Sıcaklığın artmasıyla kene vakaları arttı

Sıcaklığın artmasıyla kene vakaları arttı
Sıcak havalarla birlikte artan kene vakaları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ni yeniden gündeme getirdi. Keneyle bulaşan bu hastalığa yakalanmamak için önlem almak gerekiyor.

Yaz aylarıyla birlikte kene vakaları yeniden gündeme gelmeye başladı. Özellikle Kurban Bayramı sonrasında vakalarda artış gözleniyor. Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Bakan Koca, özellikle Karadeniz bölgesinde kene yapışmasına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış olduğunu belirterek temmuz sonuna kadar dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Peki kene yapışması durumunda ne yapılması gerekiyor? Hangi durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurulmalı? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin belirtileri neler? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan anlattı.

HER KENE HASTALIĞA SEBEP OLMUYOR

Halk arasında yavsı, sakırga, kerni olarak bilinen kene, yaz aylarının gelmesiyle birlikte üremeye başlıyor. Türkiye’de 50’yi aşkın kene türü bulunuyor. Yaygın kanının aksine bu kenelerin hepsi hastalıklara sebep olmuyor. Türkiye’de özellikle “hyalomma marginatum” adı verilen kene türü görülüyor ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) yol açıyor.

Kene yapıştığı fark edildiğinde yapılması gereken iş, ortası kesilmiş karton gibi bir cisimle ya da uygun bir cımbız yardımıyla yukarı doğru çekerek çıkarmaktır. Eskiden mutlaka doktora başvurun deniyordu. Ama kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa salgısını ve dolayısıyla içindeki mikropları o kadar çok bırakacaktır. Dolayısıyla artık ilk görüldüğü yerde uygun bir şekilde çıkarılması öneriliyor.

Özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyindeki kenelerde görülen bu durumla karşılaşanların ilk etapta neler yapması gerektiğini Doç. Dr. İnan’dan öğreniyoruz:

“Kene yapıştığı fark edildiğinde yapılması gereken iş, ortası kesilmiş karton gibi bir cisimle ya da uygun bir cımbız yardımıyla yukarı doğru çekerek çıkarmaktır. Eskiden mutlaka doktora başvurun deniyordu. Ama kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa salgısını ve dolayısıyla içindeki mikropları o kadar çok bırakacaktır. Dolayısıyla artık ilk görüldüğü yerde uygun bir şekilde çıkarılması öneriliyor.”

Ancak bu noktada Doç. Dr. İnan önemli bir uyarıda bulunarak sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Kenenin yapıştığı görüldüğünde üzerine alkol dökmek ya da sigarayla yakmaya çalışmak gibi davranışlar kesinlikle yapılmamalı. Çünkü keneye hasar verirsek vücuda salgısını ve dolayısıyla mikrobu bırakır. Bu da riski artırır.”

Kene çıkarıldıktan sonra bölge yıkanarak ya da alkol sürülerek sterilizasyon sağlanmalı. Çıkarılan kenenin ise etrafa gelişigüzel atılmaması öneriliyor. Kenenin mümkünse çamaşır suyu dolu bir kaba veya torbaya koyularak atılması doğru olan hareket.