünlerin kullanılmasının istenmeyen sonuçlar yaratacağını ifade ediyor. Peki diş beyazlatma zararlı mıdır? Evde diş beyazlatmak mümkün mü? İşte uzman görüşüyle soruların cevapları…
En sağlıklı diş beyazlatma yönteminin diş hekimi muayenehanesinde yapılan beyazlatma işlemi olduğunu anlatan Dt. Merve Dursun, “Yapılan araştırmalar, beyazlatmanın diş minesine zarar vermediğini ortaya koymuştur. Beyazlatma işlemi özel bir durumu olmayan herkese uygulanabilir. Sağlıklı olmayan diş beyazlatma ürünleri, dişlerin koruma tabakasına zarar vererek ağız içi-dışı rahatsızlıklara sebep olabilir. En doğru ve güvenli beyazlatma tedavisi hekim tarafından uygulanan tedavidir” ifadelerini kullandı.
DİŞ BEYAZLATICI ÜRÜNLER SAĞLIKSIZ MI?
“İnternet üzerinden satılan ve diş sağlığınız için zararlı birçok ürün mevcuttur, beyazlatıcı etkisinin yüksek olması için kullanılan sağlıksız ürünler dişte kalıcı hasarlara neden oluşturur” ifadelerini kullanan Dt. Merve Dursun, “E-ticaret ortamlarından satın alınan diş beyazlatma ürünleri Diş Beyazlatıcı ve Diş Silgisi, Beyazlık Jeli, Diş Beyazlatma Tozu vb.) sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış ya da denetime maruz kalmamış olabiliyor. Bu sebeple asitlik değeri, içerik bakımdan uygun olmadığı ürünler ile karşılaşabiliyoruz. Satılan ürünlerin fiyat uygunluğundan ziyade hekim önerisi olup olmadığını dikkate alarak danışanlarımızın kullanmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
EVDE DİŞ BEYAZLATMAK MÜMKÜN MÜ?
Diş beyazlatma ürünlerinin sağlık açısından zararlarını açıklayan Dt. Merve Dursun, “Sağlıklı olmayan diş beyazlatma ürünleri, dişlerin koruma tabakasına zarar vererek ağız içi-dışı rahatsızlıklara sebep olabilir. Yumuşak dokulara zarar verebilir. Hekimler beyazlatma yaparken ağız içi yumuşak dokuları koruma altına alırlar. Diş eti, yanak, dudak gibi alanlar beyazlatma yapılırken korunur. Korunmadığı takdirde bu bölgelerde yanıklar meydana gelir. Bunun yanı sıra alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Beyazlatma işlemi çok ciddi klinik prosedür gerektiren bir işlemdir. En doğru ve güvenli beyazlatma tedavisi hekim tarafından uygulanan tedavidir. Diş yapınızın uygunluğuna göre daha kontrollü bir tedavi uygular. Dişlerinize kalıcı hasarlar vermek istemiyorsanız doktor önerisi dışında beyazlatma yaptırmamanızı tavsiye ediyoruz. Elbette evde kendi imkanları ile yapmak isteyen danışanlarımıza ise, her gün olmamak kaydı ile nadir olarak beyazlatıcı macunlar önerebiliriz. Fakat bu ürünler günü kurtarma amacıyla kullanılır etkileri kısa sürelidir” açıklamalarında bulundu.
Diş Hekimi Merve Dursun sözlerine şöyle devam etti; “Ağız bakımında en önemlisi düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Her gün sabah kalktığımızda ve akşam yatmadan önce florlu bir diş macunu ile dişetinden dişlere doğru süpürme hareketi yapılarak ve fazla baskı uygulamadan dişler fırçalanmalıdır. Düzenli aralıklarla diş hekimi ziyaret edilmeli ve hekim önerisine uygun planlama ile istenilen tedavi uygulanmalıdır” dedi.
Kaynak:Konya'nın Sesi