Süper Meyve: Aronya İle Tanışın! Hastalıklarla Vedalaşın!

Süper Meyve: Aronya İle Tanışın! Hastalıklarla Vedalaşın!
Süper meyve olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle araştırılıyor. Peki, aronya meyvesi nedir, nerede yetişir? Aronya meyvesinin faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Asıl adı Chokeberry olan aronya meyvesi “süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi nedir, hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir?

ARONYA NEDİR?

Asıl adı Chokeberry olan aronya meyvesi “süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronya, aynı zamanda mineral ve lif bakımından son derece zengin, antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biri olarak biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artıran aronyanın üretimi desteklerle birlikte bölgede yaygınlaşması bekleniyor.

ARONYA MEYVESİ NEREDE YETİŞİR?

Aronya'nın, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsinden olduğu biliniyor. Aronya meyvesinin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul ediliyor.

ARONYA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Aronya, bilinen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içermesinin yanında C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin de içeriyor. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içeren aronya meyvesinin belirli hastalıkların tedavisinde öne çıktığı biliniyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİYOR

Aronya, kronik hastalıklarla mücadele ediyor ve bağışıklığınızın güçlenmesine yardımcı olarak vücutta adeta kalkan görevi üstleniyor.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR, HASTALIKLARI DEFEDİYOR

Sağlıksız beslenme ve çevresel koşullar nedeniyle vücuda giren serbest radikallerin temizlenmesinde görev alarak hücrelerin zarar görmesini engelleyen aronya meyvesi, hücrelerin yenilenmesine de yardımcı oluyor.

KALBİNİZE ARONYA İLE BAKIN

Antosiyanin oranı yüksek besinlerin, kan basıncını düşürerek damar sertliğini önlemesi ve kalp hastalıklarını azaltmasıyla biliniyor. Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçtiği söyleniyor. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı oluyor.

CİLDİNİZİ YENİLEYİN

Radyasyona maruz bırakılan deney hayvanlarına aronya meyve suyu içirildiğinde daha fazla ve yüksek sayıda yeni lenfosit hücrelerin üretildiği biliniyor.

ZİHNİNİZİ ARONYA İLE AÇIN

Aronya meyvesinin içeriğindeki güçlü antioksidan olan antosiyaninler, yaş ile ilişkili beyin fonksiyonlarının ve hafızadaki bozulmanın yavaşlatılması için mükemmel birer kaynak. Hızlı yaşlanmanın önüne geçerek hafızanın deforme olmasını yavaşlatan aronya, yaş fark etmeksizin kişinin genel bilişsel işlevini artırıyor.

KARACİĞERİNİZİ ARONYA İLE TEMİZLEYİN

Aronya meyvesi düzenli tüketildiğinde akciğer ve karaciğer temizlenmesini sağlayarak zararlı bakterilerin idrar yoluyla vücuttan atılımını sağlıyor. Karaciğer hücrelerinde metabolik süreci iyileştirmede yardımcı oluyor.

SEMPTOMLARINIZI HAFİFLETİN

Aronya meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletiyor.

Kaynak: Hürriyet